Har du datet en narcissist? Sådan spotter du dem

Det kan være svært at gennemskue om din partner – eller date – er narcissist eller ej. Måske har du en mistanke om, at noget ikke helt er som det burde. Alene det, at du har brugt timer på at søge information på nettet, bør få alarmklokkerne til at ringe.

Narcissisme er en personlighedsforstyrrelse, der forekommer hos cirka 2-4% af befolkningen. Den ses oftest blandt mænd (derfor refereres der i artiklen til ‘han’). I dag hænder det desværre tit, at udtrykket bliver brugt forkert. Nemlig om personer, der tager for mange selfies eller af og til opfører sig lidt selvfedt. Altså om helt normale mennesker, der blot har selvtilliden i orden. Det er der ikke noget galt i – narcissisme er ikke bare at tage mange billeder eller at tale om sig selv...

Det er i virkeligheden langt mere dystert end som så, og narcissistisk adfærd kategoriseres som psykisk og emotionel vold.

– Kort sagt er de karismatiske, store i slaget, men mangler empati, er arrogante og søger konstant andres beundring, forklarer psykolog Hanne Pedersen til single.dk og fortsætter:

– De er skadelige for deres nærmeste, som normalt først opdager de usunde træk og vaner, når de sidder i saksen. Er man først viklet godt ind i narcissistens spind af løgne og bedrag, er det svært at komme ud igen. Særligt hvis man har fælles bopæl eller børn sammen.

”De er verdensmestre i at forføre samt at få andre til at føle sig specielle og anerkendte”

Det koster som regel tårer, og tager tid, hjælp og en god portion mod at slippe væk og genfinde sig selv. For narcissisten nedbryder både sin partners selvtillid og personlighed med sin empatiforladte og egoistiske skyggeside.

Derfor er de farlige at have et forhold til, og du bør kende psykologens 11 advarselssignaler:

1. Han føler sig hævet over andre mennesker og overdriver sine bedrifter.

2. Har konstant brug for stor beundring og opmærksomhed fra omverdenen.

3. Mangler empati for andre og føler aldrig medlidenhed.

4. Udnytter kynisk andre for at nå sine mål.

5. Støtter kun andre hvis det tjener et personligt formål som f.eks. at få opmærksomhed.

6. Tror at alle er jaloux på ham.

7. Reagerer med vrede og pålægger andre skyldfølelse.

8. Drømmer om magt og tilbedelse – og føler det berettiget.

9. Synes, han er unik og uvurderlig og kun skal omgås mennesker med høj status.

10. Forventer automatisk at få særbehandling og at andre retter ind efter ham.

11. Leger med andres følelser for at få tilfredsstillet sit eget behov for at manipulere.

Narcissistens adfærd kan også være meget kontrollerende og kategoriseres som psykisk emotionel vold. F.eks. hvis han nedgør eller begrænser sin partner i at tage en uddannelse, et job eller i at se venner og familie. Er han velhavende, vil han typisk ikke have, hun tager et arbejde.

– Han vil ikke mødes på midten eller indgå kompromisser. I stedet handler det for ham om at svare igen og sørge for, hun ikke får et ben til jorden, siger psykolog Hanne Pedersen.

Hvad pokker sker der?

Udefra er det ikke svært at spotte de usunde mønstre. Sidder man derimod først i saksen, er det svært at forstå, hvad der sker, og hvordan det er kommet så vidt.
I den indledende fase vil en narcissist nemlig aldrig afsløre sig selv, men i stedet blæse sin date, eller partner, bagover af benovelse med sin karismatiske fremtoning og grandiose personlighed. Det går meget hurtigt med at blive kærester, og man kan føle sig smigret over, at han er så meget på. Men det bør også få advarselslamperne til at blinke.

“Det startede SÅ romantisk med små weekend getaways og klirrende champagneglas på blandt andet The Four Seasons”

De er verdensmestre i at forføre samt i at få andre til at føle sig specielle og anerkendte. Således kan de nå ind til personen og vinde vedkommendes tillid. Når det er sket, har narcissisten bedre mulighed for at manipulere og starte sit psykologiske spil – og her er der altid kun én vinder…
Typiske tegn på en narcissists leg indbefatter f.eks. at han ikke overholder hvad han lover, lægger skylden over på andre (ofte partneren), har humørsvingninger og lyver.

– Går noget ikke efter narcissistens hoved, bliver han tosset og reagerer med vrede. Hvis du som partner – eller potentiel partner – oplever dette, skal du skynde dig at løbe. Før du ved af det, går det ud over dig, og du begynder at gå på æggeskaller for ikke at antænde hans utilregnelige lunte, tilføjer Hanne Pedersen.

