11 værdifulde råd der gør dig meget mere attraktiv på første date

Tid og sted er aftalt, det er første gang, I skal mødes, og nu hvirvler tankerne rundt i dit hovede som sokker i en tørretumbler. Hvad skal du tage på? Kan I finde på noget at tale om? Og hvad nu, hvis det alligevel ikke er noget? Tag luft ind – og lad os komme dig til undsætning.

Maria Christensen

Maria Christiansen
Skribent

1. Farven rød

Kvinder, der bærer rødt tiltrækker lettere det modsatte køn. Det er videnskabeligt dokumenteret, og det gælder uanset, om det er tøjet eller makeuppen – typisk læbestiften – der er rød.
Vi forbinder den røde farve med kærlighed og lidenskab, og en online-dating-undersøgelse har påvist, at kvinder, der bærer rødt på deres profilbillede, får signifikant flere henvendelser, end hvis de klæder sig i sort, hvidt eller for den sags skyld andre farver. Den røde farve gør kvinderne mere tiltrækkende og sexede i mændenes øjne. (En sjov detalje er, at kvindelige tjenere med rød læbestift modtager flere drikkepenge end deres kolleger uden røde læber. Fra mænd!) Præcis hvorfor farven rød har den virkning, er der ikke noget dokumenteret svar på. Formentlig hænger det sammen med, at rød også er farven på vores hjerte, læber og kønsorganer – netop de anatomiske faktorer, der er essentielle i forhold til vores forplantnings- og dermed overlevelsesevne.

2. Kom til tiden

Har du selv prøvet at sidde – måske ligefrem et offentligt sted, hvor enhver kunne gennemskue, at du ventede på nogen – og minutterne bare gik og gik? Det er overhovedet ikke sjovt at sidde på nåle og spekulere på, om man i bedste fald har taget fejl af tid eller sted, eller om man simpelthen er blevet brændt af. Og når din date endelig dukker op, skal I begynde jeres rendez-vous med undskyldninger og forsikringer om, at alt er ok (selvom det ikke er tilfældet), og du skal bruge energi på at ryste den ubekvemme følelse af dig. Konklusion: Kom til tiden. Send en sms, hvis cyklen er punkteret, eller broen er oppe.


Bonus-info: Jo mere, du forstår at sætte dig i den andens sted, jo mere troværdig vil du blive opfattet. Ved at være præcis indikerer du tydeligt, at folk kan regne med dig. Det er attraktivt.

3. Fornøjet fremfor fancy

Danske Gitte Nielsen, der i 1980’erne blev gift med Sylvester Stallone, fortalte engang, at hun forud for parrets første date prøvede alt sit tøj – det har utvivlsomt taget sin tid. Men hun kunne ikke beslutte sig for, hvad hun så bedst ud i, og endte med at springe i et par jeans og en hvid skjorte. Uanset hvad, den langbenede model ifører sig, kan hun jo i højere grad end flertallet af os få mænd til at glippe med øjnene, men strategien er værd at følge: Tag tøj på, du primært befinder dig godt i, og som sekundært fremhæver det, du kan lide ved din krop. Posede joggingbukser gør intet godt for hverken dit selv- eller dit spejlbillede, og fint eller stramt tøj kan let få dig til at sidde stift på stolen og få dig til at være mere opmærksom på dit eget udseende end på dine omgivelser. Når du føler dig godt tilpas i dit tøj, slapper du bedre af og kan være nærværende overfor din date.

4. Ved du, hvad I skal tale om?

Du har forhåbentlig allerede sporet dig ind på nogle emner og interesser, I kan tale om via den korrespondance, I har haft. Alligevel kan det betale sig at have lidt ekstra skyts med for at sikre, at samtalen flyder let. Tjek fx. dagens nyheder. Der er pluspoints at hente i at være velorienteret og udadvendt. Du kan også på en sød facon tvinge din date ud af busken med spørgsmål som: Hvordan ser din perfekte dag ud? Eller hvis du du kunne vælge mellem alle verdens mennesker, hvem ville du så gerne møde (altså bortset fra mig)..? Det kommer naturligvis lidt an på stemningen, om det virker naturligt at svinge den slags spørgsmål ud. Men et studie fra Harvard universitetet i Boston har vist, at mennesker i højere grad føler sig forbundet, når deres samtale straks er indholdsrig, end hvis de først nærmer sig hinanden ved hjælp af smalltalk.

Bonus-info: De områder i din hjerne, der får dig til at føle dig veltilpas, stimuleres, når du taler om dig selv. Så hvis du får din date til at tale om sig selv, gør du ham eller hende glad. Og du bliver mere attraktiv.

