Skal du servere aftensmad for din date? Undgå disse 10 retter

I har kendt hinanden et stykke tid, og det går rigtig godt. Nu har du besluttet at gå skridtet videre og invitere din nye kæreste på lækker middag derhjemme. Men hvad skal du servere? I hvert fald ikke disse ti retter.

Maria Christensen

Maria Christiansen
Skribent

1. Spareribs med Coleslaw

Engang sagde man, at det kun var fjerkræ, man måtte spise med fingrene. Det var nok længe før burgerne, pizzaerne og tacoskallerne fandt vej til vores spiseborde. Og hvad med stegeben og spareribs? De kaldes vel ikke gnaveben, for at man skal sidde og stikke kødet af dem med en gaffel? Men skønt ser det ikke ud, når man spiser sticky ribben med klør fem. Inden du ser dig om, har du barbeque-marinade på hagen, på kinden og på blusen. Det er fedt på den helt ufede måde. Og Coleslaw består primært af hvidkål. Vidste du, at netop kål er på top-ti over fødevarer, der giver den mest påtrængende og ildelugtende luft i maven? Just saying…

2. Stærkt krydret mad

Hvis du ved, du skal lave mad til en Chili-Klaus-eat-a-like, og du selv spiser jalapeños, som om de var stenfri druer, så gå endelig til den med krydderierne. Ellers gør du klogt i at vise tilbageholdenhed med chili, paprika, karry, cayennepeber og andre kradsbørstige smagsforstærkere.


Det er ikke mandigt, yndigt, elegant, charmerende, sødt eller sexet at sidde gispende med tungen ud af halsen eller at styrte hen til vasken for at stikke hele hovedet ind under hanen (hvilket sjældent hjælper). Sats på, at aftenen bliver hed på anden vis.

3. Burgere

Bøffen kan være nok så godt stegt, salaten sprød og bollerne måske ligefrem hjemmebagte. Men har du nogensinde set dig selv i spejlet, mens du gaber over en burger? Og fyldet vælter med statsgaranti ud, når du lige har taget en bid, og så kommer du til at udbryde “hossa Hå Påkka”, som hvis det kom ud af en mund, der ikke var åben og fyldt med hakket kød, hvidt brød og våde tomater, ville have været hovsa for pokker. Og så skal vi måske også lige nævne løgringene, der har en tendens til at arbejde sig udenfor mundvigene?

4. Hvidløgsbrød – og hvidløgs alt-muligt-andet

Mums, hvor er det godt med sådan et lunt hvidløgsbrød med smeltet smør og knasende, sprød skorpe. Men regn ikke med at smelte nogens hjerte med søde kys tilsat hvidløgsånde. Og har du spist virkelig meget hvidløg, vil de svovlforbindelser, der er i løgene, pible ud som dårlig lugt gennem din hud. Mælk kan med nogen succes eliminere lugten, men igen: Mælk på en date??

5. Alle slags souffléer

En højt profileret kok og madskribent fra New York, Daniel Gritzer, påstår, han lider af PTSD — post-traumatic SOUFFLÉ disorder. Hans historie er, at han efter ihærdige henvendelser endelig fik chancen for at lære at bage denne luftige ægge-baserede ret hos en verdensberømt fransk kok.

En mand, der tror, han tisser blod ned i sin nye kærestes wc-kumme, kan let gå i panik.

Men netop på morgenen for deres aftale gik Gritzers tog i stå i en tunnel, og vejarbejde spærrede siden den direkte vej, hvorfor han våd af sved kom et kvarter for sent og mødte frem til en surmulende stjernekok. Gritzer fik alligevel lært at fremtrylle souffléer og påstår endda, det er let. Det er det muligvis, men det er ikke let at få dem til at forblive høje, luftige og lækre mere end tre sekunder efter, de er taget ud af ovnen: Kapow – og så ligner den et syditaliensk vulkankrater. Og hvis allerede middagen er faldet sammen, hvordan skal resten af aftenen så ikke gå?