Hun beskriver, hvordan narcissister anvender ulvesprog fremfor girafsprog i deres kommunikation:

– Giraffer er høje og har et forkromet overblik. De søger nænsomt at finde årsagen til et skænderi. Ulve derimod går direkte efter strubehovedet. De råber og skriger og har en truende adfærd. Det kan f.eks. være, han stiller sig helt op i ansigtet på hende og hæver en knytnæve. Narcissister går efter manden og ikke bolden, konstaterer Hanne Pedersen.

Det startede så romantisk…

Martine, 32, har gennem seks år siddet fast i et forhold med en en narcissist og har delt sin historie med single.dk:

– Det startede SÅ romantisk med små weekend getaways og klirrende champagneglas, blandt andet på luksushotellet The Four Seasons. Han havde nemlig en kæreste, der ikke måtte opdage noget. Han fortalte, at de allerede var ved at gå fra hinanden, og at hun havde været ham utro. Den åd jeg råt. Jeg havde aldrig prøvet at blive behandlet så fantastisk, og jeg følte mig som verdens smukkeste og mest interessante kvinde.

Læs også: Så længe bør der gå før I knalder

Efter et halvt år med hemmelige møder og komplimenter i ét væk, forlader narcissisten, Jeremy, sin kæreste og indleder et fast forhold til Martine.

“Han syntes selv, han var den mest fantastiske alpha-han der fortjente beundrende blikke og påskønnelse fra kvinder”

– Vi flyttede sammen, tog på ferier og levede i sus og dus. Jeg var fattig studerende, og han havde sit eget succesfulde firma – så han forsørgede os begge to til op over ørene. Jeg levede lidt som en rigmandsfrue i en boble og blev set i bakspejlet mere og mere afhængig af ham – både økonomisk og socialt. Vi boede i hans by, seks timer fra min familie og venner. Heldigvis gik jeg på universitetet og havde et par veninder der.

Men det let svungne Mastercard, champagnen og de fancy sociale arrangementer viste sig ikke blot at være altruistisk forkælelse.
Få måneder efter Martine var flyttet ind hos Jeremy, havde han hende nemlig lige dér, hvor han ville have hende, og han kunne nu gøre, hvad der passede ham...

– Han syntes selv, han var den mest fantastiske alpha-han, der fortjente beundrende blikke og påskønnelse fra kvinder. Hans behov var umenneskeligt, og han var utro, flirtede med sin sekretær, min kusine, servitricerne på restauranter og havde affærer i andre byer og lande. Det var forfærdeligt, og jeg følte mig suget ned i et stort sort hul.

"Jeg brugte det meste af tiden på at lufte vores hund – som han truede med at sælge"

Martine forsøgte flere gange at tale Jeremy til fornuft og finde tilbage til det sted, de var i begyndelsen. Men narcissister er ude af stand til at se situationer fra andre sider end deres egen.

– Uanset hvad jeg sagde, eller hvordan jeg prøvede at nå ind til ham med mine følelser, vendte han det hele på hovedet. Det endte altid med, at jeg var den onde, der skulle undskylde for min rimelige opførsel. Beskyldningerne haglede ned over mig, og jeg måtte gå grædende i seng, fortæller Martine.

Hvorfor hulen gik hun ikke bare fra ham? Tanken og ræsonnementet er let at foretage udefra, men er man først fanget i nettet, bliver handling straks meget sværere. Narcissister er mesterlige manipulatorer og forvrider deres ofres selvbillede – og dét gør det svært at finde hoved og hale i forholdet.

– Jeg elskede stadig de gode stunder og trygheden det gav at bo hos ham. Den økonomiske afhængighed var én ting, men jeg begyndte også at tro på, at jeg intet værd var, og mine bedste chancer for et godt liv var at rette ind og gøre hvad han sagde.

Artiklen fortsætter under billedet…

Img
En narcissist formår at sno andre om sin lillefinger og få dem til at tvivle på sig selv. Situationen bliver som ved et trylleslag vendt 180 grader, og den vrede, ofret føler, bliver nemt erstattet af selvbebrejdelse og skyldfølelse.

Forholdet fortsatte i tre år, en hård periode for Martine der mistede sine veninder i byen og følte sig mere alene end nogensinde. Hun blev svagere og til sidst gik hun kun i skole et par gange om ugen og lå i sengen med ondt i maven i fritiden. Imens tog Jeremy på golfture, modtog beskeder fra alverdens smigrede kvinder, og råbte, så snart noget ikke passede ham. Når bølgerne gik højt, slog han op med hende og forsvandt fra huset en dag eller to. Når han vendte tilbage til Martine, erklærede han på ny sin kærlighed og havde ofte en gave med til hende.

– Vores forhold gik konstant op og ned. Det var som en uforudsigelig rutsjebane. Jeg listede forsigtigt rundt derhjemme, forsømte mit studie og brugte det meste af tiden på at ligge i sengen eller lufte vores fælles hund – som han til tider truede med at sælge, hvis ikke jeg stoppede mit hysteri, fortæller Martine sagte.