Læs også: Sådan finder I sammen denne sommer

5. Flinke folk er bare pænere

Når du hører om et menneske, du endnu aldrig har mødt, at det er alletiders flinke fyr, eller at det er den sødeste kvinde, så vil din første tanke, når I endelig ses, absolut ikke være: Hold da op, hvor er han/hun ucharmerende eller frastødende! Flinke folk opfattes mere attraktive, og det kan både være fordi, vi har det godt i deres selskab og derfor er utilbøjelige til at være kritiske, og fordi man smiler mere, når man er flink. Smil gør os alle mere attraktive og kompenserer generelt for skæve næser, flyveører, eller hvad vi nu ellers kan få øje på af uperfektheder hos os selv og hinanden. Så tænk på at være flink og anerkendende. Ikke med smålumre komplimenter (Du har så smukke øjne), men med oprigtighed.

Bonus-info: De fleste står af på folk, der taler dem efter munden. Det virker desperat, at man ikke står ved sig selv og sine synspunkter, så husk, at man sagtens kan være flink og uenig. Og attraktiv.

Læs også: Latter er som lim, grin og dine dates vil klæbe til dig

6. Aktivitet trumfer passivitet

Et ofte gentaget råd er, at første date skal foregå i en lidt “casual” atmosfære. Et restaurantbesøg med tre retters menu kan hurtigt blive en for stor mundfuld på flere plan. Er I imidlertid gået ud for at spise, så vær ikke tøvende eller forsagende, når det kommer til at vælge på kortet. Vægelsindede kalorietællere er ikke i nærheden af at have samme sexappeal som mennesker, der tager for sig af livet. Og af det, der skal til at opretholde det, nemlig mad og drikke. En lille spidsfindighed er dog at lurepasse, når I skal vælge, hvad I vil spise. Et videnskabeligt eksperiment afslører, at mennesker, der spiser samme slags mad, hurtigere kommer overens og er mere generøse over for hinanden sammenlignet med par, der vælger forskellige retter.

Bonus-info: Der er intet bedre end at være i selskab med mennesker, der hviler i sig selv. Det gør man bl.a. ved at være til stede og nyde selskabet, situationen - og sine livretter. Meget attraktivt.

7. Duften af noget dejligt

Lugtesansen er playmaker på dit hold i “find-en-kæreste”-turneringen. Vi er i stand til at registrere mindst 10.000 forskellige dufte, hvoraf en del ikke dufter, men stinker! Når noget lugter grimt, sættes hele vores system i alarmberedskab, og det er smart, for det forhindrer os i at spise eller drikke noget, der kan gøre os syge eller slå os ihjel, fordi det er fordærvet. Men lugt-alarmen reagerer også på en mindre skala og ansporer os til at flygte (eller som minimum at holde os for næsen), når lugte af sved, snavs, dårlig ånde eller sure tæer rammer næsefløjene. Omvendt tiltrækkes vi biologisk af duften af mennesker med et immunforsvar, der er helt anderledes end vores eget. Dermed er der størst sandsynlighed for at få levedygtige børn. Hvordan den duft defineres, er ikke umiddelbart til at forklare, man kender den vel bare, når man møder den. Men at være velduftende af fx. sæbe er det næstbedste scoretrick i denne forbindelse.

Bonus-info: Lugtesansen har direkte forbindelse til din erindring. Du har sikkert prøvet, at en bestemt duft minder dig om din barndom. Derfor vil duften af jeres parfume- eller aftershave “hænge ved” hos jer hver især i lang tid fremover. Og forhåbentlig minde om noget attraktivt.

8. Lad som om du slet ikke er på date

Hvis du tager hjemmefra med en forkromet plan om, at nu skal du imponere og score, er dine chancer for succes temmelig ringe. Det vil nemlig gøre dig mere opmærksom på dig selv, på hvad du selv siger, og hvordan du selv reagerer, end på det menneske, du er taget ud for at møde. Fokuser hellere på at lære din date at kende og se så, hvordan det går derfra. Vær nærværende og nysgerrig. Hvis du endelig skal vende opmærksomheden mod dig selv, så tænk på dit kropssprog – lukker du af med korslagte arme, eller holder du øjenkontakt? Og sludrer du løs – det kan ske, hvis man er lidt nervøs – eller husker du at lytte? Eller er du omvendt blevet mundlam, fordi du er bange for at sige noget dumt? Slap af og forestil dig, at du slet ikke er på date. Du er bare ude og møde et nyt menneske. Det kunne lige så godt være din nye kollega eller nabo...

Bonus-info: Din mobiltelefon signalerer, at der er vigtigere ting (og mennesker) ude i verden, så sæt den på lydløs eller sluk den ligesom i biografen. Fokus gør dig mere attraktiv.

