Den perfekte gentleman – hvem er han?

Gentlemen… Emnet har i særdeleshed fyldt i den britiske litteraturhistorie – særligt kostskolelitteraturen, som til stadighed spiller en stor rolle på den anden side af dammen. I Danmark har vi ikke været så nær så optagede af skildringen af gentlemanden, men vi er alligevel ikke gået helt under radaren, og der findes derfor også danske film og bøger, hvori vi stifter bekendtskab med ham og det bedre borgerskab.

Maskulin dyd, egenrådighed og fornuft ligger bag tilblivelsen af “gentleman”. Oprindeligt stammer begrebet fra ovenstående stoiske idealer fra det græsk-romerske rige samt kristen skik om god opførsel. Det første kendte gentleman ideal er den klassiske ridder fra middelalderen, som med sværd og brynje kommer en stakkels ungmø til undsætning på chevaleresk vis. Derudover er den elegant klædte, dannede gentleman med bowlerhat, blanke sko og hvid skjorte, også blevet portrætteret i diverse romantiske film og bøger fra omkring år 1900.

“Selvfølgelig kan hun godt selv trække sin cykel, finde hjem og købe et bæger med popcorn – det er ikke pointen”

Galant opførsel og pæn beklædning er i korte træk det, vi typisk forbinder med en gentleman. Klæder alene skaber naturligvis ikke folk, men medvirker til, at man kan fremstille sig selv i overensstemmelse med sin sociale status, gruppetilhørsforhold og selvopfattelse.

Kan man være en moderne gentleman?

Det kan være svært at efterleve de klassiske gentlemandyder, som f.eks. at komme en dame til undsætning, i dag. De kendte idealer er højere end bowlerhatten, og det kommer hurtigt komme til at virke komisk, hvis en mand kysser en kvinde på håndryggen, kalder hende frøken og spørger, om han må have lov at holde paraplyen for hende.

De fleste kvinder ville formentlig måbe, hvis en fremmed (gentle)mand gjorde sådan en entré.

Det klassiske gentleman-outfit, bestående af nystrøget skjorte, blazer og slips, kan vi godt lide – men det halter med gentleman-opførslen – og det er der måske ikke så meget at sige til, ligestillingsdebatten taget i betragtning?

How to gentleman?

Forfatteren, Mikkel Venborg Pedersen, kommer i sin bog “Den perfekte Gentleman” fra 2018, med gode råd til, hvordan man tilegner sig ægte og dannet gentleman-adfærd.

De fleste kender den med trappen og damen. Den går i al sin korthed ud på, at en mand altid skal gå bag en kvinde på vej op ad en trappe. Det skal han for at kunne gribe hende, hvis hun falder. Men der er mere til gentleman-opførslen end trappegang…

"Der kommer altid en sporvogn til og en pige til – medmindre du er kørt i forvejen. Alene"

Vigtigt er det også at behandle hende som en dame. Og hvordan gør man så det? F.eks ved at trække stolen ud, holde døren og rejse sig, når hun træder ind i rummet. Alle tre ting kan man godt slippe afsted med i dag, uden at virke som taget ud af et lystspil fra 1920.

Desuden gælder det også, at manden skal gå forrest, når man f.eks. træder ind på en restaurant, eller et andet sted, hvor man som par har et ærinde, som han er initiativtager på.

Læs også: Sådan udnytter du din maskulinitet på en helt ny måde

Vi bragte tidligere en artikel om maskulin adfærd, som danske kvinder påskønner, og det at tage styringen ift. at træde ind over dørtærsklen et nyt sted, lå højt på damernes ønskeseddel. Trods vi snart skriver 2020, elsker mange kvinder stadig, når en mand kan tage roret og f.eks. skaffe et bord på en propfyldt café eller restaurant.

Når man igen kommer ud af restauranten, er det passende, at han tilbyder hende sin arm (at gå i armkrog) og i øvrigt sikrer sig, hun kommer godt ind og ud af bussen, bilen eller hvad det end måtte være. Der er ikke noget mere kikset, end en mand der springer først på toget, hvorefter dørene lukker, og efterlader kvinden stående alene tilbage på perronen. Sørg for, hun kommer først ind – og er det sidste sekund inden afgang, så tag det næste tog. Der kommer altid en sporvogn til og en pige til – medmindre du er kørt i forvejen. Alene.

Tal pænt

Det er også vigtigt at holde en ordentlig tone til og om kvinden. En ægte gentleman skal aldrig tale om en dame i hendes fravær. Ligeledes skal man sikre sig, at ingen taler dårligt om hende – hverken bekendte, veninder eller hendes familie.

Bagtaleri og skældsord hører sig altså ikke til hos en gentleman og han holder sig også for god til sladder.

Undgå det bliver kikset

Som moderne gentleman kan du fortolke Mikkel Venborg Pedersens kodeks, så det passer på dig og din situation.

Selvom dating i dag foregår på mange andre måder end restaurantbesøg efterfulgt af en tur med sporvognen, kan mange af de omtalte adfærdsvaner sagtens tilegnes og bruges hensigtsmæssigt i jagten på kærligheden.

Skal du f.eks. i biografen med din date, kan du gå bag hende op ad trappen, hjælpe hende frakken af og holde klapsædet nede, mens hun sætter sig. Du kan også sørge for popcorn til jer, følge hende hjem efterfølgende hjælpe hende med at trække cyklen, bære tasken, eller hvad det nu måtte være. Selvfølgelig kan hun godt selv trække sin cykel, finde hjem og købe et bæger med popcorn – det er ikke pointen. Pointen er, at du skal vise dig som en ægte og galant gentleman. Det vil give plus på kontoen.

“Desuden gælder det også, at manden skal gå forrest, når man f.eks. træder ind på en restaurant”

Det er små ting, men stadig let tjente point, som kvinden bevidst eller ubevidst vil lægge mærke til og synes om.

Dating 2.0

Vi dater vi på nettet – og den tendens ser ikke ud til at blive lavet om lige foreløbig. Derfor kan man med fordel tage den virtuelle gentleman-hat på i online verdenen. Men hvordan holder man så døren digitalt? Skal man så holde vinduet i stedet eller spørge, om hun vil have cookies?

Nej, bare rolig, du behøver ikke “finde på” eller forcere noget som helst – men overhold høfligheds-kodekset, hold dig fra upassende spørgsmål og kommentarer, men stil i stedet åbne og interessante spørgsmål, der viser, at du rent faktisk tænker over det, hun skriver til dig.

De fleste ved formentlig godt, hvad det vil sige at gebærde sig elegant og dannet på nettet.
Hos single.dk får vi mange forskellige henvendelser, og det er endnu ikke sket, at vi har modtaget én, der var utilfreds med dannet skrivestil eller høflige gentlemen.

Opfører du dig som en gentleman – både online og offline – bliver du altså lidt af en smooth operator.

Læs også: Her er den virkelige årsag til mænd bliver tiltrukket af feminine kvinder

Læs også: Har du datet en narcissist? Sådan du spotter dem

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️
Er du en mand eller kvinde?