10 typiske selvbebrejdelser – lever du livet helt – eller fortryder du det halve?

Blandt alt det, som vi mennesker fortryder, handler det meste om de nære relationer. Om kærlighed og romantik – især den, der aldrig blev til noget.

Maria Christensen

Maria Christiansen
Skribent

Du vågner mandag morgen, som du altid gør. Et hurtigt brusebad, morgenmad – og så griber du bilnøglerne. Eller tjekker du rejseplanen? Er det forbistrede tog nu igen forsinket? Aflyst ligefrem?! Kan du akkurat nå en tidligere afgang? Ud af døren kommer du. Klar til en ny dag, en ny uge og i aften skal du…

Bump! Ham så du ikke, da du overhalede eller løb over vejen? Ham i den store kassevogn, der ikke havde en chance for at undvige. Ham, der ramte dig, så du døde lige midt i det hele. Det var så slet ikke midt i det hele. Det var slutningen.

Her er det heldigvis blot en makaber og frit opdigtet indledning, men ville du dø i bevidstheden om, at du i det mindste havde levet det liv, du fik, fuldt og helt?

Spørgsmålet er relevant på et datingsite, for blandt alt det, som vi mennesker typisk fortryder, handler det meste om vores nære relationer – om modet til at forfølge vores drømme. Om kærlighed og romantik.

Læs også: Skal din inderligste drøm gå i opfyldelse?

Lever du livet, som du helst vil, eller fortryder du det halve? Det kvarte? Bare lidt af det?

Her kommer 10 typiske fortrydelser og lidt om kunsten at undgå dem:

1. Den store kærlighed

Forlod du dit livs store kærlighed på et tidspunkt, hvor den ikke føltes som dit livs store kærlighed? Eller var det dig, der blev forladt? Måske blev den store kærlighed aldrig foldet ud, men har levet et stille og hemmeligt liv i dit hjerte? Vi fortryder mest det, vi ikke gør, lyder et kendt bonmot. Det evindelige tænk hvis kan køre i en livslang båndsløjfe. Men således forhindres glæden let i at spire i nuet – og i et nyt forhold. Se realistisk på det: Ville din store kærlighed nu også have været så helt igennem fantastisk, eller har du malet et smukt luftkastel, hvor alt er fryd? Din fortrydelse står i vejen for kærligheden. Du må finde en mental boltsaks og klippe dig fri af din fantasis jerngreb.

2. Modet til at gå efter drømmen

En fortrydelse, som kan ramme med alderen, er, at man ikke tidligere havde modet til at leve det liv, man ønskede sig, frem for at gøre som andre forventede af en. At man ikke gik efter drømmen, men lyttede til – og rettede sig efter – andres synspunkter. Som fx. at hvad det nu var, der fristede, så var det for farligt, for dyrt, for usikkert, for fjollet, uden perspektiv… – Hvorfor lyttede jeg ikke til min mavefornemmelse? Hvor var min tro på mig selv? Hvis drømmen var at blive pilot eller rejse jorden rundt med kæresten fra gymnasiet, er det uvægerligt for sent, når du har fået læsebriller og kæresten er lykkeligt gift med en anden. Fred være med dét. Men har du en anden drøm, du kan gå efter? Gør det.

Læs også: 14 forslag der giver dig den bedste start i et nyt forhold

3. Mere glad og lykkelig

Lad være med at tage livet alt for seriøst. Du kommer alligevel ikke ud af det i live! Citatet stammer fra den amerikanske forfatter og filosof Elbert Hubbard og mange skulle nok have fulgt hans råd. En helt almindelig fortrydelse er nemlig, at vi har taget vores liv alt for alvorligt. At vi ikke har tilladt os selv at være mere glade og løsslupne og lykkelige. Hvordan kan det være så svært at more sig og se tingene fra den humoristiske side? Men her er der trøst at hente, for denne selvbebrejdelse behøver ikke at være eviggyldig. Skyd den i sænk ved at gøre noget, der er lidt sjovt allerede i dag. Løft stemningen med en lun bemærkning, dans mens du børster tænder eller skal fordrive noget ventetid. Få andre til at smile.