9. Vær i dit rette element

Vælg jeres mødested med omhu. En del mennesker bruger meget krudt på at overveje kattelems-løsninger, når de skal på date: “Hvordan kommer jeg nu lettest derfra igen, hvis det slet ikke er noget?”. Men hvorfor tænke i forbehold, der får dig til at løfte paraderne allerede før afgang? Koncentrer dig hellere om, hvor du befinder dig godt. Elsker du at være ude i naturen? Nede i lystbådehavnen? I den gamle bykerne eller på en helt bestemt café? Det er ligesom med tøjet, hvis du føler dig veltilpas, afspejles det i hele din holdning. Selvfølgelig kan man udfordre sig selv og gøre noget særligt ud af sin date ved at finde på noget lidt usædvanligt. Klatre i trætoppe eller tage på fisketur. Forudsat ingen af jer har højdeskræk eller lider af søsyge, for jo mere overskud, jo bedre date.

Læs også: Gode date ideer til hvor, I kan mødes

Bonus-info: Et studie fra universitetet i San Diego, Californien afdækker, at mennesker generelt virker mere attraktive, når de optræder i en gruppe. Det kaldes populært "cheerleader-effekten" og kan forklare, hvorfor vi oplever, at fx. et band er super sexet, selvom de enkelte musikere egentlig ikke er det. De fleste går på date to og to, men at være ude blandt venner og bekendte kan altså også gøre dig mere attraktiv.

10. Den bedste version af dig selv

Humor er det sikreste scoretrick i verden. Så vær sjov! Især hvis du er en mand, for der er videnskabeligt belæg for, at kvinder elsker mænd, der får dem til at le. Det er imidlertid ikke noget let råd at følge, hvis man ikke naturligt er en munter sjæl. Men du kan undgå at være det modsatte, nemlig dyster og bekymret. Nervøsitet har en tendens til at gøre os negative, endda få os til at bande, hvilket sjældent virker tiltalende: “Åh, det er sgu’ da også et værre møgvejr, og du skulle vide, hvor svært det var at finde en parkeringsplads.” Skru i stedet din mentale tilstands-knap over på lethed og glæde og vær bevidst om at være den bedste version af dig selv.

Bonus-info: Canadiske forskere har analyseret svar om glæde og tilfredshed fra over en kvart million mennesker verden over. Deres forskning viser, at mennesker – rige eller fattige – fyldes af meget større glæde, når de giver, end når de modtager. Når du er givende og hjælper andre, oplever du et psykologisk boost, og det gør dig mere attraktiv.

11. Se dig tilbage

“Du gik uden at se dig tilbage” synger Anne Dorte Michelsen i bandet “Danser med Drenge”. Og det er det værste: At se nogens ryg, hvis man hellere vil se deres ansigt. Hvis du har lyst til at mødes med din date igen, styrker det dine odds betragteligt at se dig tilbage, når I har taget afsked og er gået hver sin vej.

Du kan ikke vide, om din date også kigger efter dig, men du kan være sikker på, at det bliver opfattet positivt, hvis han/hun ser, at du vender dig om. Og står I dér på afstand og ser tilbage på hinanden, mon så ikke, der er noget på spil?

Bonus-info: Et blik siger mere end tusind ord, lyder en talemåde. Men spørger man en øjenkirurg, vil han ryste på hovedet. Selve øjet har intet udtryk, pupillernes størrelse derimod afslører noget om vores sindstilstand. Det samme gør vores mimik og ansigtsmuskulatur. Fx. er det praktisk talt umuligt at smile overbevisende til nogen, hvis man ikke mener det. Et falsk smil lyser langt væk. Så vær nærværende og oprigtig. Det et helt klart mest attraktivt.


1. Farven rød

Kvinder, der bærer rødt tiltrækker lettere det modsatte køn. Det er videnskabeligt dokumenteret, og det gælder uanset, om det er tøjet eller makeuppen – typisk læbestiften – der er rød.
Vi forbinder den røde farve med kærlighed og lidenskab, og en online-dating-undersøgelse har påvist, at kvinder, der bærer rødt på deres profilbillede, får signifikant flere henvendelser, end hvis de klæder sig i sort, hvidt eller for den sags skyld andre farver. Den røde farve gør kvinderne mere tiltrækkende og sexede i mændenes øjne. (En sjov detalje er, at kvindelige tjenere med rød læbestift modtager flere drikkepenge end deres kolleger uden røde læber. Fra mænd!) Præcis hvorfor farven rød har den virkning, er der ikke noget dokumenteret svar på. Formentlig hænger det sammen med, at rød også er farven på vores hjerte, læber og kønsorganer – netop de anatomiske faktorer, der er essentielle i forhold til vores forplantnings- og dermed overlevelsesevne.

