10 veje til et vellykket forhold

Er du forelsket? Har du været forelsket? Drømmer du om at være det? Forelskelse er en formidabel følelse. Den er helt vildt dejlig, den er også temmelig stressende, for man befinder sig i en tilstand, hvor man med stor sandsynlighed foretager sig helt absurde ting. Synger højt, sprænger budgettet, lader spontaniteten føre an.

Men hemmeligheden bag et lykkeligt liv gemmer sig ikke i forelskelsen. Den ligger derimod i det stabile og langvarigt romantiske forhold. Altså i at være i stand til at blive ved med at være lykkelig og tilfreds sammen med sin partner. Når man har fundet sådan en.

Læs også: Sådan ved du, at din date er faldet for dig

I flere generationer har forskere på Harvard universitetet i USA søgt efter forbindelser mellem folkesundhed og livsglæde – og ta-daa… Motion, fornuftig kost, nul tobak og moderat alkoholindtag er alt sammen udmærket, med det hele blegner i forhold til én faktor: Et langvarigt, lidenskabeligt forhold.

Hvor findes så nøglen til et varmt og vellykket parforhold? Eller hvor findes ligefrem hele det nøglebundt, der kan låse op for det stabile og alligevel lidenskabelige forhold, som er med til at værne om det lykkelige liv? Ti af “nøglerne” kunne se sådan her ud:

🔓1. Fortæl, at du elsker ham/hende

I forelskelsesfasen holder vi os sjældent tilbage med søde ord. Men senere..? Bliv ved med at fortælle din partner, at du elsker ham/hende. At du synes, du er verdens heldigste, fordi I to er sammen. Giv også udtryk for, at du har savnet ham/hende, når I har været adskilt.

🔓2. Humoristisk sans

Alle tiltrækkes af humor. Mens kvinder fortrinsvis tiltrækkes af mænd, der evner at få andre til at le, bliver mænd typisk interesserede i kvinder, som griner af deres – altså af mændenes – morsomheder. Humoristisk sans tilsat små, sjove overraskelser er med til at holde et forhold boblende.

🔓3. Det skal fejres

Hvorfor skøjte let hen over mærkedage, forfremmelser og alle mulige andre lejligheder, der er værd at fejre? Find tværtimod jævnligt på noget at festligholde. Hundens eller guldfiskens fødselsdag? At naboens støjende unger er rejst på sommerlejr? Der er altid noget, der kan fejres og det giver mindre plads til kedsomhed og rutine. Trivialitet er ikke befordrende for lidenskab, fest er!

🔓4. Harmdirrende konstruktiv

Uenighed, irritation, ærgrelse, vrede. Det er ikke altid en dans på roser at være i et forhold. Men hvor harmdirrende, man end er, har forholdet de bedste chancer for at klare “stormen” med en konstruktiv kurs frem for en kritisk. Og det er jo let nok…. Indtil man står dér og fnyser! Men timeouts er mere overskuelige end knust porcelæn. Og billigere. Oprethold et realistisk perspektiv og vælg kampe med omhu.

🔓5. Giv plads

Der findes par, der går hånd i hånd i gennem hele livet og som ikke kunne drømme om at gå i Netto, uden at den anden går med. Eller gør der? Det er skønt at have fælles venner og interesser og gøre ting sammen, men indimellem må der være plads til alenetid og til at foretage sig noget, der ikke nødvendigvis involverer partneren. Det giver også mere at tale om, når man oplever noget hver for sig. Find balancen.

🔓6. Bekæmp jalousien

Jalousi er ødelæggende for enhver relation, særligt hvis det er den usunde slags, der opstår ud af rent tankespind. Jalousi bekæmpes ikke med fornuft og rationale, men hvis man som par gør sig umage med at opbygge en sund tillid til hinanden, har den intet at gro i. Vær ærlig omkring det, hvis du bliver jaloux.

Læs også: Bliver du let jaloux? Sådan slipper du fri af de opslidende tanker

🔓7. Gør noget nyt

Forudsigelighed er på mange måder en rar ting. Det velkendte er trygt og dejligt. Men indimellem er det også sjovt at gøre noget nyt. At give hverdagens trummerum et twist. Følelsen af at have præsteret noget nyt er opløftende og det behøver ikke at være noget vanskeligt som floret fægtning eller kitesurfing. Det kan bare være at drikke morgenkaffe i sengen, hvis I ikke plejer at gøre det…

🔓8. Fokus på den rette

Før eller siden begynder en hel del af os at se os omkring. Måske ganske kortvarigt og ikke nødvendigvis med en intention om at bryde op. Det kan blot være en overvejelse: Har jeg nu også fundet den rette? Er der noget bedre derude et sted? Men de stærkeste forhold er som regel dem, der plejes. Græsset er altid grønnere, dér hvor det vandes!

Læs også: Er du fanget i en friendzone?

🔓9. Tilgivelsens kunst

Det kan være en virkelig svær øvelse at blive god igen, hvis bølgerne er gået højt og der er røget finker af panden – og hvad man nu ellers kan finde på at kalde et gedigent skænderi. Eller hvis man er blevet såret over noget, partneren har sagt eller gjort. Det føles tit meget lettere at holde liv i den negative attitude, men den risikerer at sætte sig til bitterhed. Tilgivelse er vejen frem og kan atter få tændt gnisten.

🔓10. Sov ikke natten væk

Det er så fint at være hinandens bedste venner. At være et velfungerende team og at have nogenlunde ens livsopfattelser og værdier. Kærlighed baseret på fælles forståelse. Eller lyder det lidt tamt? Dyrk lidenskaben og erotikken. Tag på dates, leg, hvisk søde ord og send kærestebreve eller hjerte-emojis… Sov ikke natten væk.

Læs også: Sådan finder du en kæreste i 2022

Vil du opleve dating der giver sommerfugle i maven?

Kom ind og mærk sommerfuglene i maven når vi afslører hvem du passer allerbedst sammen med. Vores unikke matchmaker-teknologi arbejder 24 timer i døgnet. Er du klar til at møde din nye kæreste?

Opret gratis profil
Maria fra Single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️

Er du en mand eller kvinde?

Beklager, dette websted bruger funktioner, som din browser ikke understøtter.

Opgrader til en nyere version af Firefox, Chrome, Safari eller Edge så er du klar.