Latter er som lim - grin og dine dates vil klæbe til dig

Vores facade falder, når vi griner. Vi kommer i kontakt med vores følelser og slipper fri af vores anspændthed.

– At le sammen er kroppens stærkeste signal om, at vi accepterer hinanden, og derfor forbinder latteren os som ren lyn-lim. Vi føler os mødt af mennesker, som vi er i stand til at le sammen med, siger Hanne Gottlieb og smiler oprigtigt fra øre til øre. Og hun er god til det, for udover at være NLP-master er Hanne lattercoach og holder kurser og events om latter og livsglæde og underviser i latter-yoga.

Læs også: Begår du denne fejl med ord og ødelægger det for dig selv?

Hannes budskab er, at humor og latter er kompetencer, som vi alle kan træne, og hendes egen personlige historie understøtter hjerteskærende den påstand. Den vender vi tilbage til.

Vi har sat os i hendes frodige have, der grænser op til Hareskoven i Værløse og taler om, hvordan humor kan have positiv indflydelse på vores liv – og i særdeleshed på vores datingliv, for hvis der er et sted, et godt humør kan hjælpe os på vej, så er det netop, når vi går ud for at møde nye mennesker. Al den anspændthed, nervøsitet og generthed, og hvad der i øvrigt kan skrue sig ned over os, når vi skal på date, kan straks afmonteres, hvis vi kan grine sammen.

“Det er sørgeligt, at det nærmest er suspekt at grine”

– Prøv at tænke på, hvor meget vi undertrykker glæden i hverdagen. Er det ikke sørgeligt, at det mange steder nærmest er suspekt at grine? - Tager du stoffer, spørger folk, fordi alvoren har sat sig så tungt på os allesammen.

– Men der er videnskabeligt belæg for, at grin er sundhedsfremmende. Det styrker vores immunforsvar og sænker vores blodtryk, og hvis du griner i et kvarter, forbrænder du samme antal kalorier, som der er i et lille stykke chokolade. Ti minutters latter giver dig hjerte/lunge-mæssigt det samme som en halv time i en romaskine, siger Hanne.

Og det er meget godt altsammen, men hvad nu, hvis man ikke synes, der er noget at grine af? Hvis man ikke fra naturens hånd er den muntre type, der lettere ser det halvfyldte glas fremfor det halvtomme? Her kommer Hannes pointe os til gode, for hendes påstand er, at enhver kan træne sin humor.

“Hvis jeg ikke kan finde noget at grine af, så tænker jeg på folk, jeg tidligere har grinet rigtig godt med”

– At le kan opøves. Evnen hænger naturligvis meget sammen med hvilken kultur, man er vokset op med. Hvem kunne man grine af og og med – og hvornår? Måtte man fx. grine omkring bordet? Men kroppen er ligeglad med, om du ler af en årsag, eller om du beslutter dig for, at nu vil du grine. Og den beslutning kan man jo træffe hver dag.

– Hvis jeg ikke kan finde noget at grine af, så tænker jeg på folk, jeg tidligere har grinet rigtig godt med. Og hvis den er helt gal, har jeg en CD, jeg kan sætte på, siger Hanne og afslører, at hun har tandlægeskræk, hvorfor hun forud for et besøg på klinikken beroliger sig selv ved at grine på en melodi.

– Sådan ha-ha-ha-ha-ha-ha, synger hun på “Min hat den har tre buler”, og vi kommer straks til at grine videre spontant.

– Det er ren muskelkraft, forklarer hun og tilføjer, at latter på mange måder er ligesom sang. Og gråd for den sags skyld. Det udløser spænding.

Læs også: Derfor lyver dit kropssprog aldrig

Den nu 57-årige Hanne Gottlieb mistede i midten af 1990erne et barn og med den livsomvæltede oplevelse også evnen til at glæde sig overhovedet.