2. Kom til tiden

Har du selv prøvet at sidde – måske ligefrem et offentligt sted, hvor enhver kunne gennemskue, at du ventede på nogen – og minutterne bare gik og gik? Det er overhovedet ikke sjovt at sidde på nåle og spekulere på, om man i bedste fald har taget fejl af tid eller sted, eller om man simpelthen er blevet brændt af. Og når din date endelig dukker op, skal I begynde jeres rendez-vous med undskyldninger og forsikringer om, at alt er ok (selvom det ikke er tilfældet), og du skal bruge energi på at ryste den ubekvemme følelse af dig. Konklusion: Kom til tiden. Send en sms, hvis cyklen er punkteret, eller broen er oppe.


Bonus-info: Jo mere, du forstår at sætte dig i den andens sted, jo mere troværdig vil du blive opfattet. Ved at være præcis indikerer du tydeligt, at folk kan regne med dig. Det er attraktivt.

3. Fornøjet fremfor fancy

Danske Gitte Nielsen, der i 1980’erne blev gift med Sylvester Stallone, fortalte engang, at hun forud for parrets første date prøvede alt sit tøj – det har utvivlsomt taget sin tid. Men hun kunne ikke beslutte sig for, hvad hun så bedst ud i, og endte med at springe i et par jeans og en hvid skjorte. Uanset hvad, den langbenede model ifører sig, kan hun jo i højere grad end flertallet af os få mænd til at glippe med øjnene, men strategien er værd at følge: Tag tøj på, du primært befinder dig godt i, og som sekundært fremhæver det, du kan lide ved din krop. Posede joggingbukser gør intet godt for hverken dit selv- eller dit spejlbillede, og fint eller stramt tøj kan let få dig til at sidde stift på stolen og få dig til at være mere opmærksom på dit eget udseende end på dine omgivelser. Når du føler dig godt tilpas i dit tøj, slapper du bedre af og kan være nærværende overfor din date.

4. Ved du, hvad I skal tale om?

Du har forhåbentlig allerede sporet dig ind på nogle emner og interesser, I kan tale om via den korrespondance, I har haft. Alligevel kan det betale sig at have lidt ekstra skyts med for at sikre, at samtalen flyder let. Tjek fx. dagens nyheder. Der er pluspoints at hente i at være velorienteret og udadvendt. Du kan også på en sød facon tvinge din date ud af busken med spørgsmål som: Hvordan ser din perfekte dag ud? Eller hvis du du kunne vælge mellem alle verdens mennesker, hvem ville du så gerne møde (altså bortset fra mig)..? Det kommer naturligvis lidt an på stemningen, om det virker naturligt at svinge den slags spørgsmål ud. Men et studie fra Harvard universitetet i Boston har vist, at mennesker i højere grad føler sig forbundet, når deres samtale straks er indholdsrig, end hvis de først nærmer sig hinanden ved hjælp af smalltalk.

Bonus-info: De områder i din hjerne, der får dig til at føle dig veltilpas, stimuleres, når du taler om dig selv. Så hvis du får din date til at tale om sig selv, gør du ham eller hende glad. Og du bliver mere attraktiv.

Læs også: Sådan finder I sammen denne sommer

5. Flinke folk er bare pænere

Når du hører om et menneske, du endnu aldrig har mødt, at det er alletiders flinke fyr, eller at det er den sødeste kvinde, så vil din første tanke, når I endelig ses, absolut ikke være: Hold da op, hvor er han/hun ucharmerende eller frastødende! Flinke folk opfattes mere attraktive, og det kan både være fordi, vi har det godt i deres selskab og derfor er utilbøjelige til at være kritiske, og fordi man smiler mere, når man er flink. Smil gør os alle mere attraktive og kompenserer generelt for skæve næser, flyveører, eller hvad vi nu ellers kan få øje på af uperfektheder hos os selv og hinanden. Så tænk på at være flink og anerkendende. Ikke med smålumre komplimenter (Du har så smukke øjne), men med oprigtighed.

Bonus-info: De fleste står af på folk, der taler dem efter munden. Det virker desperat, at man ikke står ved sig selv og sine synspunkter, så husk, at man sagtens kan være flink og uenig. Og attraktiv.

Læs også: Latter er som lim, grin og dine dates vil klæbe til dig

6. Aktivitet trumfer passivitet

Et ofte gentaget råd er, at første date skal foregå i en lidt “casual” atmosfære. Et restaurantbesøg med tre retters menu kan hurtigt blive en for stor mundfuld på flere plan. Er I imidlertid gået ud for at spise, så vær ikke tøvende eller forsagende, når det kommer til at vælge på kortet. Vægelsindede kalorietællere er ikke i nærheden af at have samme sexappeal som mennesker, der tager for sig af livet. Og af det, der skal til at opretholde det, nemlig mad og drikke. En lille spidsfindighed er dog at lurepasse, når I skal vælge, hvad I vil spise. Et videnskabeligt eksperiment afslører, at mennesker, der spiser samme slags mad, hurtigere kommer overens og er mere generøse over for hinanden sammenlignet med par, der vælger forskellige retter.

