Kender du de 5 kærlighedssprog?

Du har utvivlsomt stiftet bekendtskab med de fem kærlighedssprog. Tilblivelsen af disse skyldes, at vi som mennesker opfatter og viser kærlighed på forskellige måder.

Nogle er gode til at fortælle deres partner, venner og familiemedlemmer, hvor meget de holder af dem. Andre foretrækker at hjælpe med at flytte eller købe en gave i stedet for at sætte ord på følelserne.

Taler I samme sprog?

De fleste foretrækker at modtage samme slags kærlighed, som de giver. Derfor kan det give god mening at tale med sin partner om de fem sprog.
Vi kender som regel vores eget kærlighedssprog, men er du i tvivl, så kig tilbage i tiden. Savnede du noget som barn?
Flere familieaktiviteter, ros eller kram? I så fald vil det typisk være det, du længes efter som voksen. Din partners kærlighedssprog er sædvanligvis det samme som han eller hun selv giver. Vi har det nemlig med gøre noget for andre mennesker, som vi godt selv kunne tænke os. F.eks. hvis din partner tit nusser dig i håret, ja så vil han eller hun også gerne nusses dér af dig.

Og bliver vi bedre til at forstå hinandens signaler – og til at kommunikere på samme sprog – vil det forbedre parforholdet og mindske risikoen for konflikter.

Her får du en oversigt over de fem forskellige kærlighedssprog:

1. Verbal anerkendelse

Første sprog er søde og rosende ord. Det har du stensikkert stiftet bekendtskab med da du var lille – f.eks. når dine forældre roste dig for en tegning, du havde lavet.
Hvis din partner taler dette sprog, er det vigtigt for ham eller hende, at du husker at sætte ord på dine følelser og siger dem højt. Har du svært ved at få tungen på gled, fordi det ikke er dit eget primære sprog, er det en god idé at øve dig.

Iboende seksualdrift har ikke noget at gøre med kærlighedssprog, og sex og følelser skal derfor skilles ad”

Hvis det er din partners foretrukne sprog, vil han eller hun nemlig blive glad og lyse op, så det er bestemt umagen værd, og du får noget igen. Når vi modtager anerkendelse, er vi desuden langt mere tilbøjelige til at gengælde det, og gøre noget godt for den anden. Mange kvinder placerer verbal anerkendelse højt på ønskelisten, og praktiserer det i udpræget grad med veninder. Du overhører let to kvinder der roser hinandens tøj, eller på anden vis deler komplimenter ud. Langt sjældnere oplever du – i hvert fald i Danmark – to mænd der påskønner hinandens garderobe, kompetencer eller frisure.

2. Berøring

Hvis du, eller din partner, taler det fysiske kærlighedssprog, er det vigtigt at røre, klappe, kysse og ae.
Fysisk kontakt er alfa-omega på dette sprog, og det er let at komme omkring.
Et kys, et kram, at holde i hånden eller at dyrke sex er alle måder at vise sin kærlighed på, og få sin partner til at føle sig elsket. Er I ikke så tætte, kan du give et klap på skulderen, eller forsigtigt lægge en hånd på hans eller hendes lænd, når I krydser en vej. Mange mænd antager, at fysisk berøring er deres primære kærlighedssprog, fordi de har lyst til sex.

Sexlyst og berøring som kærlighedssprog skal dog ikke blandes sammen. Mænd kan også længes efter en omfavnelse, et klap på skulderen eller efter at holde i hånd. Men tror han, at hans primære kærlighedssprog er berøring, blot fordi han elsker og savner sex, er det ikke det nødvendigvis rigtigt. Ønsker han også fysisk kontakt, når der ikke er skyggen af sex på radaren, er den dog god nok.
Iboende seksualdrift har ikke noget at gøre med kærlighedssprog, og sex og følelser skal derfor skilles ad.

Hvis du ved, at din partners primære kærlighedssprog er berøring, må du frem med lapperne. Nusse på ryggen, massere eller ligge tæt er sikre vindere. Gør du det, vil din partner føle sig elsket.

3. Gaver

Det tredje kærlighedssprog er at give gaver.

Taler din partner dette sprog, vil han eller hun opfatte en gave som et kærlighedssymbol og føle sig elsket.

At give og modtage gaver er håndgribeligt og forbindes automatisk med noget rart og positivt – tænk blot på, hvor glad du blev som barn, når du modtog fødselsdagsgaver.

Hvis din partners primære sprog er gaver, så vent ikke til en særlig lejlighed med at diske op med en lille ting. Og tanken tæller mere end prisen – så du har ikke nødet at flotte dig med dyre gaver i tide og utide.
Næsten alt, du giver, vil blive opfattet som et udtryk for din kærlighed. Har du f.eks. opdaget, at han eller hun tit mangler en ren køkkenklud, så køb en pakke med fem, til tolv kroner i supermarkedet, næste gang du handler. Det kan også være du køber vedkommendes yndlingsslik eller en billig souvenir-magnet, når I har været på ferie.

