5 ting mænd ikke forstår ved kvinder og dating

Kvinder ses ofte af mænd som mystiske og spændende væsener. Vi mænd forbløffes over deres skønhed, stil og charme, hvilket giver os lyst til at erobre, beskytte og elske dem. Med andre ord: Kvinder er skønne på mange områder, netop fordi de er så anderledes end os.

Maria Christensen

Maria Christiansen
Skribent

Kvinder. De kan alt dét, vi ikke kan - og giver en skøn modvægt til vores ofte firkantede måde at anskue og tackle verden på. Når dét er sagt, giver disse dejlige forskelle desværre også anledning til en bunke misforståelser og frustrationer - netop fordi kvinder på mange områder se verden anderledes end vi gør.

Derfor stiller jeg i denne artikel skarpt på, hvad der ligger bag disse forskelle, så du kan blive klogere på kvinder, og i sidste ende forbedre dine relationer med kvinderne omkring dig.

Hvorfor er kvinder så emotionelle, og meget lidt rationelle?

Det er næppe nogen sensation, at kvinder generelt er mere følsomme og har større tendens til at være og agere mere emotionelt end mænd. Det har de fleste mænd nok oplevet, hvis de har været i en ophedet debat eller skænderi med deres kone eller kæreste: Hvis hun har ret, holder hun sig som regel stringent til de rationelle pointer; tager hun fejl, bliver de emotionelle trumfkort hevet op af ærmet. Trumfkort som de fleste mænd har svært ved at forstå eller håndtere, fordi de sjældent har noget med hans oplevelse af virkeligheden at gøre.

“Hvis du oplever, at din partner bliver meget følelsesladet uden nogen øjensynlig grund, så husk at for hende er følelser fakta”

Så hvorfor kan kvinder ikke bare være mere rationelle og faktuelle? Det ville jo gøre tingene noget nemmere, ik’?

Det overordnede svar er: Fordi mænd og kvinder neurologisk er skruet forskelligt sammen. Hvor mænd tenderer imod at bruge mindre hjernevirksomhed på emotionelle reflektioner og i stedet er mere til at fikse og komme videre, genbesøger kvinder langt oftere deres emotionelle minder.

Kvinder bruger også ca. 10 gange mere af det netværk, der forbinder hjernens proces-centre, hvilket bl.a. er med til at gøre dem til bedre til at multitaske og skifte imellem opgaver end mænd.

Det har dog også den ulempe, at kvinder generelt har tilbøjelighed til at overtænke og overfortolke. Populært sagt har kvinders hjerne en større tendens til at lade deres følelser blande sig i ting, de ikke burde. Det medfører, at følelser opleves som facts. "Jeg føler sådan, derfor er det sådan det ER!". Følelser trumfer fakta i hendes verden.


Så hvis hun eksempelvis føler, at du ikke er der nok for hende - er det et faktum for hende, uanset om du er der lige så meget for hende i dag, som du var i går. Det lyder jo helt skævt i en mands ører - og, hvis vi nu skal gribe dette an på en rationel vis, så vær klar over, at hverken du eller hun bare lige kan ændre på dette.

Hvis du oplever, at din partner bliver meget følelsesladet uden nogen øjensynlig grund, så husk at for hende er følelser fakta. I stedet for at bruge facts til at modargumentere hendes følelser (hvilket med garanti ikke fører nogen vegne), så prøv at lytte og spørge ind til, hvad der ligger bag følelserne.

"Så hvis du føler, at jeg gør X, Y, Z kan jeg da godt forstå, at du reagerer sådan" fungerer ofte langt bedre end; "Det har jeg sgu da aldrig gjort! Så hvorfor helvede overreagerer du sådan?". Det kan være lidt af en detektivopgave at oversætte hendes følelser, og hvis du lægger dig en smule i selen for at møde hende på halvvejen, kunne det jo være at hun gjorde det samme?

“De fleste kvinder ønsker som udgangspunkt ikke at fremstå som besværlige, eller som dén der bringer ufred ind i forholdet”

Der kan også være tilfælde, hvor det vil være langt mere hensigtsmæssigt at helt undgå at gå ind i en dialog; eksempelvis hvis den udelukkende handler om at skabe drama for dramaens skyld. Forståelse er både godt og hensigtsmæssigt i et forhold. Det samme gælder reglen om, at man aldrig belønner dårlig adfærd - for så får du bare mere af den.

Tror hun jeg er tankelæser?

Du er sjældent i tvivl, hvis din kvinde er ked af noget i forholdet eller vred på dig, for det viser hun givetvis tydeligt med sin adfærd. Men når du så spørger hende, hvad der er galt, og hun svarer “ingenting” eller “hvis ikke du ved det, er det også bare lige meget..." og fortsætter med at være indelukket frustrerer det de fleste mænd voldsomt.

"Tror hun jeg er tankelæser? Hvordan helvede skulle jeg kunne gætte, hvad der generer hende?"

Så hvad får kvinder til at opføre sig sådan? De fleste kvinder ønsker som udgangspunkt ikke at fremstå som besværlige, eller som dén der bringer ufred ind i forholdet. De vil ofte hellere fremstå som medgørlige og uskyldige, men de vil også gerne tage fat om dét, der går dem på - hvilket uheldigvis ofte ender i passiv aggression eller skænderier.

Han oplever hende som irrationel, en drama queen, et selvbestaltet offer eller bare godt gammeldags træls.