4. Passet bedre på helbredet

En lidt bittersød bemærkning lyder, at folk først begynder at spare, når de ikke har noget at spare af. Det samme kunne man sige om helbredet. Nogle opdager først, hvor vigtigt et godt helbred er, når det ikke længere er så godt. Og det kan blive til en stor selvbebrejdelse, at man ikke har passet bedre på sig selv, mens tid var. Ingen er herre over sygdom, men en del sygdomme er livsstilsbetingede og netop dem har vi jo en vis grad af indflydelse på. Små ændringer i de daglige vaner kan gøre en stor forskel, hvad enten de går på at røre sig lidt mere, drikke lidt mindre eller spise lidt anderledes. Store ændringer kan selvfølgelig gøre en endnu større forskel.

5. Hvad tænker de mon?

– Nej, nej, det går ikke at gøre ditten og datten… Hvad vil folk ikke tænke? At bekymre sig om, hvad andre mener – og om de dømmer os som nogle fjolser, er en velkendt fortrydelse. I netdatingens første år holdt mange sig tilbage, for hvad nu hvis nogen, de kendte, opdagede, at de ledte efter kærligheden på nettet? Ja, ville dét ikke være pinligt? 😉 … Men efterhånden som årene går, indser vi, at det er temmelig ligegyldigt, hvad andre synes, hvis de da ikke akkurat er vores nærmeste. Og vores nærmeste vil os jo det bedste, så fra den kant kommer ingen fordømmelse. Højst omsorgsfuld bekymring når vi kaster os ud på alt for dybt vand. Men ellers? Følg dit hjerte, forfølg din passion og luk ørerne for, hvad andre måtte mene.

6. For meget arbejde

Arbejdet fylder meget hos mange af os, alligevel er det en betydelig post på fortrydelses-kontoen, når mennesker står i livets efterår. Hvorfor blev mere af den dyrebare tid ikke brugt med kæresten, familien, børnene, vennerne? Var det virkelig så vigtigt at knokle og arbejde over i stedet for at være til stede sammen med alle dem, der betød noget? Kunne der ikke også have været plads til noget mere meningsfyldt? Balancen mellem at have et ansvarsfuldt arbejde – og måske jagten på at tjene nok – og ikke at gå glip af lykkelige stunder risikerer let at tilte og en dag ende som fortrydelse.

Læs også: Ked af at være single? 5 grunde til, at du har de bedste odds for at finde kærligheden

7. De gode gamle venner

Mange af os fortryder, at vi ikke har været i stand til at holde kontakten til gamle ungdoms venner og veninder. Ak ja, vi flyttede fra hinanden, fik for travlt… Der er forsket i, at folk, som generelt udsætter deres opgaver, altså altid trækker tiden ud, før de går i gang med det, der skal klares, oplever markant større fortrydelse på områder som fx. uddannelse, social omgang med venner og familie, forældreskab og økonomi. Hvis du er verdensmester i svinkeærinder, betaler du altså sandsynligvis en pris en dag. Hvorfor ikke straks genoptage forbindelsen med nogle af de gode gamle kammerater? Det har aldrig været lettere end nu.

8. Begravet stridsøksen

Hvad var det, der skete? Et uoverlagt ord? En brudt aftale? En diskussion, der løb helt af sporet eller noget, der bare var så skuffende, at det halve ku’ være nok… Det sker, at vi bliver uvenner med endda nære venner og familiemedlemmer og vender ryggen til hinanden. I årevis. Måske resten af livet. Intet diplomati eller forsøg på mægling synes at løse op og pludselig en dag er chancen forpasset. Men dét fortryder mange bitterligt. At de ikke begravede den tåbelige stridsøkse og fik genoprettet harmonien. Hvad var det lige, der var så ufattelig svært at lægge bag sig på bekostning af et helt livs afsavn og udelukkelse?