6. Ovnstegte rodfrugter – spar på rødbederne

Rodfrugter stegt i ovn er sunde, lette at tilberede og lækkert tilbehør til stort set alt. Men da en yngre kvinde engang havde fået en hel favnfuld rødbeder fra en bekendts kolonihave, fik hun omtrent skræmt livet af sin kæreste. Rødbeder har nemlig deres flotte farve, fordi de er fyldt med betacyaniner. Det er pigmenter, som kan være vanskelige at nedbryde, og er man blandt dem, der ikke er i stand til det, tisser man rødt. En mand, der tror, han tisser blod ned i sin nye kærestes wc-kumme, kan let gå i panik. Og når han så opdager, at han har himlet op over uskadelig rødbede-tis, bliver han forlegen, og det er heller ikke hensigtsmæssigt for aftenens videre forløb.

7. Majskolber og bønner

Hele majskolber med koldt smør smager dejligt, og de er hyggelige at sidde og spise på “kanin-manér” – altså ved at gnave dem hele. Gør det ikke sammen med din nye kæreste!

Tilføjer du smeltet ost, udfordrer du æstetikken yderligere, når osten strækker sig i det uendelige.

De små majskorn sætter sig i tænderne som søm på en magnet, og deres gule farve, der nu pludselig dækker tandhalse og mellemrum er nærmest værre, end hvis det var et stykke grøn persille. Som heller ikke er godt. Så hellere bønner, tænker du? Men de er et elendigt alternativ. Bønner er ligesom kål helt enormt luft-fremkaldende. Dårlig luft-fremkaldende.

8. Taco-skaller med smeltet ost

Her gælder de samme vilkår, som når du spiser burgere. Det er hundesvært at spise dem pænt! Skallerne knækker og drysser ud overalt, og fyldet falder ud. Tilføjer du smeltet ost, udfordrer du æstetikken yderligere, når osten strækker sig i det uendelige. Eller den slipper naturligvis på et tidspunkt – gerne et uheldigt tidspunkt, så den lander som en klistret spaghetti… Ja, det er aldrig til at sige, hvor den lander!

9. Mad, der skal spises med pinde

Sushi er en topscorer på dating-menu-listen, og de små japanske delikatesser fortjener ikke at være med under kiksede kæreste-middage. Alligevel sniger de sig ind, hvis du insisterer at servere dem med spisepinde og lader kniv og gaffel hvile i køkkenskuffen.


For det ER ikke alle her på den nordlige del af kloden, der mestrer kunsten at balancere en Nigiri mellem to tynde pinde. Hvis du selv er ekvilibrist med pindene og kan stable Edamame bønnerne og dyppe din toppede Maki i soya uden at spilde, bliver din kæreste helt sikkert ked af at sidde og fjumre. Så tjek hans eller hendes evner og lyst til at spise asiatisk style – eller hent gaflerne.

10. Pil-selv-rejer og andre skaldyr

Vildt romantisk skulle det være med et elegant fad med pil-selv-rejer, hummer eller andre skaldyr, og især østers forbindes med optakt til sex. Og der er noget om det, for østers har et meget højt zinkniveau, som nærer testoteron- og østrogen-hormonerne. Rejernes indhold af zink er omtrent lige så højt, men når det er sagt, så kommer ens fingre til at lugte hen i retning af gammel tang, når man har pillet nok til et minutiøst måltid.
Man får let for lidt at spise og for meget at drikke, hvilket ikke nødvendigvis er den bedste kombination, hvis du vil bevare kontrollen over dig selv og aftenen i øvrigt.

1. Spareribs med Coleslaw

Engang sagde man, at det kun var fjerkræ, man måtte spise med fingrene. Det var nok længe før burgerne, pizzaerne og tacoskallerne fandt vej til vores spiseborde. Og hvad med stegeben og spareribs? De kaldes vel ikke gnaveben, for at man skal sidde og stikke kødet af dem med en gaffel? Men skønt ser det ikke ud, når man spiser sticky ribben med klør fem. Inden du ser dig om, har du barbeque-marinade på hagen, på kinden og på blusen. Det er fedt på den helt ufede måde. Og Coleslaw består primært af hvidkål. Vidste du, at netop kål er på top-ti over fødevarer, der giver den mest påtrængende og ildelugtende luft i maven? Just saying…

2. Stærkt krydret mad

Hvis du ved, du skal lave mad til en Chili-Klaus-eat-a-like, og du selv spiser jalapeños, som om de var stenfri druer, så gå endelig til den med krydderierne. Ellers gør du klogt i at vise tilbageholdenhed med chili, paprika, karry, cayennepeber og andre kradsbørstige smagsforstærkere.