Bonus-info: Der er intet bedre end at være i selskab med mennesker, der hviler i sig selv. Det gør man bl.a. ved at være til stede og nyde selskabet, situationen - og sine livretter. Meget attraktivt.

7. Duften af noget dejligt

Lugtesansen er playmaker på dit hold i “find-en-kæreste”-turneringen. Vi er i stand til at registrere mindst 10.000 forskellige dufte, hvoraf en del ikke dufter, men stinker! Når noget lugter grimt, sættes hele vores system i alarmberedskab, og det er smart, for det forhindrer os i at spise eller drikke noget, der kan gøre os syge eller slå os ihjel, fordi det er fordærvet. Men lugt-alarmen reagerer også på en mindre skala og ansporer os til at flygte (eller som minimum at holde os for næsen), når lugte af sved, snavs, dårlig ånde eller sure tæer rammer næsefløjene. Omvendt tiltrækkes vi biologisk af duften af mennesker med et immunforsvar, der er helt anderledes end vores eget. Dermed er der størst sandsynlighed for at få levedygtige børn. Hvordan den duft defineres, er ikke umiddelbart til at forklare, man kender den vel bare, når man møder den. Men at være velduftende af fx. sæbe er det næstbedste scoretrick i denne forbindelse.

Bonus-info: Lugtesansen har direkte forbindelse til din erindring. Du har sikkert prøvet, at en bestemt duft minder dig om din barndom. Derfor vil duften af jeres parfume- eller aftershave “hænge ved” hos jer hver især i lang tid fremover. Og forhåbentlig minde om noget attraktivt.

8. Lad som om du slet ikke er på date

Hvis du tager hjemmefra med en forkromet plan om, at nu skal du imponere og score, er dine chancer for succes temmelig ringe. Det vil nemlig gøre dig mere opmærksom på dig selv, på hvad du selv siger, og hvordan du selv reagerer, end på det menneske, du er taget ud for at møde. Fokuser hellere på at lære din date at kende og se så, hvordan det går derfra. Vær nærværende og nysgerrig. Hvis du endelig skal vende opmærksomheden mod dig selv, så tænk på dit kropssprog – lukker du af med korslagte arme, eller holder du øjenkontakt? Og sludrer du løs – det kan ske, hvis man er lidt nervøs – eller husker du at lytte? Eller er du omvendt blevet mundlam, fordi du er bange for at sige noget dumt? Slap af og forestil dig, at du slet ikke er på date. Du er bare ude og møde et nyt menneske. Det kunne lige så godt være din nye kollega eller nabo...

Bonus-info: Din mobiltelefon signalerer, at der er vigtigere ting (og mennesker) ude i verden, så sæt den på lydløs eller sluk den ligesom i biografen. Fokus gør dig mere attraktiv.

9. Vær i dit rette element

Vælg jeres mødested med omhu. En del mennesker bruger meget krudt på at overveje kattelems-løsninger, når de skal på date: “Hvordan kommer jeg nu lettest derfra igen, hvis det slet ikke er noget?”. Men hvorfor tænke i forbehold, der får dig til at løfte paraderne allerede før afgang? Koncentrer dig hellere om, hvor du befinder dig godt. Elsker du at være ude i naturen? Nede i lystbådehavnen? I den gamle bykerne eller på en helt bestemt café? Det er ligesom med tøjet, hvis du føler dig veltilpas, afspejles det i hele din holdning. Selvfølgelig kan man udfordre sig selv og gøre noget særligt ud af sin date ved at finde på noget lidt usædvanligt. Klatre i trætoppe eller tage på fisketur. Forudsat ingen af jer har højdeskræk eller lider af søsyge, for jo mere overskud, jo bedre date.

Læs også: Gode date ideer til hvor, I kan mødes

Bonus-info: Et studie fra universitetet i San Diego, Californien afdækker, at mennesker generelt virker mere attraktive, når de optræder i en gruppe. Det kaldes populært "cheerleader-effekten" og kan forklare, hvorfor vi oplever, at fx. et band er super sexet, selvom de enkelte musikere egentlig ikke er det. De fleste går på date to og to, men at være ude blandt venner og bekendte kan altså også gøre dig mere attraktiv.

10. Den bedste version af dig selv

Humor er det sikreste scoretrick i verden. Så vær sjov! Især hvis du er en mand, for der er videnskabeligt belæg for, at kvinder elsker mænd, der får dem til at le. Det er imidlertid ikke noget let råd at følge, hvis man ikke naturligt er en munter sjæl. Men du kan undgå at være det modsatte, nemlig dyster og bekymret. Nervøsitet har en tendens til at gøre os negative, endda få os til at bande, hvilket sjældent virker tiltalende: “Åh, det er sgu’ da også et værre møgvejr, og du skulle vide, hvor svært det var at finde en parkeringsplads.” Skru i stedet din mentale tilstands-knap over på lethed og glæde og vær bevidst om at være den bedste version af dig selv.

