Sådan tackler du det hvis din kærestes eks fylder for meget

De fleste af os har en klar holdning til ekskærester. Vores egne, men så sandelig også til vores dates eller partners tidligere flammer. For er de endegyldigt slukkede? Eller er der risiko for, de blusser op igen? Jalousi og tankespind er naturlige reaktioner i den sammenhæng, men kan du lære at håndtere din kærestes tidligere forbindelse(r), og er det overhovedet nødvendigt?

Uanset om du er i fast forhold, eller blot drømmer om at være i et, er der stor sandsynlighed for, at der er en eks eller flere i slipstrømmen. En, du vil høre om eller støde på, og der kan være mange grunde til, at din date eller kæreste stadig har kontakt med sin eks – endda gode grunde. Måske har de et barn sammen, eller de er kolleger eller har fælles vennekreds. Det kan også være, at de blot skiltes på god fod og har lyst til at bevare kontakten.

Det kan imidlertid være svært at acceptere, at et andet menneske har haft ens plads og været lige så betydningsfuld. Psyko- og parterapeut Mette Rosenvel fra klinikken Pressense giver til single.dk sine bud på, hvordan man bedst håndterer sin nuværende – eller kommende – kærestes eks.

“Ekskærester er bare en del af pakken – og livet”

– Tit og ofte er forbindelsen til eksen ganske ufarlig, og man er som ny partner nødt til at acceptere sin dates fortid, hvis man vil have forholdet til at fungere. Det er noget nær umuligt at finde en person uden bagage af den ene eller anden slags. Ekskærester er bare en del af pakken – og livet – siger Mette Rosenvel.

Selvom vi er klar over det, kan det være svært at kapere, at ens kæreste har elsket en anden før. Men der er ikke altid overensstemmelse mellem logik og følelser. Hvis du synes, at din kærestes eks løber med for meget af opmærksomheden, må du starte med at spørge dig selv, om det er dig eller eksen, der er skyld i de negative følelser.

– Har man tendens til at blive jaloux, skyldes det ofte ens egen usikkerhed, og den kan komme mange steder fra. Måske er man blevet svigtet af sine forældre under sin opvækst, eller man har oplevet ikke at kunne stole på andre – heriblandt kærester. Det kan sidde dybt i en, forklarer Mette Rosenvel og opfordrer til, at man vender blikket indad for at identificere, hvor jalousien kommer fra, og hvordan den bedst tackles. Muligvis kan samtaleterapi, psykoterapi eller hypnose være nyttige redskaber.

Læs også: Kan hypnose virkelig kurere jalousi?

– Når din partners eks fortsat hænger på i din kærestes liv, kan det have mange acceptable årsager. Fx. et barn, uafsluttet papirarbejde eller fælles uddannelsesforløb med årlig reunion og overlappende vennekreds. Det kan man ikke gøre så meget ved, konstaterer parterapeut Rosenvel. Men hun har heldigvis en håndfuld gode råd til, hvordan du tackler situationen.

1. De har barn sammen

– Har man sagt A, må man også sige B. Har din kæreste børn med sin eks, er du virkelig nødt til at acceptere hele pakken på godt og ondt. Derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om det skal være jer? For pakken bliver ikke mindre. Med fælles børn vil eksen altid være en del af jeres liv – sådan er det bare, og det behøver ikke at være årsag til nogen form for drama.

“Er eksen den invasive type, må I lægge en handleplan”

– Men er eksen den invasive type, der blander sig i alt og stjæler unødigt meget opmærksomhed, kan det godt være, at du og din kæreste er nødt til at lægge en handleplan. Det er teknisk set ikke dit bord, men derfor kan du godt fortælle din kæreste hvordan det påvirker dig – forklare ham eller hende, hvad der er svært for dig i forhold til deres relation, siger Mette Rosenvel.

– Man kan ikke tvinge nogen til noget, det batter kun, hvis lysten kommer indefra.

– Det er vigtigt, at de finder en sund balance, således at deres fortid ikke plager jeres fremtid – eller går udover de fælles børn. En venskabelig relation med eksen er altså langt mere fordrende end en problematisk relation, forklarer Rosenvel.

– Et par konsultationer hos en familie- eller parterapeut kan vise sig at være givet godt ud. Det er også vigtigt at være åben og turde forklare sin kæreste, hvad der sker inde i en, når de skændes, griner eller omgås i det hele taget, fortsætter Rosenvel.

– Vi er meget sårbare i vores kærlighedsrelationer, og derfor kan det godt være svært at sætte ord på vores følelser. Særligt dem, vi ikke er stolte af. Men prøv alligevel, lyder hendes opfordring.

2. De er kolleger

– Trods det faktum, at mange romantiske forbindelser opstår på jobbet, ender det som regel med, at den ene part skifter arbejdsplads, hvis forholdet viser sig at blive seriøst. Derfor er sandsynligheden for, at din kæreste arbejder sammen med sin eks, begrænset.

“Du skal ikke møde op på deres fælles arbejdsplads eller få andre fikse ideer”

Det kan selvfølgelig være, at eksen er blevet ansat senere? Og hvis de er kolleger, vil du nok forholde dig noget skeptisk. Men du skal ikke møde op på deres fælles arbejdsplads eller få andre fikse ideer for at se, om der skulle være noget imellem dem. Bed din kæreste fortælle dig, hvordan deres relation er, og få ham eller hende til at berolige dig. Det er naturligt at blive bekymret – hvis rollerne have været omvendte, ville situationen have været den samme.