Kvinder er generelt mindre villige til at opsøge eller initiere en potentiel konflikt end mænd er, så ved at bruge stikpille-metoden håber de, at deres mand forstår, hvad der generer dem og enten tager fat om emnet eller blot forstår, hvad der er galt.

Et klassisk eksempel er manden der glemmer en mærkedag eller bryllupsdag. Han render rundt i lykkelig uvidenhed, mens hun er ved at gå til indvendigt og ikke kan forstå, at manden ikke indser, at han har gjort hende ked af det.

Hendes løsning er at forsøge at få henledt hans opmærksomhed på, at han har gjort hende ked af det - og samtidig undgå at fremstå som besværlig ved at bruge førnævnte stikpille-metode: Altså komme med vage hentydninger, surmule eller gå i det-er-synd-for-mig-mode.
Desværre har denne strategi meget ofte den stik modsatte effekt: Han oplever hende som irrationel, en drama queen, et selvbestaltet offer eller bare godt gammeldags træls.

Det bedste du som mand kan gøre, er at tale med din partner og forklare hende, at du ikke kan hjælpe hende med at løse problemet, hvis du skal gætte på hvad problemet består i. Så ved at stille og roligt forklare det for hende, og opfordre hende til at være mere direkte overfor dig, har du gødet jorden for færre konflikter og hurtigere løsning af dem.

Hvorfor skal jeg altid vente på hende?

  • "Hun er altid sent på den til daten"

  • "Det tager hende evigheder at fikse sin makeup og tøj"

  • “Hvordan kan hun spilde utallige timer på shopping?"

Kvinders brug af tid på for mange mænd ligegyldige ting, er ofte hinsides mænds forståelse - og alligevel er der en mening med galskaben.

Vi skal tilbage til oldtiden, hvor mænd og kvinder var henholdsvis jægere og samlere. Mændene tog sig af at gå på jagt og skaffe føde til stammen, og kvinderne havde bl.a. til opgave at samle frugter og bær. Og da det var altafgørende, at de ikke kom hjem med giftige eller usunde bær og frugter, var det super vigtigt for dem, bogstaveligt talt at vende og dreje hver en frugt, plante og bær for at tilsikre, at de var spiselige.


I dag er der ikke det store behov for at samle frugt og bær til stammen, og der er heller ikke den store fare for hverken at indtage forgiftet mad eller for den sags skyld at dø af usunde fødevarer. Men biologien hænger ved uanset at vores omstændigheder har ændret sig dramatisk, og derfor har kvinder stadig en tendens til at følge denne dybtliggende tradition, og bruge mere tid end mænd på at sikre sig, at de vælger og kommer hjem med det bedste - nu er frugt og bær blot blevet erstattet af andre madvarer og helt andre produktgrupper.

“Når det gælder dating, er kvinder normalt mere forsigtige med at vælge sexpartnere end mænd er - og det er der meget gode og dybtliggende årsager til”

Og når det gælder kvinden, der vælger at bruge meget tid på at smukkesere sig, er det ganske enkelt: Hun vil gerne være smuk. Kvinder er ofte meget kompetitive overfor andre kvinder (igen: tilbage til oldtiden, hvor den mest attraktive, sunde og frugtbare kvinde sås som den bedste potentielle moder til mandens afkom), så det er meget vigtigt for dem at præsentere sig bedst muligt - både for sin partner, andre kvinder og (bevidst eller ubevidst) potentielt andre mænd.

Som med stort set alt i et parforhold, får du en pakkeløsning, når du vælger en partner. Så vil du gerne have en kvinde, der er lækker og gør noget ud af sig selv, så vær klar på at betale prisen i form af ventetid.

Og hvis det driver dig til vanvid, at bruge hele lørdagen på shopping er der en simpel løsning: Indgå en klar aftale. Så får I begge det bedste ud af jeres tid sammen - eller også lad hende shoppe med en veninde.

Er kvinder mindre interesseret i sex end mænd?

I et moderne parforhold er det ikke unormalt, at både manden og kvinden har lige stor lyst til sex; eller for den sags skyld at kvinden har mere lyst end manden. Det handler for det meste om personlige præferencer, hormonniveau og dynamik i forholdet. Så groft sagt er der ikke den store forskel på mænds og kvinders lyst til sex. Et lille quick fact: Mænds sexdrive er generelt på sit højeste, når de er i starten af 20‘erne, for kvinder er det i slutningen af 30‘erne. Ja, biologien er sgu ond nogen gange.

Men når det gælder dating, er kvinder normalt mere forsigtige med at vælge sexpartnere end mænd er - og det er der meget gode og dybtliggende årsager til:

Kvinder var igennem tusindvis af år nødt til at være forsigtige med at vælge seksuel partner, bl.a. fordi en uønsket graviditet med den forkerte mand kunne medføre et svagt afkom, der ikke ville overleve. Valgte hun en mand, der endte med at gå fra hende kunne det betyde social udstødelse, manglende beskyttelse (både fysisk og økonomisk) og medføre både sult og død for hende og barnet.


Denne dynamik ændrede sig dramatisk i slutningen af det 20. århundrede, både pga. p-pillen, juridisk ligestilling og lige muligheder for uddannelse mv. - så i dag er kvinder fysisk og praktisk helt frit stillet ift. deres sexliv. Desværre kan vi ikke bare lige løbe fra tusinder af års evolution, så selvom verden har ændret sig, er vores biologiske make-up den samme; og derfor opleves sex stadig som værende en større ting for kvinder følelsesmæssigt og fysisk end for mænd.

Hvorfor siger hun én ting, men mener noget andet?