9. Den indre stemme

Intuition – eller mavefornemmelse – kan man også kalde den indre stemme, der kan advare om, at man er ved at træffe en forkert beslutning. Og selvom vi tydeligt fornemmer den, vælger vi alligevel at ignorere den. – Det skal nok gå… Men ofte, virkelig ofte, har den indre stemme ret og vi fortryder, at vi ikke lyttede. Forkerte beslutninger kan martre mennesker igennem et helt liv, naturligvis i mere eller mindre grad afhængig af, hvad de handler om. Men er der kærlighed – eller mistet kærlighed – blandet i, kan de bide sig fast. (Gå tilbage til pkt. 1). Moralen er vel egentlig, at det betaler sig at lytte til sin indre stemme. I det mindste at debattere lidt med den?

10. Åben om følelser

En hospicesygeplejerske i Australien, Bronnie Ware, har i mange år lyttet til døende mennesker og samlet deres fortrydelser i en bog, The top five regrets of the dying hedder den. Den røde tråd er, at mennesker kort før deres død fortryder, at de ikke havde modet til at udtrykke deres sande følelser, når det virkelig gjaldt. Hvem kender ikke til at undertrykke følelser for fredens skyld? Eller fordi man ikke vil være andet bekendt? Eller fordi det ville være strategisk uklogt – eller alt for skræmmende at sige, hvad man virkelig mener og føler i en given situation? Næh, så hellere lægge låg på. Men hvad hvis det fører til et middelmådigt liv langt fra det liv, man drømmer om?

Læs også: 5 tips der rusker op i dit mod

Hvad ønsker du dig for alvor? Hvad vil få dig til at føle dig lykkelig? Kunne det være en kæreste, som du kan dele resten af livet med? Og hvis du ikke gør dit yderste, ypperste, mest mulige for at få din drøm til at gå i opfyldelse… Vil der så komme en dag, hvor du fortryder det?

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Du vågner mandag morgen, som du altid gør. Et hurtigt brusebad, morgenmad – og så griber du bilnøglerne. Eller tjekker du rejseplanen? Er det forbistrede tog nu igen forsinket? Aflyst ligefrem?! Kan du akkurat nå en tidligere afgang? Ud af døren kommer du. Klar til en ny dag, en ny uge og i aften skal du…

Bump! Ham så du ikke, da du overhalede eller løb over vejen? Ham i den store kassevogn, der ikke havde en chance for at undvige. Ham, der ramte dig, så du døde lige midt i det hele. Det var så slet ikke midt i det hele. Det var slutningen.

Her er det heldigvis blot en makaber og frit opdigtet indledning, men ville du dø i bevidstheden om, at du i det mindste havde levet det liv, du fik, fuldt og helt?

Spørgsmålet er relevant på et datingsite, for blandt alt det, som vi mennesker typisk fortryder, handler det meste om vores nære relationer – om modet til at forfølge vores drømme. Om kærlighed og romantik.

Læs også: Skal din inderligste drøm gå i opfyldelse?

Lever du livet, som du helst vil, eller fortryder du det halve? Det kvarte? Bare lidt af det?

Her kommer 10 typiske fortrydelser og lidt om kunsten at undgå dem:

1. Den store kærlighed

Forlod du dit livs store kærlighed på et tidspunkt, hvor den ikke føltes som dit livs store kærlighed? Eller var det dig, der blev forladt? Måske blev den store kærlighed aldrig foldet ud, men har levet et stille og hemmeligt liv i dit hjerte? Vi fortryder mest det, vi ikke gør, lyder et kendt bonmot. Det evindelige tænk hvis kan køre i en livslang båndsløjfe. Men således forhindres glæden let i at spire i nuet – og i et nyt forhold. Se realistisk på det: Ville din store kærlighed nu også have været så helt igennem fantastisk, eller har du malet et smukt luftkastel, hvor alt er fryd? Din fortrydelse står i vejen for kærligheden. Du må finde en mental boltsaks og klippe dig fri af din fantasis jerngreb.

2. Modet til at gå efter drømmen

En fortrydelse, som kan ramme med alderen, er, at man ikke tidligere havde modet til at leve det liv, man ønskede sig, frem for at gøre som andre forventede af en. At man ikke gik efter drømmen, men lyttede til – og rettede sig efter – andres synspunkter. Som fx. at hvad det nu var, der fristede, så var det for farligt, for dyrt, for usikkert, for fjollet, uden perspektiv… – Hvorfor lyttede jeg ikke til min mavefornemmelse? Hvor var min tro på mig selv? Hvis drømmen var at blive pilot eller rejse jorden rundt med kæresten fra gymnasiet, er det uvægerligt for sent, når du har fået læsebriller og kæresten er lykkeligt gift med en anden. Fred være med dét. Men har du en anden drøm, du kan gå efter? Gør det.