Det er ikke mandigt, yndigt, elegant, charmerende, sødt eller sexet at sidde gispende med tungen ud af halsen eller at styrte hen til vasken for at stikke hele hovedet ind under hanen (hvilket sjældent hjælper). Sats på, at aftenen bliver hed på anden vis.

3. Burgere

Bøffen kan være nok så godt stegt, salaten sprød og bollerne måske ligefrem hjemmebagte. Men har du nogensinde set dig selv i spejlet, mens du gaber over en burger? Og fyldet vælter med statsgaranti ud, når du lige har taget en bid, og så kommer du til at udbryde “hossa Hå Påkka”, som hvis det kom ud af en mund, der ikke var åben og fyldt med hakket kød, hvidt brød og våde tomater, ville have været hovsa for pokker. Og så skal vi måske også lige nævne løgringene, der har en tendens til at arbejde sig udenfor mundvigene?

4. Hvidløgsbrød – og hvidløgs alt-muligt-andet

Mums, hvor er det godt med sådan et lunt hvidløgsbrød med smeltet smør og knasende, sprød skorpe. Men regn ikke med at smelte nogens hjerte med søde kys tilsat hvidløgsånde. Og har du spist virkelig meget hvidløg, vil de svovlforbindelser, der er i løgene, pible ud som dårlig lugt gennem din hud. Mælk kan med nogen succes eliminere lugten, men igen: Mælk på en date??

5. Alle slags souffléer

En højt profileret kok og madskribent fra New York, Daniel Gritzer, påstår, han lider af PTSD — post-traumatic SOUFFLÉ disorder. Hans historie er, at han efter ihærdige henvendelser endelig fik chancen for at lære at bage denne luftige ægge-baserede ret hos en verdensberømt fransk kok.

En mand, der tror, han tisser blod ned i sin nye kærestes wc-kumme, kan let gå i panik.

Men netop på morgenen for deres aftale gik Gritzers tog i stå i en tunnel, og vejarbejde spærrede siden den direkte vej, hvorfor han våd af sved kom et kvarter for sent og mødte frem til en surmulende stjernekok. Gritzer fik alligevel lært at fremtrylle souffléer og påstår endda, det er let. Det er det muligvis, men det er ikke let at få dem til at forblive høje, luftige og lækre mere end tre sekunder efter, de er taget ud af ovnen: Kapow – og så ligner den et syditaliensk vulkankrater. Og hvis allerede middagen er faldet sammen, hvordan skal resten af aftenen så ikke gå?

6. Ovnstegte rodfrugter – spar på rødbederne

Rodfrugter stegt i ovn er sunde, lette at tilberede og lækkert tilbehør til stort set alt. Men da en yngre kvinde engang havde fået en hel favnfuld rødbeder fra en bekendts kolonihave, fik hun omtrent skræmt livet af sin kæreste. Rødbeder har nemlig deres flotte farve, fordi de er fyldt med betacyaniner. Det er pigmenter, som kan være vanskelige at nedbryde, og er man blandt dem, der ikke er i stand til det, tisser man rødt. En mand, der tror, han tisser blod ned i sin nye kærestes wc-kumme, kan let gå i panik. Og når han så opdager, at han har himlet op over uskadelig rødbede-tis, bliver han forlegen, og det er heller ikke hensigtsmæssigt for aftenens videre forløb.

7. Majskolber og bønner

Hele majskolber med koldt smør smager dejligt, og de er hyggelige at sidde og spise på “kanin-manér” – altså ved at gnave dem hele. Gør det ikke sammen med din nye kæreste!

Tilføjer du smeltet ost, udfordrer du æstetikken yderligere, når osten strækker sig i det uendelige.

De små majskorn sætter sig i tænderne som søm på en magnet, og deres gule farve, der nu pludselig dækker tandhalse og mellemrum er nærmest værre, end hvis det var et stykke grøn persille. Som heller ikke er godt. Så hellere bønner, tænker du? Men de er et elendigt alternativ. Bønner er ligesom kål helt enormt luft-fremkaldende. Dårlig luft-fremkaldende.

8. Taco-skaller med smeltet ost

Her gælder de samme vilkår, som når du spiser burgere. Det er hundesvært at spise dem pænt! Skallerne knækker og drysser ud overalt, og fyldet falder ud. Tilføjer du smeltet ost, udfordrer du æstetikken yderligere, når osten strækker sig i det uendelige. Eller den slipper naturligvis på et tidspunkt – gerne et uheldigt tidspunkt, så den lander som en klistret spaghetti… Ja, det er aldrig til at sige, hvor den lander!

