Derfor er det dødens pølse at dele livet med en tøffelhelt

Det er med tøffelhelte som med hønen og ægget: Er det den dominerende kvinde eller den viljeløse mand, der først træder i karakter? Engang for længe siden var rollerne jo omvendte. Manden var patriarken, familiens overhoved, mens det var kvinden, der indordnede sig. Derfra flyttede vi os mod en mere rimelig og demokratisk model, så parforholdet kunne bygges på et ligeværdigt fundament. Alligevel ender mange forhold ulykkeligt – eller de ender i hvert fald – fordi dominans og viljeløshed komplimenterer hinanden på allerværste vis.

“Han tanker benzin på sin bestemme-bulldozer af en samlever”

Jo mere magt, hun tager, jo mere tøffelhelt får hun. Eller jo mere underdanigt, han opfører sig, jo mere benzin tanker han på sin bestemme-bulldozer af en samlever. Og så går der ikke lang tid, før debat og diskussion bliver overflødig. Hun trumfer alting igennem, han resignerer, og ligeværdigheden er væk.

Det er som at sætte en tændt tændstik til en lunte, for når man resignerer, bliver man mindre engageret, og derfra er der ikke langt til at være helt ligeglad. Med indretningen af hjemmet, med planlægningen af ferien, og med hyppigheden af lagengymnastikken… Og pludselig er han dødens pølse at leve sammen med, sukker hun til veninderne: – Han giver jo intet modspil!

Vejen ind til hende er ryddet for en ny, potentiel, charmerende bejler, men jo også for, at tøffelhelten tiltrækkes af noget nyt og spændende, der kan ryste ham ud af ligegyldigheden.

“Arbejdsfordelingen er en snorlige deleordning, alligevel vil hun stadig have ham til at være jæger”

Tøffelhelte-tilbøjeligheder har formentlig eksisteret alle dage – også da mænd var hovedforsørgere, men manderollen har ændret sig radikalt, og en “rigtig” mand er i dag en mand, der favner mange af de tidligere kvinde-domæner. Han giver plads, han taler om sine følelser, han har en grad af forfængelighed, der afspejles i hans udseende, og han kender alle vaskemaskinens programmer. Arbejdsfordelingen i hjemmet er en snorlige deleordning, alligevel vil hans elskedes ur-instinkter stadig have ham til at være jæger, mens hun samler. Siden stenalderen har hun været programmeret til at foretrække en stærk mand, der kan sikre hende og hendes børns overlevelse. Og bevares, meget er sket i mellemtiden, men ikke noget banebrydende, når det drejer sig om instinkter og tiltrækningsfaktorer. Så ret beset er der intet at sige til, hvis moderne mænd indimellem kæmper med at holde balancen.

Læs også: Vidste du, at ensomhed truer dit helbred?

Som med enhver anden udfordring i et parforhold kan man imidlertid forsøge at hjælpes ad. Har du som kvinde tendens til at dominere og sætte foden ned i alle jeres diskussioner? Måske er det på tide at afsætte din indre diktator? Og er du som mand tilbøjelig til at give efter i stort og småt, fordi du ikke orker at argumentere? Så kan du overveje at revidere din indre grænsekontrol: Hvad vil du acceptere, og hvor langt vil du strække dig, når hun “foreslår”, at du dropper kanoturen med drengene eller sætter alle dine sportspokaler i kælderen?

“En tøffelhelt er en mand, der ikke tør bede sin kone om hjælp til opvasken”.

Sådan lyder en munter talemåde, og så kan vi grine lidt af den. Men hvis magtbalancen i jeres forhold trænger til at blive justeret, er der god grund til at tage det alvorligt. Og det gør vi hver især bedst ved at stå ved os selv. Vores grænser er kun effektive, når vi ikke konstant sniger os udenom, under eller over. Endelig er det værd at huske, at viljestærke (ikke at forveksle med stædige) mennesker er meget mere tiltrækkende end underdanige (ikke at forveksle med lydhøre) mennesker.

Læs også: Sådan udnytter du din maskulinitet på en helt ny måde

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️
Er du en mand eller kvinde?