Jeg elsker dig – jeg er stolt af dig – jeg forlader dig aldrig

Støder du på de samme udfordringer igen og igen? Gentager du – repeat-repeat – de samme mønstre? Måske noget med, at du ofte begynder at kede dig eller falder for mindre pålidelige typer, der gør dig ulykkelig? At du let bliver jaloux eller er alt for genert? Der kan være så meget, der kommer i vejen, og når det sker, er du så ekspert i at dunke dig selv i hovedet, indtil dit selvværd er på højde med den fladeste pandekage?

– Rigtig mange af os er netop eksperter i selvbebrejdelser og følelser af utilstrækkelighed. Han eller hun vil mig nok ikke mere … Men hvorfor kommer vi til at tænke sådan? Ofte er det jo noget, der opstår inde i vores eget hoved og dermed handler det altså om os selv. Om hvilke mønstre, vi hopper ind i, siger sexolog og parterapeut Fie Kolding fra København.

Fie hjælper mennesker med forskellige slags udfordringer, og fælles for de fleste er, at de har rod i selvværdet. Altså ikke dér, hvor vi sammenligner os med andre og konstaterer, at nogen surt nok er rigere eller klogere, men dér hvor vi føler os noget værd uanset hvad.

Img
Fie Kolding er privatpraktiserende sexolog og parterapeut. Foto: fiekolding.dk

– Selvværdet er som vores rødder, jo dybere, de stikker, jo stærkere står vi og jo sværere er det at vælte os omkuld, smiler Fie. Men hvordan så lige få de selvværds-rødder til at gro? Fies forslag er at gøde dem med positiv energi, for således bliver vejen til kærlighed hurtigt meget kortere.

– Et sted at starte er at stille sig foran spejlet og se sig selv i øjnene, indtil man har fundet sit indre barn. Fortæl så alt det, du savner at høre: Jeg elsker dig, jeg er stolt af dig, jeg forlader dig aldrig. Fyld dig selv op med dine længsler, tilføjer hun og smiler igen, for hun er helt klar over, at det for mange er vildt grænseoverskridende at stå der og tale pænt til sit spejlbillede.

– Det er fjollet, eller jeg er aldrig alene hjemme, siger folk. Men hjernen tror på det, du fortæller den. Hvorfor ikke fortælle den noget positivt og kærligt? Og hvis det er helt umuligt at stå foran spejlet, så “tænk højt” i hovedet. Det kan man jo gøre mange gange i løbet af en dag.

Men ét er at forkorte vejen til kærligheden med et styrket selvværd, noget andet er at finde langtidsparkeringen. At få et forhold til at holde for evigt er en præstation, de færreste magter – jævnfør skilsmissestatistikker og det markante antal mennesker, der vælger at bo alene.

Læs også: Kender du de 5 kærlighedssprog?

Fie Kolding peger på fire nedbrydende måder at slide et parforhold op på. Dynamikker, som let bliver den sikre vej ud. Til gengæld kan hun også nævne, hvad der skal til for at pleje kærligheden, men lad os tage det sure før det søde:

👎 Kritik og fordømmelse

er modsætningen til beundring, og når man i en lang uendelighed giver udtryk for, at ens partner er – eller gør noget – forkert, altså fremhæver noget negativt, opstår der ikke alene dårlig stemning, der skabes også en farlig ubalance.

👎 Konstant forsvar

opstår, fordi man føler sig angrebet og ikke kan sige noget, uden det bliver opfattet som kritik. Det ender i en kamp forsvar-angreb-forsvar-angreb. En nedadgående spiral, som kun nedbryder relationen.

👎 Foragt og mangel på respekt

er den værste kærligheds-knuser. Når man ikke har respekt for sin bedre halvdel og fx. taler nedsættende, er det som at koge en suppe fuld af beviser på, at man har en elendig partner. Man kunne tilføje, at det har partneren jo så også.

👎 Tilbagetrækning

kan både være, at man er fysisk fraværende (“Jeg tager til fodbold, på arbejde, ud med veninderne, i sommerhus alene, væk...!”) og det kan være psykisk fravær, manglende følelsesmæssigt engagement og ulyst til at involvere sig. Så er vi nede og skrabe bunden.

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Derimod er der de opbyggende dynamikker, som kan være med til at forhindre, at netop du og din (fremtidige?) partner ender i et brud. Og måske endda betyder, at det ikke længere er dig selv, der siger, dét, du længes efter at høre? Jeg elsker dig, jeg er stolt af dig, jeg forlader dig aldrig.

👍 Nysgerrighed

og interesse for hinanden skal bevares. Kend din partners ønsker og bekymringer, drømme og mål. Hvad er vigtigt for jer hver især og sammen?

👍 Intimitet

kan opstå på kort tid og det er der altid mulighed for. Nogle synes, at hverdagen levner alt for lidt tid til tosomhed, men har du ikke 30 sekunder til et kys? Det er bedre end ingenting. Til enhver tid.

👍 Beundring

og anerkendelse er nogle af de mest opbyggende dynamikker – husk at sætte ord på det positive. Se efter det, du sætter pris på ved din partner – stort og småt – og fortæl ham/hende det.

Vil du læse mere om Fie Kolding? Klik HER

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra Single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️

Er du en mand eller kvinde?

Beklager, dette websted bruger funktioner, som din browser ikke understøtter.

Opgrader til en nyere version af Firefox, Chrome, Safari eller Edge så er du klar.