Når nerverne går i selvsving
Det er vel de færreste kæreste-søgende singler der kan være uenige i, at en god portion selvtillid er rart at have med i håndtasken eller baglommen (eller hvor man nu ellers gemmer den slags) på især den første date. Alligevel formår selv den mest selvsikre og dating-vante partnersøgende m/k fra tid til anden at føle hvorledes den latente nervøsitet kan få tungen til at slå knuder. Hvordan den berømte sorte klap kan gå ned nærmest som om du var til en slags eksamen, og der er absolut INTET du kan komme i tanker om at sige, der virker hverken klogt, flirtende eller bare nogenlunde normalt.

Men alternativet er jo – gys – stilhed. Så i stedet kan du opleve hvordan din hjerne næsten helt uden din aktive medvirken har givet dine læber ordrer til at plapre løs om de ejendommeligste emner. Som om hende den søde du har flirtet med online de sidste par uger nu også virkelig må forventes at være interesseret i med hvem og hvordan du har kastet op på samtlige beværtninger i gaden I går på. Hun er til gengæld ret sikker på, at ham den lækre hun endelig har taget sig mod til at spørge om en café-tur kunne være rar, på ingen måde ligner én der er videre godt underholdt over hendes alenlange monolog om hvordan yndlingskuglepennnen blev væk, her den anden dag, henne på kontoret, det var forresten en mandag, men heldigvis blev den fundet under stolen kun nogle få timer senere, af en der hedder Alma.

Eller måske indså du bare lidt for langsomt, at emnet ”dumme ekskærester” ligeså stille men sikkert fik trukket den ellers så uhøjtideligt flirtende samtale i retning af en langt mere venskabeligt støttende tone. Som da var hyggelig nok. Underholdende, så afgjort. Men desværre uden at flirten fulgte med i et tilsvarende dybere spor.

Det ER helt normalt
Jo større forventninger du har fået bygget op til din næste date, jo større er risikoen for at nerverne går i selvsving og den nervøse plapren om rablende ligegyldigheder tager over, der hvor den gode samtale burde have fundet sted.

Det sker, når vi er for fokuserede på at gøre et godt indtryk. Når du tænker for meget over hvorvidt din date synes om dig på den der lidt mere end venlige måde eller ej. Når du for alt i verden ikke vil virke ”desperat”. Når du er usikker på, hvad du egentlig søger, og derfor ikke har nogen ide om hvilke spørgsmål du gerne vil have afklaret. Når du glemmer at være nysgerrig omkring den anden, og derfor ender med mest at ævle løs om dig selv. Måske endda lidt for private ting, lidt for hurtigt. Her er man jo trods alt på sikker grund.

Når vi er bange for ”pinlige pauser” opstår langt mere akavede øjeblikke, end når vi TØR slappe af og bare være til stede. Og tillade hinanden, samtalen og flirten at finde et naturligt tempo. I det, der jo ideelt set er en slags fælles opdagelsesrejse. At vide lidt om samtale-teknik er en stor hjælp. Her er man nemlig også på sikker grund, bare på en bedre måde.

Fordi den første date KAN være én af mange
Men er du for opsat på at det er dét der er målet, og at du for alt i verden ikke må ”dumme dig” – ja så er det, at der kan opstå et noget uheldigt forventningspres. Ligesom til en eksamen. Bortset fra, at en vellykket date er man TO om at skabe. Dating handler jo ikke om ”resultater” i den præstations-mæssige forstand. Dating handler derimod om at finde sammen.

Fordi når alt kommer til alt, er det sjældent de bøvede kommentarer, den gode historie fortalt men med pointen lykkeligt glemt eller den nervøse fnisen der hindrer kærester i at finde hinanden. Det er derimod mangel på tiltrækning og/eller en fundamental mangel på fælles berøringsflader.

Det der REELT kan hindre to ellers fint matchende mennesker i at opleve nærvær og intimitet er grundlæggende én ting: Et overdrevet fokus på ”målet”. Hvad end dit personlige mål med dating så end måtte være. Og måske vigtigst af alt; de små pauser i samtalen, har aldrig skadet nærværet. Oplevelsen af at have ”god kemi”. Snarere tværtimod.