Bonus-info: Canadiske forskere har analyseret svar om glæde og tilfredshed fra over en kvart million mennesker verden over. Deres forskning viser, at mennesker – rige eller fattige – fyldes af meget større glæde, når de giver, end når de modtager. Når du er givende og hjælper andre, oplever du et psykologisk boost, og det gør dig mere attraktiv.

11. Se dig tilbage

“Du gik uden at se dig tilbage” synger Anne Dorte Michelsen i bandet “Danser med Drenge”. Og det er det værste: At se nogens ryg, hvis man hellere vil se deres ansigt. Hvis du har lyst til at mødes med din date igen, styrker det dine odds betragteligt at se dig tilbage, når I har taget afsked og er gået hver sin vej.

Du kan ikke vide, om din date også kigger efter dig, men du kan være sikker på, at det bliver opfattet positivt, hvis han/hun ser, at du vender dig om. Og står I dér på afstand og ser tilbage på hinanden, mon så ikke, der er noget på spil?

Bonus-info: Et blik siger mere end tusind ord, lyder en talemåde. Men spørger man en øjenkirurg, vil han ryste på hovedet. Selve øjet har intet udtryk, pupillernes størrelse derimod afslører noget om vores sindstilstand. Det samme gør vores mimik og ansigtsmuskulatur. Fx. er det praktisk talt umuligt at smile overbevisende til nogen, hvis man ikke mener det. Et falsk smil lyser langt væk. Så vær nærværende og oprigtig. Det et helt klart mest attraktivt.


1. Farven rød

Kvinder, der bærer rødt tiltrækker lettere det modsatte køn. Det er videnskabeligt dokumenteret, og det gælder uanset, om det er tøjet eller makeuppen – typisk læbestiften – der er rød.
Vi forbinder den røde farve med kærlighed og lidenskab, og en online-dating-undersøgelse har påvist, at kvinder, der bærer rødt på deres profilbillede, får signifikant flere henvendelser, end hvis de klæder sig i sort, hvidt eller for den sags skyld andre farver. Den røde farve gør kvinderne mere tiltrækkende og sexede i mændenes øjne. (En sjov detalje er, at kvindelige tjenere med rød læbestift modtager flere drikkepenge end deres kolleger uden røde læber. Fra mænd!) Præcis hvorfor farven rød har den virkning, er der ikke noget dokumenteret svar på. Formentlig hænger det sammen med, at rød også er farven på vores hjerte, læber og kønsorganer – netop de anatomiske faktorer, der er essentielle i forhold til vores forplantnings- og dermed overlevelsesevne.

2. Kom til tiden

Har du selv prøvet at sidde – måske ligefrem et offentligt sted, hvor enhver kunne gennemskue, at du ventede på nogen – og minutterne bare gik og gik? Det er overhovedet ikke sjovt at sidde på nåle og spekulere på, om man i bedste fald har taget fejl af tid eller sted, eller om man simpelthen er blevet brændt af. Og når din date endelig dukker op, skal I begynde jeres rendez-vous med undskyldninger og forsikringer om, at alt er ok (selvom det ikke er tilfældet), og du skal bruge energi på at ryste den ubekvemme følelse af dig. Konklusion: Kom til tiden. Send en sms, hvis cyklen er punkteret, eller broen er oppe.


Bonus-info: Jo mere, du forstår at sætte dig i den andens sted, jo mere troværdig vil du blive opfattet. Ved at være præcis indikerer du tydeligt, at folk kan regne med dig. Det er attraktivt.

3. Fornøjet fremfor fancy

Danske Gitte Nielsen, der i 1980’erne blev gift med Sylvester Stallone, fortalte engang, at hun forud for parrets første date prøvede alt sit tøj – det har utvivlsomt taget sin tid. Men hun kunne ikke beslutte sig for, hvad hun så bedst ud i, og endte med at springe i et par jeans og en hvid skjorte. Uanset hvad, den langbenede model ifører sig, kan hun jo i højere grad end flertallet af os få mænd til at glippe med øjnene, men strategien er værd at følge: Tag tøj på, du primært befinder dig godt i, og som sekundært fremhæver det, du kan lide ved din krop. Posede joggingbukser gør intet godt for hverken dit selv- eller dit spejlbillede, og fint eller stramt tøj kan let få dig til at sidde stift på stolen og få dig til at være mere opmærksom på dit eget udseende end på dine omgivelser. Når du føler dig godt tilpas i dit tøj, slapper du bedre af og kan være nærværende overfor din date.