Der er næsten ingen nedre grænse for, hvad du kan give. Det vigtige er blot, at du giver det med kærlighed og omtanke. Det hele tæller – stort som småt – og mon ikke der også ryger noget i din retning?

4. Tid og nærvær

Det fjerde sprog handler om at kigge hinanden i øjnene og lytte uden at afbryde.

Her er det afgørende at tilbringe tid sammen og være til stede. Du behøver ikke sidde på skødet af din kæreste, men vis, at han eller hun er vigtig.
Har I begge fuldtidsarbejde og fritidsinteresser, kan det være svært at finde plads til kvalitetstid. Prøv alligevel at aftale nogle dage, hvor mobilen er lagt væk og lyttebøfferne slået ud.

Det er vigtigt at din partner mærker, at du prioriterer jeres tid sammen. Hvis du selv har et andet kærlighedssprog, som f.eks. berøring, kan du jo passende benytte lejligheden til at blive kløet lidt på ryggen imens din kæreste fortæller om sin dag. Arranger en weekendtur, en spontan frokost eller noget helt tredje for at komme dette kærlighedssprog i møde.

5. Tjenester

Det sidste kærlighedssprog vi skal omkring, er tjenester. Her skal man endelig ikke forveksle tjener og tjenester – førstnævnte har ikke noget med sagen at gøre.

Hvis din partner har dette kærlighedssprog, er det vigtigt, at du viser villighed til at hjælpe, og til at gøre noget for ham eller hende. Tjenester er nemlig et udtryk for kærlighed.
Du kan både tage opvasken, støvsugeren eller købe det, vedkommende lige står og mangler. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, så prøv med “Kan jeg hjælpe dig med noget?”

“Der er næsten ingen nedre grænse for, hvad du kan give. Det vigtige er blot, at du giver det med kærlighed og omtanke”

Det er ikke ensbetydende med, at du skal servicere din partner nat og dag, men vær opmærksom på, at selv små tjenester kan have større betydning end du aner.
Hvis du dater en person, hvis kærlighedssprog er tjenester, kan du bede vedkommende om at lave en kort liste over de vigtigste ting, som han eller hun gerne ser klaret, eller har brug for hjælp til.

For at lære dette sprog kan det af og til være nødvendigt at gøre ting, du ikke plejer - eller gøre det på en anden måde.
Er du f.eks. ikke vant til at rede sengen, eller gør du det lidt for hurtigt og sjusket, kan du være nødt til at stramme ballerne og lære det igen. For din hans eller hendes skyld. Til gengæld får du en glad kæreste – og hvem vil ikke gerne have det?

Hvorfor er det vigtigt?

Når man er i et parforhold, vil der altid opstå små gnidninger hen af vejen. Derfor er det vigtigt at kende sin partner og vide, hvordan man bedst muligt tackler bump på vejen. Kærlighed kan klare alt, men lægger man ikke mærke til den, står den knapt så stærkt.

Tal derfor med din kæreste, venner og familie om deres kærlighedssprog. Det gør sig nemlig også gældende i andre typer relationer.

En teenagepige var rasende på sin mor. Hun mente ikke, at moren lyttede til hende eller tog hendes problemer alvorligt. Moren blev ked af det, og foreslog datteren at gå ud at købe den vinterjakke, hun så længe havde ønsket sig.
Forslaget gjorde datteren endnu mere gal i låget, og konflikten kørte op i en spids. Havde de været klar over, at de hver især talte forskellige kærlighedssprog, var det aldrig gået så galt.

“Det er vigtigt at din partner mærker, at du prioriterer jeres tid sammen”

Datteren længtes efter sin mors nærvær og verbale anerkendelse, hvorimod morens kærlighedssprog lænede sig mere op ad gaver og tjenester.
Selvom begge havde gode intentioner og ikke ville hinanden noget ondt, endte det alligevel med en konflikt, fordi de ikke talte samme sprog.
Du kan undgå lignende situationer ved at tale med din partner og nærmeste i det hele taget om de fem kærlighedssprog.

Man bliver heldigvis aldrig for gammel til hverken kærlighed eller til at lære noget nyt...

Læs også: Har du datet en narcissist? Sådan spotter du dem

Læs også: Her er den virkelige årsag til mænd bliver tiltrukket af feminine kvinder

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️

Er du en mand eller kvinde?

Beklager, dette websted bruger funktioner, som din browser ikke understøtter.

Opgrader til en nyere version af Firefox, Chrome, Safari eller Edge så er du klar.