"Et nej er et nej!", lyder et moderne slogan. Men det er ikke nødvendigvis sådan det forholder sig, når man kigger på den faktiske dynamik imellem mænd og kvinder.

Dén dynamik, eller spil, er blevet beskrevet mange gange i både film, bøger og sange - bl.a. i den over 100 år gamle klassiker fra Tivolis Sommerteater i 1917; "Din mund siger nej-nej, men dine øjne siger ja", og Anne Linnets "Kærlighedens farer", hvor omkvædet lyder: "din mund siger nej, men hjertet siger ja".

“En stærk og erfaren mand kan både se igennem disse tests og julelege og forstå hvor hendes faktiske grænser går”

Så hvad skal du rette dig efter?

Kvinders signaler kan ofte efterlade dig med flere spørgsmål end svar. Det skyldes dels, at vi mænd generelt er følelsesmæssigt mindre avancerede væsener end kvinder, og derfor generelt er dårlige til at forstå og tolke disse - for os - uklare signaler. Og dels fordi, dét at være "mystiske" eller at sende miksede signaler er en del af en meget vigtig test for en kvinde ift. hendes potentielle partner.

Vi skal igen en tur tilbage til de oldgamle, dybtliggende menneskelige mønstre: Det var altafgørende for vore forfædre, at de valgte at få børn med stærke og sunde individer, så deres børn ville få de største muligheder for at overleve føre slægten videre.

Hvis dét at finde sig en partner var så ligetil som at købe en kummefryser eller en bil, ville der være færre ukendte .- og potentielt farlige - faktorer at tage højde for. De fleste features på en kummefryser er til at få øje på eller læse sig til, og skulle uheldet være ude er der jo en garanti på varen. Sådan forholder det sig jo ikke helt, når det gælder dating eller at finde en partner.

En kvinde kan desværre ikke få afklaring på disse vigtige faktorer ved blot at spørge sin potentielt udkårne om vedkommende er klog, sund, mentalt stærk, har gode gener, vil være en god far og beskytte hende og familien når det gælder etc.

I stedet gør de fleste kvinder - både bevidst og ubevidst - brug af "tests", når de dater. Hvordan finder hun ud af om du er mentalt stabil og selvsikker? Måske ved at forsøge at gøre dig jaloux og se, om du overreagerer på dét. Hvordan finder hun ud af, om du påskønner hende, synes hun er speciel og ikke blot en i rækken? Måske ved at spille kostbar og se hvad du vil gøre for at få hende.

Der er masser af disse tests i mange varianter, og fælles for dem er, at du som mand evner at identificere dem, og IKKE lader dig påvirke af dem. Hvorfor? Fordi de fleste af dem lige præcis er har til formål at teste, om du hopper på limpinden og reagerer på dem ved at ændre din adfærd - eller om du hviler i dig selv og er mentalt stærk nok til ikke at lade dig påvirke af dem.


En stærk, erfaren og mand kan både se igennem disse tests og julelege og forstå hvor hendes faktiske grænser går. Han kan med andre ord skelne imellem "Hendes mund siger nej-nej.." og "Et nej er et nej".

Dén kompetence får du via træning, erfaring og den rette indsigt - og dét kan absolut læres. Det er blot et lidt for stort område til at jeg kan dække det i detaljer i en enkelt artikel.

Og til sidst får du det korte svar på den klassiske; "hvorfor siger hun nej, når hun mener ja?": Fordi hun vil scores og ikke score. Fordi hun ikke vil fremstå som en skøge der falder for hvadsomehelst, men derimod vil have "plausible deniability"; altså kan fraskrive sig ansvaret for at hun blev "fanget af øjeblikket" og lod ham "sparke benene væk under hende".

Ja, endnu en ting der er ved at drive os mænd til vanvid - og, hvor ville livet være kedeligt uden.

Jeg håber, at du har fået en smule mere indsigt i nogle af de grundlæggende forskelle på mænd og kvinder, og at det vil hjælpe dig til at få et bedre datingliv og parforhold.

Kvinder. De kan alt dét, vi ikke kan - og giver en skøn modvægt til vores ofte firkantede måde at anskue og tackle verden på. Når dét er sagt, giver disse dejlige forskelle desværre også anledning til en bunke misforståelser og frustrationer - netop fordi kvinder på mange områder se verden anderledes end vi gør.

Derfor stiller jeg i denne artikel skarpt på, hvad der ligger bag disse forskelle, så du kan blive klogere på kvinder, og i sidste ende forbedre dine relationer med kvinderne omkring dig.

Hvorfor er kvinder så emotionelle, og meget lidt rationelle?

Det er næppe nogen sensation, at kvinder generelt er mere følsomme og har større tendens til at være og agere mere emotionelt end mænd. Det har de fleste mænd nok oplevet, hvis de har været i en ophedet debat eller skænderi med deres kone eller kæreste: Hvis hun har ret, holder hun sig som regel stringent til de rationelle pointer; tager hun fejl, bliver de emotionelle trumfkort hevet op af ærmet. Trumfkort som de fleste mænd har svært ved at forstå eller håndtere, fordi de sjældent har noget med hans oplevelse af virkeligheden at gøre.

“Hvis du oplever, at din partner bliver meget følelsesladet uden nogen øjensynlig grund, så husk at for hende er følelser fakta”

Så hvorfor kan kvinder ikke bare være mere rationelle og faktuelle? Det ville jo gøre tingene noget nemmere, ik’?