4. Ved du, hvad I skal tale om?

Du har forhåbentlig allerede sporet dig ind på nogle emner og interesser, I kan tale om via den korrespondance, I har haft. Alligevel kan det betale sig at have lidt ekstra skyts med for at sikre, at samtalen flyder let. Tjek fx. dagens nyheder. Der er pluspoints at hente i at være velorienteret og udadvendt. Du kan også på en sød facon tvinge din date ud af busken med spørgsmål som: Hvordan ser din perfekte dag ud? Eller hvis du du kunne vælge mellem alle verdens mennesker, hvem ville du så gerne møde (altså bortset fra mig)..? Det kommer naturligvis lidt an på stemningen, om det virker naturligt at svinge den slags spørgsmål ud. Men et studie fra Harvard universitetet i Boston har vist, at mennesker i højere grad føler sig forbundet, når deres samtale straks er indholdsrig, end hvis de først nærmer sig hinanden ved hjælp af smalltalk.

Bonus-info: De områder i din hjerne, der får dig til at føle dig veltilpas, stimuleres, når du taler om dig selv. Så hvis du får din date til at tale om sig selv, gør du ham eller hende glad. Og du bliver mere attraktiv.

Læs også: Sådan finder I sammen denne sommer

5. Flinke folk er bare pænere

Når du hører om et menneske, du endnu aldrig har mødt, at det er alletiders flinke fyr, eller at det er den sødeste kvinde, så vil din første tanke, når I endelig ses, absolut ikke være: Hold da op, hvor er han/hun ucharmerende eller frastødende! Flinke folk opfattes mere attraktive, og det kan både være fordi, vi har det godt i deres selskab og derfor er utilbøjelige til at være kritiske, og fordi man smiler mere, når man er flink. Smil gør os alle mere attraktive og kompenserer generelt for skæve næser, flyveører, eller hvad vi nu ellers kan få øje på af uperfektheder hos os selv og hinanden. Så tænk på at være flink og anerkendende. Ikke med smålumre komplimenter (Du har så smukke øjne), men med oprigtighed.

Bonus-info: De fleste står af på folk, der taler dem efter munden. Det virker desperat, at man ikke står ved sig selv og sine synspunkter, så husk, at man sagtens kan være flink og uenig. Og attraktiv.

Læs også: Latter er som lim, grin og dine dates vil klæbe til dig

6. Aktivitet trumfer passivitet

Et ofte gentaget råd er, at første date skal foregå i en lidt “casual” atmosfære. Et restaurantbesøg med tre retters menu kan hurtigt blive en for stor mundfuld på flere plan. Er I imidlertid gået ud for at spise, så vær ikke tøvende eller forsagende, når det kommer til at vælge på kortet. Vægelsindede kalorietællere er ikke i nærheden af at have samme sexappeal som mennesker, der tager for sig af livet. Og af det, der skal til at opretholde det, nemlig mad og drikke. En lille spidsfindighed er dog at lurepasse, når I skal vælge, hvad I vil spise. Et videnskabeligt eksperiment afslører, at mennesker, der spiser samme slags mad, hurtigere kommer overens og er mere generøse over for hinanden sammenlignet med par, der vælger forskellige retter.

Bonus-info: Der er intet bedre end at være i selskab med mennesker, der hviler i sig selv. Det gør man bl.a. ved at være til stede og nyde selskabet, situationen - og sine livretter. Meget attraktivt.

7. Duften af noget dejligt

Lugtesansen er playmaker på dit hold i “find-en-kæreste”-turneringen. Vi er i stand til at registrere mindst 10.000 forskellige dufte, hvoraf en del ikke dufter, men stinker! Når noget lugter grimt, sættes hele vores system i alarmberedskab, og det er smart, for det forhindrer os i at spise eller drikke noget, der kan gøre os syge eller slå os ihjel, fordi det er fordærvet. Men lugt-alarmen reagerer også på en mindre skala og ansporer os til at flygte (eller som minimum at holde os for næsen), når lugte af sved, snavs, dårlig ånde eller sure tæer rammer næsefløjene. Omvendt tiltrækkes vi biologisk af duften af mennesker med et immunforsvar, der er helt anderledes end vores eget. Dermed er der størst sandsynlighed for at få levedygtige børn. Hvordan den duft defineres, er ikke umiddelbart til at forklare, man kender den vel bare, når man møder den. Men at være velduftende af fx. sæbe er det næstbedste scoretrick i denne forbindelse.

Bonus-info: Lugtesansen har direkte forbindelse til din erindring. Du har sikkert prøvet, at en bestemt duft minder dig om din barndom. Derfor vil duften af jeres parfume- eller aftershave “hænge ved” hos jer hver især i lang tid fremover. Og forhåbentlig minde om noget attraktivt.