Læs også: 14 forslag der giver dig den bedste start i et nyt forhold

3. Mere glad og lykkelig

Lad være med at tage livet alt for seriøst. Du kommer alligevel ikke ud af det i live! Citatet stammer fra den amerikanske forfatter og filosof Elbert Hubbard og mange skulle nok have fulgt hans råd. En helt almindelig fortrydelse er nemlig, at vi har taget vores liv alt for alvorligt. At vi ikke har tilladt os selv at være mere glade og løsslupne og lykkelige. Hvordan kan det være så svært at more sig og se tingene fra den humoristiske side? Men her er der trøst at hente, for denne selvbebrejdelse behøver ikke at være eviggyldig. Skyd den i sænk ved at gøre noget, der er lidt sjovt allerede i dag. Løft stemningen med en lun bemærkning, dans mens du børster tænder eller skal fordrive noget ventetid. Få andre til at smile.

4. Passet bedre på helbredet

En lidt bittersød bemærkning lyder, at folk først begynder at spare, når de ikke har noget at spare af. Det samme kunne man sige om helbredet. Nogle opdager først, hvor vigtigt et godt helbred er, når det ikke længere er så godt. Og det kan blive til en stor selvbebrejdelse, at man ikke har passet bedre på sig selv, mens tid var. Ingen er herre over sygdom, men en del sygdomme er livsstilsbetingede og netop dem har vi jo en vis grad af indflydelse på. Små ændringer i de daglige vaner kan gøre en stor forskel, hvad enten de går på at røre sig lidt mere, drikke lidt mindre eller spise lidt anderledes. Store ændringer kan selvfølgelig gøre en endnu større forskel.

5. Hvad tænker de mon?

– Nej, nej, det går ikke at gøre ditten og datten… Hvad vil folk ikke tænke? At bekymre sig om, hvad andre mener – og om de dømmer os som nogle fjolser, er en velkendt fortrydelse. I netdatingens første år holdt mange sig tilbage, for hvad nu hvis nogen, de kendte, opdagede, at de ledte efter kærligheden på nettet? Ja, ville dét ikke være pinligt? 😉 … Men efterhånden som årene går, indser vi, at det er temmelig ligegyldigt, hvad andre synes, hvis de da ikke akkurat er vores nærmeste. Og vores nærmeste vil os jo det bedste, så fra den kant kommer ingen fordømmelse. Højst omsorgsfuld bekymring når vi kaster os ud på alt for dybt vand. Men ellers? Følg dit hjerte, forfølg din passion og luk ørerne for, hvad andre måtte mene.

6. For meget arbejde

Arbejdet fylder meget hos mange af os, alligevel er det en betydelig post på fortrydelses-kontoen, når mennesker står i livets efterår. Hvorfor blev mere af den dyrebare tid ikke brugt med kæresten, familien, børnene, vennerne? Var det virkelig så vigtigt at knokle og arbejde over i stedet for at være til stede sammen med alle dem, der betød noget? Kunne der ikke også have været plads til noget mere meningsfyldt? Balancen mellem at have et ansvarsfuldt arbejde – og måske jagten på at tjene nok – og ikke at gå glip af lykkelige stunder risikerer let at tilte og en dag ende som fortrydelse.

Læs også: Ked af at være single? 5 grunde til, at du har de bedste odds for at finde kærligheden

7. De gode gamle venner

Mange af os fortryder, at vi ikke har været i stand til at holde kontakten til gamle ungdoms venner og veninder. Ak ja, vi flyttede fra hinanden, fik for travlt… Der er forsket i, at folk, som generelt udsætter deres opgaver, altså altid trækker tiden ud, før de går i gang med det, der skal klares, oplever markant større fortrydelse på områder som fx. uddannelse, social omgang med venner og familie, forældreskab og økonomi. Hvis du er verdensmester i svinkeærinder, betaler du altså sandsynligvis en pris en dag. Hvorfor ikke straks genoptage forbindelsen med nogle af de gode gamle kammerater? Det har aldrig været lettere end nu.