Det overordnede svar er: Fordi mænd og kvinder neurologisk er skruet forskelligt sammen. Hvor mænd tenderer imod at bruge mindre hjernevirksomhed på emotionelle reflektioner og i stedet er mere til at fikse og komme videre, genbesøger kvinder langt oftere deres emotionelle minder.

Kvinder bruger også ca. 10 gange mere af det netværk, der forbinder hjernens proces-centre, hvilket bl.a. er med til at gøre dem til bedre til at multitaske og skifte imellem opgaver end mænd.

Det har dog også den ulempe, at kvinder generelt har tilbøjelighed til at overtænke og overfortolke. Populært sagt har kvinders hjerne en større tendens til at lade deres følelser blande sig i ting, de ikke burde. Det medfører, at følelser opleves som facts. "Jeg føler sådan, derfor er det sådan det ER!". Følelser trumfer fakta i hendes verden.


Så hvis hun eksempelvis føler, at du ikke er der nok for hende - er det et faktum for hende, uanset om du er der lige så meget for hende i dag, som du var i går. Det lyder jo helt skævt i en mands ører - og, hvis vi nu skal gribe dette an på en rationel vis, så vær klar over, at hverken du eller hun bare lige kan ændre på dette.

Hvis du oplever, at din partner bliver meget følelsesladet uden nogen øjensynlig grund, så husk at for hende er følelser fakta. I stedet for at bruge facts til at modargumentere hendes følelser (hvilket med garanti ikke fører nogen vegne), så prøv at lytte og spørge ind til, hvad der ligger bag følelserne.

"Så hvis du føler, at jeg gør X, Y, Z kan jeg da godt forstå, at du reagerer sådan" fungerer ofte langt bedre end; "Det har jeg sgu da aldrig gjort! Så hvorfor helvede overreagerer du sådan?". Det kan være lidt af en detektivopgave at oversætte hendes følelser, og hvis du lægger dig en smule i selen for at møde hende på halvvejen, kunne det jo være at hun gjorde det samme?

“De fleste kvinder ønsker som udgangspunkt ikke at fremstå som besværlige, eller som dén der bringer ufred ind i forholdet”

Der kan også være tilfælde, hvor det vil være langt mere hensigtsmæssigt at helt undgå at gå ind i en dialog; eksempelvis hvis den udelukkende handler om at skabe drama for dramaens skyld. Forståelse er både godt og hensigtsmæssigt i et forhold. Det samme gælder reglen om, at man aldrig belønner dårlig adfærd - for så får du bare mere af den.

Tror hun jeg er tankelæser?

Du er sjældent i tvivl, hvis din kvinde er ked af noget i forholdet eller vred på dig, for det viser hun givetvis tydeligt med sin adfærd. Men når du så spørger hende, hvad der er galt, og hun svarer “ingenting” eller “hvis ikke du ved det, er det også bare lige meget..." og fortsætter med at være indelukket frustrerer det de fleste mænd voldsomt.

"Tror hun jeg er tankelæser? Hvordan helvede skulle jeg kunne gætte, hvad der generer hende?"

Så hvad får kvinder til at opføre sig sådan? De fleste kvinder ønsker som udgangspunkt ikke at fremstå som besværlige, eller som dén der bringer ufred ind i forholdet. De vil ofte hellere fremstå som medgørlige og uskyldige, men de vil også gerne tage fat om dét, der går dem på - hvilket uheldigvis ofte ender i passiv aggression eller skænderier.

Han oplever hende som irrationel, en drama queen, et selvbestaltet offer eller bare godt gammeldags træls.

Kvinder er generelt mindre villige til at opsøge eller initiere en potentiel konflikt end mænd er, så ved at bruge stikpille-metoden håber de, at deres mand forstår, hvad der generer dem og enten tager fat om emnet eller blot forstår, hvad der er galt.

Et klassisk eksempel er manden der glemmer en mærkedag eller bryllupsdag. Han render rundt i lykkelig uvidenhed, mens hun er ved at gå til indvendigt og ikke kan forstå, at manden ikke indser, at han har gjort hende ked af det.

Hendes løsning er at forsøge at få henledt hans opmærksomhed på, at han har gjort hende ked af det - og samtidig undgå at fremstå som besværlig ved at bruge førnævnte stikpille-metode: Altså komme med vage hentydninger, surmule eller gå i det-er-synd-for-mig-mode.
Desværre har denne strategi meget ofte den stik modsatte effekt: Han oplever hende som irrationel, en drama queen, et selvbestaltet offer eller bare godt gammeldags træls.

Det bedste du som mand kan gøre, er at tale med din partner og forklare hende, at du ikke kan hjælpe hende med at løse problemet, hvis du skal gætte på hvad problemet består i. Så ved at stille og roligt forklare det for hende, og opfordre hende til at være mere direkte overfor dig, har du gødet jorden for færre konflikter og hurtigere løsning af dem.

Hvorfor skal jeg altid vente på hende?

  • "Hun er altid sent på den til daten"

  • "Det tager hende evigheder at fikse sin makeup og tøj"

  • “Hvordan kan hun spilde utallige timer på shopping?"

Kvinders brug af tid på for mange mænd ligegyldige ting, er ofte hinsides mænds forståelse - og alligevel er der en mening med galskaben.

Vi skal tilbage til oldtiden, hvor mænd og kvinder var henholdsvis jægere og samlere. Mændene tog sig af at gå på jagt og skaffe føde til stammen, og kvinderne havde bl.a. til opgave at samle frugter og bær. Og da det var altafgørende, at de ikke kom hjem med giftige eller usunde bær og frugter, var det super vigtigt for dem, bogstaveligt talt at vende og dreje hver en frugt, plante og bær for at tilsikre, at de var spiselige.


