1. Drop selvoptagetheden
”KAN hun mon lide mig – hvad nu hvis hun ikke kan lide mig, er det mon fordi jeg går med gule sko – skulle jeg holde op med at gå med gule sko, hvad mon gule sko siger om min personlighed, siger de mon det rigtige, hvorfor kigger hun ud af vinduet nu, mon jeg keder hende, hvad skal jeg sige for ikke at virke desperat og – ”. Jeg er sikker på at du ville kunne fylde det meste af en A2 side med mere eller mindre selvoptagede tanker af den slags de fleste teenagere har med nogenlunde jævne mellemrum, sat overfor et mere end almindeligt attraktivt individ af det modsatte køn. Og så bliver vi voksne. Ikke? Nej, ikke nødvendigvis.

Nogle gange holder dårlige vaner ved. En lille smule optagethed af hvordan du fremstår overfor andre er charmerende – for meget er ikke. Og kammer det helt over i konstante tanker omkring hvad andre mon tænker, mener, synes og tror om dig – har du opskriften på verdens laveste selvværd.

At vide noget om kropssprog, stemmeføring og sociale spilleregler er en værdifuld kompetence i mange situationer, ikke kun når det handler om dating. At gå rundt og tro at alle kigger på dig hele tiden og går enormt meget op i hvorvidt du er cool eller ej, er derimod et aktivt spild af tid.

Så drop den konstante selvoptagethed, fokuser din energi på at være tilstede. Vær nærværende og interesseret i andre. Fokuser på om du har noget tilfælles med andre, mere end spørgsmålet om hvad de mon ”synes om” dig. Og du vil hurtigt opdage hvordan dit selvværd ryger markant i vejret som en direkte følge heraf.

2. Nej, du er ikke et offer
Det er så nemt at springe ud som offer, og gøre det til en vane at være den som ting sker for og imod som følge af alt andet end egne valg og fravalg. Når man ikke helt kan finde ud af at møde til tiden, er det mesters skyld fordi han minder om ham den skumle lærer man havde i 2. klasse som altid var så ond. Og som lugtede en anelse af løg og gammel kaffe. Når man ikke kan finde ud af det med forhold. Så er det forældrenes skyld. For de blev jo nemlig skilt. Når man er lidt genert overfor piger, ikke kan finde en sød kæreste eller bare synes det her dating er lidt en jungle, er det samfundets skyld fordi – find selv på flere undskyldninger. Ja, nogle mennesker HAR været ofre for virkeligt grimme ting og ja, livet kan som følge være en anelse op ad bakke. Men meget sandsynligt gælder det ikke for dig. I hvert fald ikke hele tiden. Det at være offer for noget, nogen eller hvad der nu eventuelt kan have væltet dig af pinden for en kort bemærkning, behøver på ingen måde at definere dig. Tænk over det.

Der sker noget magisk med det menneske som magter at tage ansvaret for sit eget liv, sine egne valg og i særdeleshed sine egne fejltagelser. Du tør rette ryggen og sige ”nå – JA så er jeg vel heller ikke mere perfekt. Men jeg ved, at jeg ALTID har et valg.”. Du tør med andre ord leve bare en anelse mere autentisk. Og det er faktisk nærmest næsten helt ualmindeligt uimodståeligt sexet.

3. Forundring fryder
Skru op for nysgerrigheden. Stop med at se fordummende reality TV og læs en god bog i stedet. Eller tal med folk du ikke anede kunne have noget interessant at sige. Stil spørgsmål. Und dig selv den luksus det er at blive forundret over de små ting i tilværelsen. Du vil opdage at det bliver rundt regnet imponerende meget nemmere at holde samtalen interessant på dine dates, fordi der altid vil være mindst én ting du har undret dig over præcis den dag.

Der er altid noget at undres over, og når du har travlt med at være helt tilstede i frydefuld forundring over hvor usandsynligt det egentlig er, at du overhovedet er til? Så glemmer du helt at tænke over, hvem der mon synes hvad og hvordan om hvem og hvorfor. I hvert fald for øjeblikket.