9. Mad, der skal spises med pinde

Sushi er en topscorer på dating-menu-listen, og de små japanske delikatesser fortjener ikke at være med under kiksede kæreste-middage. Alligevel sniger de sig ind, hvis du insisterer at servere dem med spisepinde og lader kniv og gaffel hvile i køkkenskuffen.


For det ER ikke alle her på den nordlige del af kloden, der mestrer kunsten at balancere en Nigiri mellem to tynde pinde. Hvis du selv er ekvilibrist med pindene og kan stable Edamame bønnerne og dyppe din toppede Maki i soya uden at spilde, bliver din kæreste helt sikkert ked af at sidde og fjumre. Så tjek hans eller hendes evner og lyst til at spise asiatisk style – eller hent gaflerne.

10. Pil-selv-rejer og andre skaldyr

Vildt romantisk skulle det være med et elegant fad med pil-selv-rejer, hummer eller andre skaldyr, og især østers forbindes med optakt til sex. Og der er noget om det, for østers har et meget højt zinkniveau, som nærer testoteron- og østrogen-hormonerne. Rejernes indhold af zink er omtrent lige så højt, men når det er sagt, så kommer ens fingre til at lugte hen i retning af gammel tang, når man har pillet nok til et minutiøst måltid.
Man får let for lidt at spise og for meget at drikke, hvilket ikke nødvendigvis er den bedste kombination, hvis du vil bevare kontrollen over dig selv og aftenen i øvrigt.

1. Spareribs med Coleslaw

Engang sagde man, at det kun var fjerkræ, man måtte spise med fingrene. Det var nok længe før burgerne, pizzaerne og tacoskallerne fandt vej til vores spiseborde. Og hvad med stegeben og spareribs? De kaldes vel ikke gnaveben, for at man skal sidde og stikke kødet af dem med en gaffel? Men skønt ser det ikke ud, når man spiser sticky ribben med klør fem. Inden du ser dig om, har du barbeque-marinade på hagen, på kinden og på blusen. Det er fedt på den helt ufede måde. Og Coleslaw består primært af hvidkål. Vidste du, at netop kål er på top-ti over fødevarer, der giver den mest påtrængende og ildelugtende luft i maven? Just saying…

2. Stærkt krydret mad

Hvis du ved, du skal lave mad til en Chili-Klaus-eat-a-like, og du selv spiser jalapeños, som om de var stenfri druer, så gå endelig til den med krydderierne. Ellers gør du klogt i at vise tilbageholdenhed med chili, paprika, karry, cayennepeber og andre kradsbørstige smagsforstærkere.


Det er ikke mandigt, yndigt, elegant, charmerende, sødt eller sexet at sidde gispende med tungen ud af halsen eller at styrte hen til vasken for at stikke hele hovedet ind under hanen (hvilket sjældent hjælper). Sats på, at aftenen bliver hed på anden vis.

3. Burgere

Bøffen kan være nok så godt stegt, salaten sprød og bollerne måske ligefrem hjemmebagte. Men har du nogensinde set dig selv i spejlet, mens du gaber over en burger? Og fyldet vælter med statsgaranti ud, når du lige har taget en bid, og så kommer du til at udbryde “hossa Hå Påkka”, som hvis det kom ud af en mund, der ikke var åben og fyldt med hakket kød, hvidt brød og våde tomater, ville have været hovsa for pokker. Og så skal vi måske også lige nævne løgringene, der har en tendens til at arbejde sig udenfor mundvigene?

4. Hvidløgsbrød – og hvidløgs alt-muligt-andet

Mums, hvor er det godt med sådan et lunt hvidløgsbrød med smeltet smør og knasende, sprød skorpe. Men regn ikke med at smelte nogens hjerte med søde kys tilsat hvidløgsånde. Og har du spist virkelig meget hvidløg, vil de svovlforbindelser, der er i løgene, pible ud som dårlig lugt gennem din hud. Mælk kan med nogen succes eliminere lugten, men igen: Mælk på en date??

5. Alle slags souffléer

En højt profileret kok og madskribent fra New York, Daniel Gritzer, påstår, han lider af PTSD — post-traumatic SOUFFLÉ disorder. Hans historie er, at han efter ihærdige henvendelser endelig fik chancen for at lære at bage denne luftige ægge-baserede ret hos en verdensberømt fransk kok.