– Tiden gik, og jeg, der ellers plejede at være den sjove, lagde mærke til, at jeg simpelthen aldrig grinede mere. Generelt ler man 30 gange mere i selskab med andre, end når man er alene, men venner og familie var jo også holdt op med at være sjove. I respekt – og fordi alle var usikre. Jeg blev overbekymret i forhold til min ældre søn, der skulle i skole, og jeg har aldrig følt mig så ensom som i den sorg. Men sjovt nok var det sorgen, der gjorde mig selvbevidst og bragte mig tættere på mine sande værdier, fortæller Hanne.

For at finde ind til sig selv igen og meningen med det hele uddannede Hanne Gottlieb sig til NLP-master, en coach-uddannelse med fokus på udvikling, forandring og læring.

“Før ville jeg formentlig have konkluderet, at folk, der lo uden årsag, måtte være skøre”

– NLP lærte mig, hvordan jeg kunne leve i overensstemmelse med mine værdier, og hvordan mine tanker hænger sammen med mine følelser og bestemmer min adfærd, fortæller Hanne, som efterfølgende læste en avisreportage om nogle mennesker i Indien, der fejrede latterens dag. Hun fik lyst til at udforske emnet.

– Og da jeg læste, at man kan le sig glad i låget og sund i kroppen, forstod jeg, hvordan det virkede. Hvis jeg ikke havde kendt til NLP, ville jeg formentlig have konkluderet, at folk, der lo uden årsag, måtte være skøre, tilføjer hun.

– Men pointen var, at mine mand og jeg ikke magtede at give hinanden et kram til trøst, når vi var ulykkelige. Når han forsøgte at lægge sine arme omkring mig, mærkede jeg hans sorg oveni min egen, og det kunne jeg ikke bære. Derfor afviste jeg ham. Da jeg blev interesseret i latterbevægelsen, tog vi begge med til et event med et halvt hundrede mennesker, hvor en lattercoach demonstrerede øvelser og afslutningsvis bad os om at kramme personen ved siden af os – og le imens. Da vi stod dér krop mod krop og grinede, blev krammet forbundet med glæde, og den gamle, sorgfulde følelse forsvandt endeligt, forklarer Hanne.

– Er det ikke interessant, at kroppen kan gemme på triste følelser, og at man kan omprogrammere den til at føle anderledes? Det faktum kan man også have glæde af, hvis man har været på knap så vellykkede dates, tænker jeg.

– Latteren er en fantastisk mønsterbryder og den mest direkte vej mellem to mennesker. Folk i parforhold, der er gode til at grine sammen, har langt de bedste odds for at styre udenom brud og skilsmisser. Man kan blive så tiltrukket af et andet menneskes latter, at man bliver meget mere rummelig. For eksempel kan du grine med en og siden opdage, at I er politisk stik uenige. Men latteren har forbundet jer, så du ikke helt så kategorisk lægger afstand til vedkommende, som du måske ellers ville have gjort.

“Når vi er nærværende, er vi meget lettere at forføre”

– At begynde at le løser selvfølgelig ikke noget derude, tilføjer Hanne og slår ud med armene mod verden. Problemer og konflikter opstår omkring os.

– Men latteren løser alt herinde, fortsætter hun, nu med hånden på hjertet.

– Den skaber en anden kemi i kroppen og får os til at glemme negative tankemønstre. Hvorfor falder kvinder for mænd, der kan få dem til at grine? Det er fordi, latteren får os til at slappe af og være til stede i nuet. Og når vi er nærværende, er vi meget lettere at forføre, siger Hanne med et hjerteligt smil.

– Det virker, konstaterer hun. – Andet kan jeg ikke sige.

Læs mere om Hanne Gottlieb her

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra Single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️

Er du en mand eller kvinde?

Beklager, dette websted bruger funktioner, som din browser ikke understøtter.

Opgrader til en nyere version af Firefox, Chrome, Safari eller Edge så er du klar.