8. Begravet stridsøksen

Hvad var det, der skete? Et uoverlagt ord? En brudt aftale? En diskussion, der løb helt af sporet eller noget, der bare var så skuffende, at det halve ku’ være nok… Det sker, at vi bliver uvenner med endda nære venner og familiemedlemmer og vender ryggen til hinanden. I årevis. Måske resten af livet. Intet diplomati eller forsøg på mægling synes at løse op og pludselig en dag er chancen forpasset. Men dét fortryder mange bitterligt. At de ikke begravede den tåbelige stridsøkse og fik genoprettet harmonien. Hvad var det lige, der var så ufattelig svært at lægge bag sig på bekostning af et helt livs afsavn og udelukkelse?

9. Den indre stemme

Intuition – eller mavefornemmelse – kan man også kalde den indre stemme, der kan advare om, at man er ved at træffe en forkert beslutning. Og selvom vi tydeligt fornemmer den, vælger vi alligevel at ignorere den. – Det skal nok gå… Men ofte, virkelig ofte, har den indre stemme ret og vi fortryder, at vi ikke lyttede. Forkerte beslutninger kan martre mennesker igennem et helt liv, naturligvis i mere eller mindre grad afhængig af, hvad de handler om. Men er der kærlighed – eller mistet kærlighed – blandet i, kan de bide sig fast. (Gå tilbage til pkt. 1). Moralen er vel egentlig, at det betaler sig at lytte til sin indre stemme. I det mindste at debattere lidt med den?

10. Åben om følelser

En hospicesygeplejerske i Australien, Bronnie Ware, har i mange år lyttet til døende mennesker og samlet deres fortrydelser i en bog, The top five regrets of the dying hedder den. Den røde tråd er, at mennesker kort før deres død fortryder, at de ikke havde modet til at udtrykke deres sande følelser, når det virkelig gjaldt. Hvem kender ikke til at undertrykke følelser for fredens skyld? Eller fordi man ikke vil være andet bekendt? Eller fordi det ville være strategisk uklogt – eller alt for skræmmende at sige, hvad man virkelig mener og føler i en given situation? Næh, så hellere lægge låg på. Men hvad hvis det fører til et middelmådigt liv langt fra det liv, man drømmer om?

Læs også: 5 tips der rusker op i dit mod

Hvad ønsker du dig for alvor? Hvad vil få dig til at føle dig lykkelig? Kunne det være en kæreste, som du kan dele resten af livet med? Og hvis du ikke gør dit yderste, ypperste, mest mulige for at få din drøm til at gå i opfyldelse… Vil der så komme en dag, hvor du fortryder det?

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Du vågner mandag morgen, som du altid gør. Et hurtigt brusebad, morgenmad – og så griber du bilnøglerne. Eller tjekker du rejseplanen? Er det forbistrede tog nu igen forsinket? Aflyst ligefrem?! Kan du akkurat nå en tidligere afgang? Ud af døren kommer du. Klar til en ny dag, en ny uge og i aften skal du…

Bump! Ham så du ikke, da du overhalede eller løb over vejen? Ham i den store kassevogn, der ikke havde en chance for at undvige. Ham, der ramte dig, så du døde lige midt i det hele. Det var så slet ikke midt i det hele. Det var slutningen.

Her er det heldigvis blot en makaber og frit opdigtet indledning, men ville du dø i bevidstheden om, at du i det mindste havde levet det liv, du fik, fuldt og helt?

Spørgsmålet er relevant på et datingsite, for blandt alt det, som vi mennesker typisk fortryder, handler det meste om vores nære relationer – om modet til at forfølge vores drømme. Om kærlighed og romantik.

Læs også: Skal din inderligste drøm gå i opfyldelse?

Lever du livet, som du helst vil, eller fortryder du det halve? Det kvarte? Bare lidt af det?