Kommunikation er nøgleordet. Det er vigtigt, at din kæreste ikke føler sig angrebet eller kritiseret. Det er jo trods alt DINE følelser og DINE bange anelser, og dem skal du selv stå på mål for. Men derfor vil din kæreste formentlig godt kunne forstå din uro og vise forståelse for, hvorfor det kan være svært, siger Mette Rosenvel.

3. De har fælles venner og interesser

– Har din kæreste og hans/hendes eks fælles omgangskreds, ja så kan du være sikker på, at de fra tid til anden vil rende på hinanden til diverse sammenkomster. Det er der ikke noget at gøre ved, og du må som udgangspunkt blot sluge kamelen.

– Men tal med din kæreste om de følelser, du har. Du skal blot blive på din egen banehalvdel. Det nytter ikke noget at angribe og kritisere, så opnår du blot, at mennesket overfor dig går i forsvarsposition og skaber distance. Det er altså ved stille og rolig kommunikation, at man skal forsøge at nå hinanden.

“Måske har man gjort sig falske forestillinger, som ikke holder stik i virkeligheden”

Mette Rosenvel foreslår at afmystificere eksen ved at møde vedkommende. Måske har man gjort sig falske forestillinger om hans eller hendes overlegne ydre og vindende personlighed, som viser sig ikke at holde stik i virkeligheden. Typisk er personen bare helt som de fleste andre. Rosenvel tilføjer, at det beroliger at blive inddraget og præsenteret af sin kæreste, derfor er det en god ide at møde eksen.

Det kan være svært som ny kæreste at skulle stå ansigt til ansigt med din dates eks, men såfremt vedkommende ikke forsøger at møve sig ind på dit territorium, har du ikke grund til at foretage dig de store afværgemanøvrer.

Præsenter dig blot høfligt, small-talk en smule og bevæg dig videre i selskabet. Mere behøver du ikke gøre. Du kan ikke ændre din kærestes fortid, så tag eksen med oprejst pande. Hvem ved, måske klikker I og har fælles interesser? Hvis du først begynder at skæve til vedkommende og udvise tegn på jalousi, vil omverdenen hurtigt få den opfattelse, at du føler dig usikker og bange.

4. De ses stadig med forældrene

Hvis dine nye svigerforældre stadig har et tæt forhold til ham eller hende, der tidligere var din kærestes kæreste, kan det godt give anledning til misfornøjede rynk på næsen. Ingen har lyst til at blive sammenlignet med den perfekte ekskæreste, som entusiastisk deltog i alle familiearrangementer. Det kan hurtigt spænde ben for din motivation til at etablere et nært forhold til dine nye svigerforældre, hvis du ved, at de stadig er begejstrede for deres tidligere svigerbarn.

Img
Det kan være svært at kontrollere sine tanker og følelser. Husk, at det er DINE, og det derfor er dig som står på mål for dem.

Del hellere dine tanker om dette med din partner fremfor selv at hive fat i eksen eller forældrene.

Læs også: Er han den rigtige? Sådan ved du det, når du har skudt papegøjen

En vej kan være at få din kæreste til at tale med sine forældre, så de forstår, at eksen er ude af billedet, og at en ny vidunderlig person er kommet til. Måske har de slet ikke tænkt sådan på det før – eller været klar over, at du faktisk føler dig en smule forbigået? Men det er et sårbart emne, og sådan en samtale kræver en god portion mod.

Der er heldigvis andet, du selv kan gøre. Forskning viser, at jo mere tid, vi tilbringer sammen med andre, desto mere kommer vi automatisk til at synes om dem. Derfor skal du ikke undgå dine nye svigerforældre. Tilbring tværtimod så meget tid med dem som muligt. Vis at du er interesseret, så I kan skabe jeres egen relation. Og husk, at I altid har en god fællesnævner: I elsker den samme person. Din kæreste – deres barn.

Mette Rosenvel nikker anerkendende til situationen. Det er ikke usædvanligt, at familien bevarer kontakten til deres tidligere svigerbarn. Hun tilføjer, at man af og til er nødt til at acceptere tingenes tilstand og forstå, at selvom svigerfamilien godt kan lide eksen, er det ikke ensbetydende med, at de ikke kan lide dig, eller at du ikke er noget værd. Vi kan ikke bestemme over andre menneskers liv og følelser for selv at få det bedre. Vi kan godt blande os i den forstand, at vi kan fortælle, hvordan vi selv har det og dermed påvirke situationen, pointerer hun.

5. Eksen vil ind i varmen igen

Hvis din kærestes eks prøver at møve sig tilbage på banen, er der grund til at blive irriteret og utryg. Det er aldrig rart, når nogen forsøger at genvinde det tabte og dermed truer ens territorium. Måske skriver vedkommende beskeder eller krænger sit hjerte ud, når alkoholen kommer ind. Uanset hvad, er det respektløst og kan være ødelæggende for dit forhold. Men fortvivl ej – det kan heldigvis håndteres helt og aldeles smertefrit.

“Det er ikke dit forhold eller din konflikt”

– Det starter med din kæreste. Og hans eller hendes eks. Det mellemværende, som de har sammen, skal du så vidt muligt forsøge at blande dig udenom. Det er ikke dit forhold eller din konflikt, det handler om, fortæller Mette Rosenvel.

Læs også: Hvor mange partnere må man have haft med hjem under dynen?

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️
Er du en mand eller kvinde?