I dag er der ikke det store behov for at samle frugt og bær til stammen, og der er heller ikke den store fare for hverken at indtage forgiftet mad eller for den sags skyld at dø af usunde fødevarer. Men biologien hænger ved uanset at vores omstændigheder har ændret sig dramatisk, og derfor har kvinder stadig en tendens til at følge denne dybtliggende tradition, og bruge mere tid end mænd på at sikre sig, at de vælger og kommer hjem med det bedste - nu er frugt og bær blot blevet erstattet af andre madvarer og helt andre produktgrupper.

“Når det gælder dating, er kvinder normalt mere forsigtige med at vælge sexpartnere end mænd er - og det er der meget gode og dybtliggende årsager til”

Og når det gælder kvinden, der vælger at bruge meget tid på at smukkesere sig, er det ganske enkelt: Hun vil gerne være smuk. Kvinder er ofte meget kompetitive overfor andre kvinder (igen: tilbage til oldtiden, hvor den mest attraktive, sunde og frugtbare kvinde sås som den bedste potentielle moder til mandens afkom), så det er meget vigtigt for dem at præsentere sig bedst muligt - både for sin partner, andre kvinder og (bevidst eller ubevidst) potentielt andre mænd.

Som med stort set alt i et parforhold, får du en pakkeløsning, når du vælger en partner. Så vil du gerne have en kvinde, der er lækker og gør noget ud af sig selv, så vær klar på at betale prisen i form af ventetid.

Og hvis det driver dig til vanvid, at bruge hele lørdagen på shopping er der en simpel løsning: Indgå en klar aftale. Så får I begge det bedste ud af jeres tid sammen - eller også lad hende shoppe med en veninde.

Er kvinder mindre interesseret i sex end mænd?

I et moderne parforhold er det ikke unormalt, at både manden og kvinden har lige stor lyst til sex; eller for den sags skyld at kvinden har mere lyst end manden. Det handler for det meste om personlige præferencer, hormonniveau og dynamik i forholdet. Så groft sagt er der ikke den store forskel på mænds og kvinders lyst til sex. Et lille quick fact: Mænds sexdrive er generelt på sit højeste, når de er i starten af 20‘erne, for kvinder er det i slutningen af 30‘erne. Ja, biologien er sgu ond nogen gange.

Men når det gælder dating, er kvinder normalt mere forsigtige med at vælge sexpartnere end mænd er - og det er der meget gode og dybtliggende årsager til:

Kvinder var igennem tusindvis af år nødt til at være forsigtige med at vælge seksuel partner, bl.a. fordi en uønsket graviditet med den forkerte mand kunne medføre et svagt afkom, der ikke ville overleve. Valgte hun en mand, der endte med at gå fra hende kunne det betyde social udstødelse, manglende beskyttelse (både fysisk og økonomisk) og medføre både sult og død for hende og barnet.


Denne dynamik ændrede sig dramatisk i slutningen af det 20. århundrede, både pga. p-pillen, juridisk ligestilling og lige muligheder for uddannelse mv. - så i dag er kvinder fysisk og praktisk helt frit stillet ift. deres sexliv. Desværre kan vi ikke bare lige løbe fra tusinder af års evolution, så selvom verden har ændret sig, er vores biologiske make-up den samme; og derfor opleves sex stadig som værende en større ting for kvinder følelsesmæssigt og fysisk end for mænd.

Hvorfor siger hun én ting, men mener noget andet?

"Et nej er et nej!", lyder et moderne slogan. Men det er ikke nødvendigvis sådan det forholder sig, når man kigger på den faktiske dynamik imellem mænd og kvinder.

Dén dynamik, eller spil, er blevet beskrevet mange gange i både film, bøger og sange - bl.a. i den over 100 år gamle klassiker fra Tivolis Sommerteater i 1917; "Din mund siger nej-nej, men dine øjne siger ja", og Anne Linnets "Kærlighedens farer", hvor omkvædet lyder: "din mund siger nej, men hjertet siger ja".

“En stærk og erfaren mand kan både se igennem disse tests og julelege og forstå hvor hendes faktiske grænser går”

Så hvad skal du rette dig efter?

Kvinders signaler kan ofte efterlade dig med flere spørgsmål end svar. Det skyldes dels, at vi mænd generelt er følelsesmæssigt mindre avancerede væsener end kvinder, og derfor generelt er dårlige til at forstå og tolke disse - for os - uklare signaler. Og dels fordi, dét at være "mystiske" eller at sende miksede signaler er en del af en meget vigtig test for en kvinde ift. hendes potentielle partner.

Vi skal igen en tur tilbage til de oldgamle, dybtliggende menneskelige mønstre: Det var altafgørende for vore forfædre, at de valgte at få børn med stærke og sunde individer, så deres børn ville få de største muligheder for at overleve føre slægten videre.

Hvis dét at finde sig en partner var så ligetil som at købe en kummefryser eller en bil, ville der være færre ukendte .- og potentielt farlige - faktorer at tage højde for. De fleste features på en kummefryser er til at få øje på eller læse sig til, og skulle uheldet være ude er der jo en garanti på varen. Sådan forholder det sig jo ikke helt, når det gælder dating eller at finde en partner.

En kvinde kan desværre ikke få afklaring på disse vigtige faktorer ved blot at spørge sin potentielt udkårne om vedkommende er klog, sund, mentalt stærk, har gode gener, vil være en god far og beskytte hende og familien når det gælder etc.