En mand, der tror, han tisser blod ned i sin nye kærestes wc-kumme, kan let gå i panik.

Men netop på morgenen for deres aftale gik Gritzers tog i stå i en tunnel, og vejarbejde spærrede siden den direkte vej, hvorfor han våd af sved kom et kvarter for sent og mødte frem til en surmulende stjernekok. Gritzer fik alligevel lært at fremtrylle souffléer og påstår endda, det er let. Det er det muligvis, men det er ikke let at få dem til at forblive høje, luftige og lækre mere end tre sekunder efter, de er taget ud af ovnen: Kapow – og så ligner den et syditaliensk vulkankrater. Og hvis allerede middagen er faldet sammen, hvordan skal resten af aftenen så ikke gå?

6. Ovnstegte rodfrugter – spar på rødbederne

Rodfrugter stegt i ovn er sunde, lette at tilberede og lækkert tilbehør til stort set alt. Men da en yngre kvinde engang havde fået en hel favnfuld rødbeder fra en bekendts kolonihave, fik hun omtrent skræmt livet af sin kæreste. Rødbeder har nemlig deres flotte farve, fordi de er fyldt med betacyaniner. Det er pigmenter, som kan være vanskelige at nedbryde, og er man blandt dem, der ikke er i stand til det, tisser man rødt. En mand, der tror, han tisser blod ned i sin nye kærestes wc-kumme, kan let gå i panik. Og når han så opdager, at han har himlet op over uskadelig rødbede-tis, bliver han forlegen, og det er heller ikke hensigtsmæssigt for aftenens videre forløb.

7. Majskolber og bønner

Hele majskolber med koldt smør smager dejligt, og de er hyggelige at sidde og spise på “kanin-manér” – altså ved at gnave dem hele. Gør det ikke sammen med din nye kæreste!

Tilføjer du smeltet ost, udfordrer du æstetikken yderligere, når osten strækker sig i det uendelige.

De små majskorn sætter sig i tænderne som søm på en magnet, og deres gule farve, der nu pludselig dækker tandhalse og mellemrum er nærmest værre, end hvis det var et stykke grøn persille. Som heller ikke er godt. Så hellere bønner, tænker du? Men de er et elendigt alternativ. Bønner er ligesom kål helt enormt luft-fremkaldende. Dårlig luft-fremkaldende.

8. Taco-skaller med smeltet ost

Her gælder de samme vilkår, som når du spiser burgere. Det er hundesvært at spise dem pænt! Skallerne knækker og drysser ud overalt, og fyldet falder ud. Tilføjer du smeltet ost, udfordrer du æstetikken yderligere, når osten strækker sig i det uendelige. Eller den slipper naturligvis på et tidspunkt – gerne et uheldigt tidspunkt, så den lander som en klistret spaghetti… Ja, det er aldrig til at sige, hvor den lander!

9. Mad, der skal spises med pinde

Sushi er en topscorer på dating-menu-listen, og de små japanske delikatesser fortjener ikke at være med under kiksede kæreste-middage. Alligevel sniger de sig ind, hvis du insisterer at servere dem med spisepinde og lader kniv og gaffel hvile i køkkenskuffen.


For det ER ikke alle her på den nordlige del af kloden, der mestrer kunsten at balancere en Nigiri mellem to tynde pinde. Hvis du selv er ekvilibrist med pindene og kan stable Edamame bønnerne og dyppe din toppede Maki i soya uden at spilde, bliver din kæreste helt sikkert ked af at sidde og fjumre. Så tjek hans eller hendes evner og lyst til at spise asiatisk style – eller hent gaflerne.

10. Pil-selv-rejer og andre skaldyr

Vildt romantisk skulle det være med et elegant fad med pil-selv-rejer, hummer eller andre skaldyr, og især østers forbindes med optakt til sex. Og der er noget om det, for østers har et meget højt zinkniveau, som nærer testoteron- og østrogen-hormonerne. Rejernes indhold af zink er omtrent lige så højt, men når det er sagt, så kommer ens fingre til at lugte hen i retning af gammel tang, når man har pillet nok til et minutiøst måltid.
Man får let for lidt at spise og for meget at drikke, hvilket ikke nødvendigvis er den bedste kombination, hvis du vil bevare kontrollen over dig selv og aftenen i øvrigt.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.