Matine savnede bekræftelse og nærvær. Hun oprettede en datingprofil i smug og begyndte at korrespondere med andre mænd, når Jeremy var på en af sine såkaldte golfture. En aften opdagede hun, at hendes narcissistiske kæreste havde besøgt en prostitueret, og det gav hende mod til at mødes med en fra nettet.

“Narcissister hader at miste kontrollen og blive underlagt andres beslutninger”

Efter en lang og turbulent periode med et rutsjebaneforhold uden lige, flyttede hun fra ham, blev sygemeldt med angst og datede et par fyre, hun havde mødt på nettet.

– Fyrene var søde og forstående, men jeg havde alligevel konstant paraderne oppe. Jeg skiftede telefonnummer og turde ikke lukke nogen rigtigt ind. Det var hårdt at bo alene – i seks år havde jeg ikke rørt en støvsuger, handlet eller vasket tøj. Der var heller ikke så mange penge at rutte med, og jeg havde stadig ondt i maven om aftenen. Så jeg overvejede om jeg bare skulle gå tilbage til Jeremy – smerterne var jo alligevel de samme.

Martine gik aldrig tilbage til sin narcissistiske ekskæreste, men han er stadig en del af hende. Bruddet tog knapt to år, da han ikke ville acceptere hendes beslutning om at forlade ham, og gentagne gange kontaktede og opsøgte hende.

Narcissister hader at miste kontrollen og blive underlagt andres beslutninger. Derfor har det for Martine været en lang periode med frygt for, hvad han kunne finde på. Jeremys humør vekslede mellem søde “tag-mig-tilbage”-erklæringer og deciderede trusler og advarsler om, hvordan hun ville ende ensom i rendestenen uden ham.

Heldigvis holdt hun fast i sin beslutning og har i dag fundet en sød og normalt fungerende kæreste på nettet. Den narcissistiske ekskæreste spøger stadig i bevidstheden, og Martine erkender, at hun formentlig aldrig holder op med at være på vagt, når hun spotter et genkendeligt mønster.

Hvad kan du gøre?

Hanne Pedersen anbefaler alle at slippe væk så hurtigt som muligt, selvom det ofte kan være svært. Typisk vil narcissisten ikke acceptere beslutningen om et brud, og truer med ensomhed – som i Martines tilfælde.

– Hvis bruddet sker, begynder de (ofrene, red.) ofte at savne hans gode sider og fortrænge alt det dårlige. Det bedste man kan gøre er at tale med andre og få bekræftet, at man ikke er skør. Det er også en god idé at skrive dagbog eller optage samtalerne med diktafonen. På den måde kan man huske detaljerne og se det lidt oppefra. Man må for alt i verden ikke tillade at blive isoleret fra familie og venner, råder Hanne Pedersen.

Spilder man for meget tid med en narcissist, risikerer man at blive godt og grundigt smadret. Mistilliden til sin partner tager man som regel med sig til det næste forhold.

– Med de tidligere udsatte kvinder følger ofte en skyld- og skamfølelse. De betvivler efterfølgende deres egne evner til at gennemskue andre mennesker. Jo stærkere psyke man har, jo lettere slipper man fra det og omvendt, forklarer Hanne Pedersen.

– Bliver man i forholdet for længe, risikerer man at dø følelsesmæssigt, afslutter hun.

Christina Hviid, forebyggelseschef hos det kriminalpræventive råd, kan nikke genkendende til konsekvenserne og tilføjer:

– Pigerne er i højrisikogruppe for at udvikle angst, PTSD eller depression. De kan have svært ved at passe et arbejde, hvis de er blevet for skrøbelige.

Hun opfordrer alle i et psykisk voldeligt forhold til, først og fremmest at mærke efter, om man trives. Gør man ikke det, skal man væk. Det kan være en god idé at gemme beviser såsom SMS-samtaler og lydfiler for kærestens adfærd. Tidligere i år er det nemlig blevet strafbart at udøve psykisk vold mod et andet menneske.

Mangler man nogen at tale med, findes der forskellige hotlines, bl.a. organisationen ‘Lev Uden Vold’, man kan kontakte anonymt, og som står klar til lytte, hjælpe og give et skub i den rigtige retning.

– Hvis du er pårørende til en person, som du har på fornemmelsen er udsat for psykisk vold, så start med at spørge ind til hende, og vis du er bekymret. Du kan ikke redde forholdet, men du kan hjælpe med at få taget hul på bylden, ved f.eks. at fortælle om den hjælp, man kan få, opfordrer Christina Hviid.

Find dig i stedet en sød kæreste, der taler giraf-sprog, og som vil dig det bedste.

Læs også: Sådan tackler du det hvis din kærestes eks fylder for meget

Læs også: Derfor bliver du helt rundt på gulvet når du er forelsket

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️
Er du en mand eller kvinde?