I stedet gør de fleste kvinder - både bevidst og ubevidst - brug af "tests", når de dater. Hvordan finder hun ud af om du er mentalt stabil og selvsikker? Måske ved at forsøge at gøre dig jaloux og se, om du overreagerer på dét. Hvordan finder hun ud af, om du påskønner hende, synes hun er speciel og ikke blot en i rækken? Måske ved at spille kostbar og se hvad du vil gøre for at få hende.

Der er masser af disse tests i mange varianter, og fælles for dem er, at du som mand evner at identificere dem, og IKKE lader dig påvirke af dem. Hvorfor? Fordi de fleste af dem lige præcis er har til formål at teste, om du hopper på limpinden og reagerer på dem ved at ændre din adfærd - eller om du hviler i dig selv og er mentalt stærk nok til ikke at lade dig påvirke af dem.


En stærk, erfaren og mand kan både se igennem disse tests og julelege og forstå hvor hendes faktiske grænser går. Han kan med andre ord skelne imellem "Hendes mund siger nej-nej.." og "Et nej er et nej".

Dén kompetence får du via træning, erfaring og den rette indsigt - og dét kan absolut læres. Det er blot et lidt for stort område til at jeg kan dække det i detaljer i en enkelt artikel.

Og til sidst får du det korte svar på den klassiske; "hvorfor siger hun nej, når hun mener ja?": Fordi hun vil scores og ikke score. Fordi hun ikke vil fremstå som en skøge der falder for hvadsomehelst, men derimod vil have "plausible deniability"; altså kan fraskrive sig ansvaret for at hun blev "fanget af øjeblikket" og lod ham "sparke benene væk under hende".

Ja, endnu en ting der er ved at drive os mænd til vanvid - og, hvor ville livet være kedeligt uden.

Jeg håber, at du har fået en smule mere indsigt i nogle af de grundlæggende forskelle på mænd og kvinder, og at det vil hjælpe dig til at få et bedre datingliv og parforhold.

Kvinder. De kan alt dét, vi ikke kan - og giver en skøn modvægt til vores ofte firkantede måde at anskue og tackle verden på. Når dét er sagt, giver disse dejlige forskelle desværre også anledning til en bunke misforståelser og frustrationer - netop fordi kvinder på mange områder se verden anderledes end vi gør.

Derfor stiller jeg i denne artikel skarpt på, hvad der ligger bag disse forskelle, så du kan blive klogere på kvinder, og i sidste ende forbedre dine relationer med kvinderne omkring dig.

Hvorfor er kvinder så emotionelle, og meget lidt rationelle?

Det er næppe nogen sensation, at kvinder generelt er mere følsomme og har større tendens til at være og agere mere emotionelt end mænd. Det har de fleste mænd nok oplevet, hvis de har været i en ophedet debat eller skænderi med deres kone eller kæreste: Hvis hun har ret, holder hun sig som regel stringent til de rationelle pointer; tager hun fejl, bliver de emotionelle trumfkort hevet op af ærmet. Trumfkort som de fleste mænd har svært ved at forstå eller håndtere, fordi de sjældent har noget med hans oplevelse af virkeligheden at gøre.

“Hvis du oplever, at din partner bliver meget følelsesladet uden nogen øjensynlig grund, så husk at for hende er følelser fakta”

Så hvorfor kan kvinder ikke bare være mere rationelle og faktuelle? Det ville jo gøre tingene noget nemmere, ik’?

Det overordnede svar er: Fordi mænd og kvinder neurologisk er skruet forskelligt sammen. Hvor mænd tenderer imod at bruge mindre hjernevirksomhed på emotionelle reflektioner og i stedet er mere til at fikse og komme videre, genbesøger kvinder langt oftere deres emotionelle minder.

Kvinder bruger også ca. 10 gange mere af det netværk, der forbinder hjernens proces-centre, hvilket bl.a. er med til at gøre dem til bedre til at multitaske og skifte imellem opgaver end mænd.

Det har dog også den ulempe, at kvinder generelt har tilbøjelighed til at overtænke og overfortolke. Populært sagt har kvinders hjerne en større tendens til at lade deres følelser blande sig i ting, de ikke burde. Det medfører, at følelser opleves som facts. "Jeg føler sådan, derfor er det sådan det ER!". Følelser trumfer fakta i hendes verden.


Så hvis hun eksempelvis føler, at du ikke er der nok for hende - er det et faktum for hende, uanset om du er der lige så meget for hende i dag, som du var i går. Det lyder jo helt skævt i en mands ører - og, hvis vi nu skal gribe dette an på en rationel vis, så vær klar over, at hverken du eller hun bare lige kan ændre på dette.

Hvis du oplever, at din partner bliver meget følelsesladet uden nogen øjensynlig grund, så husk at for hende er følelser fakta. I stedet for at bruge facts til at modargumentere hendes følelser (hvilket med garanti ikke fører nogen vegne), så prøv at lytte og spørge ind til, hvad der ligger bag følelserne.

"Så hvis du føler, at jeg gør X, Y, Z kan jeg da godt forstå, at du reagerer sådan" fungerer ofte langt bedre end; "Det har jeg sgu da aldrig gjort! Så hvorfor helvede overreagerer du sådan?". Det kan være lidt af en detektivopgave at oversætte hendes følelser, og hvis du lægger dig en smule i selen for at møde hende på halvvejen, kunne det jo være at hun gjorde det samme?

