Hvem skal betale på første date? Er det akavet eller ligetil?

Før i tiden betalte mændene altid for gildet, når et par gik i byen. Det gav mening, fordi de tjente pengene – eller i hvert fald flere end kvinderne. Men hvordan er det nu? Tilsyneladende er det fortsat ham, der oftest tager regningen, og er det okay i forhold til tidens trend og ligestilling vol. 2019? Eller giver det anledning til akavede situationer, når det er på tide at bryde op fra en date?

En norsk undersøgelse viser, at såvel mænd som kvinder finder det mest passende, at det er ham, der betaler. 28 pct. af de adspurgte mænd hiver tegnedrengen op, fordi de føler, det forventes, når de er på date. Det tilsvarende tal for kvinder ligger på tre pct.

“Det er ikke et ufravigeligt krav, at manden skal betale på første date – men derimod et kæmpe plus, der giver mere lyst til at se ham igen”

Mændene lader til at tage lettere på betalings-spørgsmålet end kvinder. Otte ud af ti kvinder vil afslutte et nyt forhold, hvis manden forsøger at løbe fra regningen eller i øvrigt viser økonomisk uansvarlighed. Mænd derimod er mere large, og kun omkring halvdelen af dem vil anse det som et kæmpe turn-off, hvis deres kvindelige date ikke har styr på sin privatøkonomi.

De gamle kønsroller skinner igennem

De gamle, traditionelle kønsroller skinner igennem. Når kvinder dater, vægter de altså sund økonomi højere end mænd gør.

Læs også: 10 råd, der gør dig mere attraktiv på din første date

Seniorforsker Mai Heide Ottosen fra det Nationale Forskningscenter er ekspert i pardannelse og skilsmisser, og hun har i en undersøgelse fra 2012 forklaret, at mænds forsørgerpotentiale har væsentlig betydning for familiedannelse. Som oftest får kvinderne størstedelen af ansvaret for børnene, og derfor er det vigtigt, at de finder nogle ordentlige mænd/fædre, som de kan regne med. Og deres socioøkonomiske situation betyder mere for kvinder end omvendt.

– Jo højere uddannelse og indtjening han har, jo mere attraktiv er han.

Img
Kvinder bliver lettere skræmt, hvis deres date har en dårlig økonomi eller viser tegn på uansvarlighed i bankbogen. Mænd er derimod mere large og kan nemmere se gennem fingre med en kvindes dårlige økonomi.

Mai Ottosen og nationaløkonom Nina Smith, der forsker i arbejdsmarked og køn, er enige om, at de traditionelle kønsroller påvirker kvinders økonomiske forventninger til mænd.

“Hvis man ikke ved, hvem der bad om regningen, lægger man den bare på mandens side af bordet”

Selvom vi er langt i ligestilling og generelt undgår forskelsbehandling, lever vi faktisk efter meget traditionelle kønsmønstre i dagligdagen – og tænker også kønsstereotypt. Mænd arbejder fx. mere og har langt mindre barselsorlov end kvinder.

Mai Ottosen skønner, at der næppe er sket den store udvikling siden 2012, og at kønsmønstrene stadig flytter sig ret trægt i Danmark.

Hvad siger tjenerne i byen?

Single.dk tjekkede den aktuelle dating-betalingsbalance på en række barer og cafeer i det indre København. For hvis nogen ved noget om, hvem, der snupper regningen på en date, må det være byens opmærksomme tjenere.

Resultatet var klart: Alle steder herskede der enighed om, at manden i overvejende grad betaler. Altså ikke altid, men i op mod 65-75 pct. af tilfældene.

– Ofte er det ham, der beder om regningen, og det er altid den gæst, der spørger, der får den, forklarer en tjener på Gråbrødre Torv. Og en kollega til ham tilføjer, at hvis man ikke ved, hvem der bad om regningen, lægger man den på mandens side af bordet.

De to tjenere på det populære restauranttorv fortæller, at sagen til gengæld ser ganske anderledes ud, når gæsterne er turister og udlændinge generelt.
– Det er altid de udenlandske mænd, der betaler, mens danske mænd godt kan være mindre galante.

“Kvinden tager først regningen, når forholdet er mere etableret”

I en nærliggende frokostcafé med ansatte fra bl.a. Tyrkiet, Letland og Serbien bekræfter personalet tendensen og tilføjer, at det i deres kulturer vil være fuldkommen uhørt, at kvinden betalte på de tre første dates. En kvindelig tjener tilføjer, at hun straks ville gå og aldrig se sig tilbage, hvis en mand bad hende betale på første date.

– En mand skal kunne forsørge sin kvinde, konstaterer hun.

Læs også: Derfor er det dødens pølse at dele livet med en tøffelhelt

Img
Det er et kæmpe plus, når han viser sig fra sin maskuline og generøse side og tager regningen. Det kan de fleste danske kvinder blive enige om. Modelfoto: iStock

Vi bevæger os videre gennem indre by og mødes med garvede Nils Thyge, ejer af vinbaren og restauranten Bar’Vin i Skindergade. Han bekræfter 70-30-fordelingen og påpeger, at det er mest naturligt for manden at tage regningen og være galant. Medmindre gæsterne er meget unge.

– Langt flere par deler regningen i dag sammenlignet med for 20 år siden. Men mange mænd synes stadig, det er lidt pinligt at splitte, særligt hvis det involverer at skulle rode med penge og tælle mønter. Det virker for nøjeregnende, især på en date, siger han.

Nils Thyge oplever dog jævnligt, at kvinden tager regningen, når forholdet er mere etableret.
– Det kan imidlertid være svært at gennemskue, hvem der egentlig betaler her. Måske har de fælles økonomi, måske mobile-payer de hinanden efterfølgende, gætter han.
Men én ting er sikkert: På første date er det så godt som altid manden, der betaler.

Hvad siger kvinderne?

Hjemvendt fra byturen fulgte vi op ved at rådføre os med en gruppe kvinder i forskellige aldre. Fælles for dem var, at de ikke havde let ved at indrømme det, meeen…På en date kunne de rigtig godt lide, at manden betaler.

– Det er ikke et ufravigeligt krav, at manden skal betale på første date, men det er et kæmpe plus, der er med til at give én lyst til at se ham igen, lyder det stort set samstemmende. Det er god stil, når en mand ikke er nærig, men viser sig fra sin generøse side.

Undtagelserne er der dog også. Og nogle foretrækker at splitte regningen, da de ellers vil føle, at de “skylder”. Typisk at gå med på en ny date eller at tage med ham hjem.

Ligestilling eller gamle dyder?

Så selvom vi danskere hylder ligestilling, vil vi stadig gerne holde fast i nogle af de gamle dyder, når det kommer til dating, og det kan vi formentlig takke vores primatinstinkter for.

Men man kan som bekendt ikke blæse og have mel i munden samtidig – slet ikke når tjeneren nærmer sig med regningen. Så mon ikke spørgsmålet om, hvem der skal betale fortsat vil være… Et spørgsmål?

Læs også: Når den første date går så skævt, at det er skægt

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️
Er du en mand eller kvinde?