8. Lad som om du slet ikke er på date

Hvis du tager hjemmefra med en forkromet plan om, at nu skal du imponere og score, er dine chancer for succes temmelig ringe. Det vil nemlig gøre dig mere opmærksom på dig selv, på hvad du selv siger, og hvordan du selv reagerer, end på det menneske, du er taget ud for at møde. Fokuser hellere på at lære din date at kende og se så, hvordan det går derfra. Vær nærværende og nysgerrig. Hvis du endelig skal vende opmærksomheden mod dig selv, så tænk på dit kropssprog – lukker du af med korslagte arme, eller holder du øjenkontakt? Og sludrer du løs – det kan ske, hvis man er lidt nervøs – eller husker du at lytte? Eller er du omvendt blevet mundlam, fordi du er bange for at sige noget dumt? Slap af og forestil dig, at du slet ikke er på date. Du er bare ude og møde et nyt menneske. Det kunne lige så godt være din nye kollega eller nabo...

Bonus-info: Din mobiltelefon signalerer, at der er vigtigere ting (og mennesker) ude i verden, så sæt den på lydløs eller sluk den ligesom i biografen. Fokus gør dig mere attraktiv.

9. Vær i dit rette element

Vælg jeres mødested med omhu. En del mennesker bruger meget krudt på at overveje kattelems-løsninger, når de skal på date: “Hvordan kommer jeg nu lettest derfra igen, hvis det slet ikke er noget?”. Men hvorfor tænke i forbehold, der får dig til at løfte paraderne allerede før afgang? Koncentrer dig hellere om, hvor du befinder dig godt. Elsker du at være ude i naturen? Nede i lystbådehavnen? I den gamle bykerne eller på en helt bestemt café? Det er ligesom med tøjet, hvis du føler dig veltilpas, afspejles det i hele din holdning. Selvfølgelig kan man udfordre sig selv og gøre noget særligt ud af sin date ved at finde på noget lidt usædvanligt. Klatre i trætoppe eller tage på fisketur. Forudsat ingen af jer har højdeskræk eller lider af søsyge, for jo mere overskud, jo bedre date.

Læs også: Gode date ideer til hvor, I kan mødes

Bonus-info: Et studie fra universitetet i San Diego, Californien afdækker, at mennesker generelt virker mere attraktive, når de optræder i en gruppe. Det kaldes populært "cheerleader-effekten" og kan forklare, hvorfor vi oplever, at fx. et band er super sexet, selvom de enkelte musikere egentlig ikke er det. De fleste går på date to og to, men at være ude blandt venner og bekendte kan altså også gøre dig mere attraktiv.

10. Den bedste version af dig selv

Humor er det sikreste scoretrick i verden. Så vær sjov! Især hvis du er en mand, for der er videnskabeligt belæg for, at kvinder elsker mænd, der får dem til at le. Det er imidlertid ikke noget let råd at følge, hvis man ikke naturligt er en munter sjæl. Men du kan undgå at være det modsatte, nemlig dyster og bekymret. Nervøsitet har en tendens til at gøre os negative, endda få os til at bande, hvilket sjældent virker tiltalende: “Åh, det er sgu’ da også et værre møgvejr, og du skulle vide, hvor svært det var at finde en parkeringsplads.” Skru i stedet din mentale tilstands-knap over på lethed og glæde og vær bevidst om at være den bedste version af dig selv.

Bonus-info: Canadiske forskere har analyseret svar om glæde og tilfredshed fra over en kvart million mennesker verden over. Deres forskning viser, at mennesker – rige eller fattige – fyldes af meget større glæde, når de giver, end når de modtager. Når du er givende og hjælper andre, oplever du et psykologisk boost, og det gør dig mere attraktiv.

11. Se dig tilbage

“Du gik uden at se dig tilbage” synger Anne Dorte Michelsen i bandet “Danser med Drenge”. Og det er det værste: At se nogens ryg, hvis man hellere vil se deres ansigt. Hvis du har lyst til at mødes med din date igen, styrker det dine odds betragteligt at se dig tilbage, når I har taget afsked og er gået hver sin vej.

Du kan ikke vide, om din date også kigger efter dig, men du kan være sikker på, at det bliver opfattet positivt, hvis han/hun ser, at du vender dig om. Og står I dér på afstand og ser tilbage på hinanden, mon så ikke, der er noget på spil?

Bonus-info: Et blik siger mere end tusind ord, lyder en talemåde. Men spørger man en øjenkirurg, vil han ryste på hovedet. Selve øjet har intet udtryk, pupillernes størrelse derimod afslører noget om vores sindstilstand. Det samme gør vores mimik og ansigtsmuskulatur. Fx. er det praktisk talt umuligt at smile overbevisende til nogen, hvis man ikke mener det. Et falsk smil lyser langt væk. Så vær nærværende og oprigtig. Det et helt klart mest attraktivt.


Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.