“De fleste kvinder ønsker som udgangspunkt ikke at fremstå som besværlige, eller som dén der bringer ufred ind i forholdet”

Der kan også være tilfælde, hvor det vil være langt mere hensigtsmæssigt at helt undgå at gå ind i en dialog; eksempelvis hvis den udelukkende handler om at skabe drama for dramaens skyld. Forståelse er både godt og hensigtsmæssigt i et forhold. Det samme gælder reglen om, at man aldrig belønner dårlig adfærd - for så får du bare mere af den.

Tror hun jeg er tankelæser?

Du er sjældent i tvivl, hvis din kvinde er ked af noget i forholdet eller vred på dig, for det viser hun givetvis tydeligt med sin adfærd. Men når du så spørger hende, hvad der er galt, og hun svarer “ingenting” eller “hvis ikke du ved det, er det også bare lige meget..." og fortsætter med at være indelukket frustrerer det de fleste mænd voldsomt.

"Tror hun jeg er tankelæser? Hvordan helvede skulle jeg kunne gætte, hvad der generer hende?"

Så hvad får kvinder til at opføre sig sådan? De fleste kvinder ønsker som udgangspunkt ikke at fremstå som besværlige, eller som dén der bringer ufred ind i forholdet. De vil ofte hellere fremstå som medgørlige og uskyldige, men de vil også gerne tage fat om dét, der går dem på - hvilket uheldigvis ofte ender i passiv aggression eller skænderier.

Han oplever hende som irrationel, en drama queen, et selvbestaltet offer eller bare godt gammeldags træls.

Kvinder er generelt mindre villige til at opsøge eller initiere en potentiel konflikt end mænd er, så ved at bruge stikpille-metoden håber de, at deres mand forstår, hvad der generer dem og enten tager fat om emnet eller blot forstår, hvad der er galt.

Et klassisk eksempel er manden der glemmer en mærkedag eller bryllupsdag. Han render rundt i lykkelig uvidenhed, mens hun er ved at gå til indvendigt og ikke kan forstå, at manden ikke indser, at han har gjort hende ked af det.

Hendes løsning er at forsøge at få henledt hans opmærksomhed på, at han har gjort hende ked af det - og samtidig undgå at fremstå som besværlig ved at bruge førnævnte stikpille-metode: Altså komme med vage hentydninger, surmule eller gå i det-er-synd-for-mig-mode.
Desværre har denne strategi meget ofte den stik modsatte effekt: Han oplever hende som irrationel, en drama queen, et selvbestaltet offer eller bare godt gammeldags træls.

Det bedste du som mand kan gøre, er at tale med din partner og forklare hende, at du ikke kan hjælpe hende med at løse problemet, hvis du skal gætte på hvad problemet består i. Så ved at stille og roligt forklare det for hende, og opfordre hende til at være mere direkte overfor dig, har du gødet jorden for færre konflikter og hurtigere løsning af dem.

Hvorfor skal jeg altid vente på hende?

  • "Hun er altid sent på den til daten"

  • "Det tager hende evigheder at fikse sin makeup og tøj"

  • “Hvordan kan hun spilde utallige timer på shopping?"

Kvinders brug af tid på for mange mænd ligegyldige ting, er ofte hinsides mænds forståelse - og alligevel er der en mening med galskaben.

Vi skal tilbage til oldtiden, hvor mænd og kvinder var henholdsvis jægere og samlere. Mændene tog sig af at gå på jagt og skaffe føde til stammen, og kvinderne havde bl.a. til opgave at samle frugter og bær. Og da det var altafgørende, at de ikke kom hjem med giftige eller usunde bær og frugter, var det super vigtigt for dem, bogstaveligt talt at vende og dreje hver en frugt, plante og bær for at tilsikre, at de var spiselige.


I dag er der ikke det store behov for at samle frugt og bær til stammen, og der er heller ikke den store fare for hverken at indtage forgiftet mad eller for den sags skyld at dø af usunde fødevarer. Men biologien hænger ved uanset at vores omstændigheder har ændret sig dramatisk, og derfor har kvinder stadig en tendens til at følge denne dybtliggende tradition, og bruge mere tid end mænd på at sikre sig, at de vælger og kommer hjem med det bedste - nu er frugt og bær blot blevet erstattet af andre madvarer og helt andre produktgrupper.

“Når det gælder dating, er kvinder normalt mere forsigtige med at vælge sexpartnere end mænd er - og det er der meget gode og dybtliggende årsager til”

Og når det gælder kvinden, der vælger at bruge meget tid på at smukkesere sig, er det ganske enkelt: Hun vil gerne være smuk. Kvinder er ofte meget kompetitive overfor andre kvinder (igen: tilbage til oldtiden, hvor den mest attraktive, sunde og frugtbare kvinde sås som den bedste potentielle moder til mandens afkom), så det er meget vigtigt for dem at præsentere sig bedst muligt - både for sin partner, andre kvinder og (bevidst eller ubevidst) potentielt andre mænd.

Som med stort set alt i et parforhold, får du en pakkeløsning, når du vælger en partner. Så vil du gerne have en kvinde, der er lækker og gør noget ud af sig selv, så vær klar på at betale prisen i form af ventetid.

Og hvis det driver dig til vanvid, at bruge hele lørdagen på shopping er der en simpel løsning: Indgå en klar aftale. Så får I begge det bedste ud af jeres tid sammen - eller også lad hende shoppe med en veninde.

Er kvinder mindre interesseret i sex end mænd?