Her kommer 10 typiske fortrydelser og lidt om kunsten at undgå dem:

1. Den store kærlighed

Forlod du dit livs store kærlighed på et tidspunkt, hvor den ikke føltes som dit livs store kærlighed? Eller var det dig, der blev forladt? Måske blev den store kærlighed aldrig foldet ud, men har levet et stille og hemmeligt liv i dit hjerte? Vi fortryder mest det, vi ikke gør, lyder et kendt bonmot. Det evindelige tænk hvis kan køre i en livslang båndsløjfe. Men således forhindres glæden let i at spire i nuet – og i et nyt forhold. Se realistisk på det: Ville din store kærlighed nu også have været så helt igennem fantastisk, eller har du malet et smukt luftkastel, hvor alt er fryd? Din fortrydelse står i vejen for kærligheden. Du må finde en mental boltsaks og klippe dig fri af din fantasis jerngreb.

2. Modet til at gå efter drømmen

En fortrydelse, som kan ramme med alderen, er, at man ikke tidligere havde modet til at leve det liv, man ønskede sig, frem for at gøre som andre forventede af en. At man ikke gik efter drømmen, men lyttede til – og rettede sig efter – andres synspunkter. Som fx. at hvad det nu var, der fristede, så var det for farligt, for dyrt, for usikkert, for fjollet, uden perspektiv… – Hvorfor lyttede jeg ikke til min mavefornemmelse? Hvor var min tro på mig selv? Hvis drømmen var at blive pilot eller rejse jorden rundt med kæresten fra gymnasiet, er det uvægerligt for sent, når du har fået læsebriller og kæresten er lykkeligt gift med en anden. Fred være med dét. Men har du en anden drøm, du kan gå efter? Gør det.

Læs også: 14 forslag der giver dig den bedste start i et nyt forhold

3. Mere glad og lykkelig

Lad være med at tage livet alt for seriøst. Du kommer alligevel ikke ud af det i live! Citatet stammer fra den amerikanske forfatter og filosof Elbert Hubbard og mange skulle nok have fulgt hans råd. En helt almindelig fortrydelse er nemlig, at vi har taget vores liv alt for alvorligt. At vi ikke har tilladt os selv at være mere glade og løsslupne og lykkelige. Hvordan kan det være så svært at more sig og se tingene fra den humoristiske side? Men her er der trøst at hente, for denne selvbebrejdelse behøver ikke at være eviggyldig. Skyd den i sænk ved at gøre noget, der er lidt sjovt allerede i dag. Løft stemningen med en lun bemærkning, dans mens du børster tænder eller skal fordrive noget ventetid. Få andre til at smile.

4. Passet bedre på helbredet

En lidt bittersød bemærkning lyder, at folk først begynder at spare, når de ikke har noget at spare af. Det samme kunne man sige om helbredet. Nogle opdager først, hvor vigtigt et godt helbred er, når det ikke længere er så godt. Og det kan blive til en stor selvbebrejdelse, at man ikke har passet bedre på sig selv, mens tid var. Ingen er herre over sygdom, men en del sygdomme er livsstilsbetingede og netop dem har vi jo en vis grad af indflydelse på. Små ændringer i de daglige vaner kan gøre en stor forskel, hvad enten de går på at røre sig lidt mere, drikke lidt mindre eller spise lidt anderledes. Store ændringer kan selvfølgelig gøre en endnu større forskel.

5. Hvad tænker de mon?

– Nej, nej, det går ikke at gøre ditten og datten… Hvad vil folk ikke tænke? At bekymre sig om, hvad andre mener – og om de dømmer os som nogle fjolser, er en velkendt fortrydelse. I netdatingens første år holdt mange sig tilbage, for hvad nu hvis nogen, de kendte, opdagede, at de ledte efter kærligheden på nettet? Ja, ville dét ikke være pinligt? 😉 … Men efterhånden som årene går, indser vi, at det er temmelig ligegyldigt, hvad andre synes, hvis de da ikke akkurat er vores nærmeste. Og vores nærmeste vil os jo det bedste, så fra den kant kommer ingen fordømmelse. Højst omsorgsfuld bekymring når vi kaster os ud på alt for dybt vand. Men ellers? Følg dit hjerte, forfølg din passion og luk ørerne for, hvad andre måtte mene.

6. For meget arbejde

Arbejdet fylder meget hos mange af os, alligevel er det en betydelig post på fortrydelses-kontoen, når mennesker står i livets efterår. Hvorfor blev mere af den dyrebare tid ikke brugt med kæresten, familien, børnene, vennerne? Var det virkelig så vigtigt at knokle og arbejde over i stedet for at være til stede sammen med alle dem, der betød noget? Kunne der ikke også have været plads til noget mere meningsfyldt? Balancen mellem at have et ansvarsfuldt arbejde – og måske jagten på at tjene nok – og ikke at gå glip af lykkelige stunder risikerer let at tilte og en dag ende som fortrydelse.

Læs også: Ked af at være single? 5 grunde til, at du har de bedste odds for at finde kærligheden

7. De gode gamle venner

Mange af os fortryder, at vi ikke har været i stand til at holde kontakten til gamle ungdoms venner og veninder. Ak ja, vi flyttede fra hinanden, fik for travlt… Der er forsket i, at folk, som generelt udsætter deres opgaver, altså altid trækker tiden ud, før de går i gang med det, der skal klares, oplever markant større fortrydelse på områder som fx. uddannelse, social omgang med venner og familie, forældreskab og økonomi. Hvis du er verdensmester i svinkeærinder, betaler du altså sandsynligvis en pris en dag. Hvorfor ikke straks genoptage forbindelsen med nogle af de gode gamle kammerater? Det har aldrig været lettere end nu.

8. Begravet stridsøksen

Hvad var det, der skete? Et uoverlagt ord? En brudt aftale? En diskussion, der løb helt af sporet eller noget, der bare var så skuffende, at det halve ku’ være nok… Det sker, at vi bliver uvenner med endda nære venner og familiemedlemmer og vender ryggen til hinanden. I årevis. Måske resten af livet. Intet diplomati eller forsøg på mægling synes at løse op og pludselig en dag er chancen forpasset. Men dét fortryder mange bitterligt. At de ikke begravede den tåbelige stridsøkse og fik genoprettet harmonien. Hvad var det lige, der var så ufattelig svært at lægge bag sig på bekostning af et helt livs afsavn og udelukkelse?

9. Den indre stemme

Intuition – eller mavefornemmelse – kan man også kalde den indre stemme, der kan advare om, at man er ved at træffe en forkert beslutning. Og selvom vi tydeligt fornemmer den, vælger vi alligevel at ignorere den. – Det skal nok gå… Men ofte, virkelig ofte, har den indre stemme ret og vi fortryder, at vi ikke lyttede. Forkerte beslutninger kan martre mennesker igennem et helt liv, naturligvis i mere eller mindre grad afhængig af, hvad de handler om. Men er der kærlighed – eller mistet kærlighed – blandet i, kan de bide sig fast. (Gå tilbage til pkt. 1). Moralen er vel egentlig, at det betaler sig at lytte til sin indre stemme. I det mindste at debattere lidt med den?

10. Åben om følelser

En hospicesygeplejerske i Australien, Bronnie Ware, har i mange år lyttet til døende mennesker og samlet deres fortrydelser i en bog, The top five regrets of the dying hedder den. Den røde tråd er, at mennesker kort før deres død fortryder, at de ikke havde modet til at udtrykke deres sande følelser, når det virkelig gjaldt. Hvem kender ikke til at undertrykke følelser for fredens skyld? Eller fordi man ikke vil være andet bekendt? Eller fordi det ville være strategisk uklogt – eller alt for skræmmende at sige, hvad man virkelig mener og føler i en given situation? Næh, så hellere lægge låg på. Men hvad hvis det fører til et middelmådigt liv langt fra det liv, man drømmer om?

Læs også: 5 tips der rusker op i dit mod

Hvad ønsker du dig for alvor? Hvad vil få dig til at føle dig lykkelig? Kunne det være en kæreste, som du kan dele resten af livet med? Og hvis du ikke gør dit yderste, ypperste, mest mulige for at få din drøm til at gå i opfyldelse… Vil der så komme en dag, hvor du fortryder det?

Læs også: Derfor er det en god idé at betale for din datingprofil

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.

Kvinde i blomstret kjole
B.T. Tjek Anbefaler

Er du klar til kærligheden?

Tusindvis af singler venter indenfor.