I et moderne parforhold er det ikke unormalt, at både manden og kvinden har lige stor lyst til sex; eller for den sags skyld at kvinden har mere lyst end manden. Det handler for det meste om personlige præferencer, hormonniveau og dynamik i forholdet. Så groft sagt er der ikke den store forskel på mænds og kvinders lyst til sex. Et lille quick fact: Mænds sexdrive er generelt på sit højeste, når de er i starten af 20‘erne, for kvinder er det i slutningen af 30‘erne. Ja, biologien er sgu ond nogen gange.

Men når det gælder dating, er kvinder normalt mere forsigtige med at vælge sexpartnere end mænd er - og det er der meget gode og dybtliggende årsager til:

Kvinder var igennem tusindvis af år nødt til at være forsigtige med at vælge seksuel partner, bl.a. fordi en uønsket graviditet med den forkerte mand kunne medføre et svagt afkom, der ikke ville overleve. Valgte hun en mand, der endte med at gå fra hende kunne det betyde social udstødelse, manglende beskyttelse (både fysisk og økonomisk) og medføre både sult og død for hende og barnet.


Denne dynamik ændrede sig dramatisk i slutningen af det 20. århundrede, både pga. p-pillen, juridisk ligestilling og lige muligheder for uddannelse mv. - så i dag er kvinder fysisk og praktisk helt frit stillet ift. deres sexliv. Desværre kan vi ikke bare lige løbe fra tusinder af års evolution, så selvom verden har ændret sig, er vores biologiske make-up den samme; og derfor opleves sex stadig som værende en større ting for kvinder følelsesmæssigt og fysisk end for mænd.

Hvorfor siger hun én ting, men mener noget andet?

"Et nej er et nej!", lyder et moderne slogan. Men det er ikke nødvendigvis sådan det forholder sig, når man kigger på den faktiske dynamik imellem mænd og kvinder.

Dén dynamik, eller spil, er blevet beskrevet mange gange i både film, bøger og sange - bl.a. i den over 100 år gamle klassiker fra Tivolis Sommerteater i 1917; "Din mund siger nej-nej, men dine øjne siger ja", og Anne Linnets "Kærlighedens farer", hvor omkvædet lyder: "din mund siger nej, men hjertet siger ja".

“En stærk og erfaren mand kan både se igennem disse tests og julelege og forstå hvor hendes faktiske grænser går”

Så hvad skal du rette dig efter?

Kvinders signaler kan ofte efterlade dig med flere spørgsmål end svar. Det skyldes dels, at vi mænd generelt er følelsesmæssigt mindre avancerede væsener end kvinder, og derfor generelt er dårlige til at forstå og tolke disse - for os - uklare signaler. Og dels fordi, dét at være "mystiske" eller at sende miksede signaler er en del af en meget vigtig test for en kvinde ift. hendes potentielle partner.

Vi skal igen en tur tilbage til de oldgamle, dybtliggende menneskelige mønstre: Det var altafgørende for vore forfædre, at de valgte at få børn med stærke og sunde individer, så deres børn ville få de største muligheder for at overleve føre slægten videre.

Hvis dét at finde sig en partner var så ligetil som at købe en kummefryser eller en bil, ville der være færre ukendte .- og potentielt farlige - faktorer at tage højde for. De fleste features på en kummefryser er til at få øje på eller læse sig til, og skulle uheldet være ude er der jo en garanti på varen. Sådan forholder det sig jo ikke helt, når det gælder dating eller at finde en partner.

En kvinde kan desværre ikke få afklaring på disse vigtige faktorer ved blot at spørge sin potentielt udkårne om vedkommende er klog, sund, mentalt stærk, har gode gener, vil være en god far og beskytte hende og familien når det gælder etc.

I stedet gør de fleste kvinder - både bevidst og ubevidst - brug af "tests", når de dater. Hvordan finder hun ud af om du er mentalt stabil og selvsikker? Måske ved at forsøge at gøre dig jaloux og se, om du overreagerer på dét. Hvordan finder hun ud af, om du påskønner hende, synes hun er speciel og ikke blot en i rækken? Måske ved at spille kostbar og se hvad du vil gøre for at få hende.

Der er masser af disse tests i mange varianter, og fælles for dem er, at du som mand evner at identificere dem, og IKKE lader dig påvirke af dem. Hvorfor? Fordi de fleste af dem lige præcis er har til formål at teste, om du hopper på limpinden og reagerer på dem ved at ændre din adfærd - eller om du hviler i dig selv og er mentalt stærk nok til ikke at lade dig påvirke af dem.


En stærk, erfaren og mand kan både se igennem disse tests og julelege og forstå hvor hendes faktiske grænser går. Han kan med andre ord skelne imellem "Hendes mund siger nej-nej.." og "Et nej er et nej".

Dén kompetence får du via træning, erfaring og den rette indsigt - og dét kan absolut læres. Det er blot et lidt for stort område til at jeg kan dække det i detaljer i en enkelt artikel.

Og til sidst får du det korte svar på den klassiske; "hvorfor siger hun nej, når hun mener ja?": Fordi hun vil scores og ikke score. Fordi hun ikke vil fremstå som en skøge der falder for hvadsomehelst, men derimod vil have "plausible deniability"; altså kan fraskrive sig ansvaret for at hun blev "fanget af øjeblikket" og lod ham "sparke benene væk under hende".

Ja, endnu en ting der er ved at drive os mænd til vanvid - og, hvor ville livet være kedeligt uden.

Jeg håber, at du har fået en smule mere indsigt i nogle af de grundlæggende forskelle på mænd og kvinder, og at det vil hjælpe dig til at få et bedre datingliv og parforhold.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.