One night stand – derfor fortryder kvinder det oftere end mænd

Et one night stand kan være befriende og bekræftende. Men det kan også være frustrerende og efterlade en bedrøvet fornemmelse i kroppen. Vi danskere må vide det, vi fører i hele Europa, når det kommer til at have uforpligtende sex. Eller også er vi blot mere ærlige end de andre, når vi bliver spurgt. Over halvdelen af danskerne har haft et one night stand, mens tal fra fx. Holland, Spanien og Frankrig ligger mellem 23 og 29 pct. ifølge en undersøgelse fra YouGov.

Læs også: Lider du af hudsult? Derfor er det vigtigt at blive rørt ved

Men hvad gør night stands egentlig ved os? Hvis vi tager forskerbrillerne på, vil vi se, om vi bryder os om det eller ej, at vi er programmeret forskelligt. Mænds biologiske instinkt tilskynder ham til at sprede sine gener til så mange frugtbare kvinder som muligt. Det vil sikre racens og i særdeleshed hans egen reproduktion bedst muligt. Kvinders biologiske software handler i højere grad om at opfostre og yde omsorg.

“Det er biologisk logisk, at kvinder angrer det uforpligtende engangsknald”

Mandens testosteron-hormon giver ham lyst og drivkraft til at kunne formere sig jævnligt, og derfor vil det ærgre ham mere at gå glip af et one night stand, end det vil få ham til at fortryde det bagefter. Når kvinden derimod først har fundet den mand, hun elsker, og det er gengældt, mister hun typisk interessen for andre mænd. Altså ifølge biologibogen. Og det forklarer, hvorfor 70 pct. af kvinder svarer, at de fortrød deres seneste one night stand.

Img
Har du nogensinde fortrudt et one night stand? Så er du ikke alene. Hele 70% af danske kvinder fortryder nemlig sidste gang de var en uforpligtende tur i kanen.

Kvantitet versus kvalitet

I naturens vold prioriterer vi altså forskelligt, og forklaringen skal findes i vores evolutionspsykologi.

Hvis målet er at uddele så meget af sit DNA som muligt, ja så slår kvantitet kvalitet. Men kvinder, der maksimalt kan føde 10-15 børn gennem livet, har altså mere brug for én god partner. En nøje udvalgt med gode arveanlæg, som kan hjælpe med at opfostre barnet, så chancen for overlevelse er størst. En partner med lang holdbarhed kunne man sige, og derfor er det biologisk logisk, at kvinder angrer det uforpligtende engangsknald.

Læs også: Derfor bliver du helt rundt på gulvet når du er forelsket

– Inderst inde tror jeg, at vi med one night stands forsøger at finde en partner, bekræfter Anna, 40, der er single og har haft på den gode side af 30 engangsknald.

– Det handler om bekræftelse, men man kan godt føle sig brugt. Du kan ikke udvikle dig med personen eller bygge noget op. Det gør det indholdsløst og intetsigende, tilføjer hun.

“Mænd vurderer kvinder som mindre attraktive at danne par med, hvis de har haft mere end fem elskere”

Christian, 35, derimod oplever, at one night stands giver ny energi.

– Det kan være dejligt forløsende og styrke selvtilliden, fortæller han og afslører, at han har oplevet mellem otte og ti one night stands.

One night stands og ringe sexliv?

Samtidig med, at vi har den europæiske førsteplads i flest one night stands, er vi danskere også de mest utilfredse med kvaliteten af vores sexliv. Det kunne tyde på, at der er sammenhæng mellem one night stands og sex-kvalitet?

– Et engangsknald er ikke altid speciel godt og bliver nemt akavet. Men det er stadig bedre end at gå hjem alene, siger Christian med et kækt smil.

Tilsyneladende forventer kvinder heller ikke, at sex med en fremmed eller et engangsknald, er speciel godt. Undersøgelser afdækker, at kvinder sjældent får orgasme under one night stands, og at der i nogen grad hersker en stigmatisering af kvinder, der har let ved at smide tøjet, end der gør for mænd.

Er man stadig for nem eller billig?

Er det tabu at knalde rundt for sjov i dagens ligestillede Danmark? Måske...

Der sket meget med vores frisind de seneste 60 år. Hanne, 78, der har har fulgt den seksuelle frigørelse op gennem tiden fortæller:

– I begyndelsen af 60’erne var man en tarvelig tøs, hvis man ikke holdt sig til sin kæreste. Mænd bollede meget ved siden af. De indrømmede det ikke, men det skete jo, de kom til at prale, siger hun med et skævt smil.

Læs også: Hvor mange må du have haft med hjem under dynen

– Så op mod 70’erne opstod Woodstock, fri sex og rødstrømpebevægelsen. Og ingen pegede fingre længere, siger Hanne, der også dengang hev nogle stykker med hjem fra fest i håb om, at det skulle udvikle sig til noget seriøst.

Selvom 2019 lægger sig tættest op ad 70’er mentaliteten, viser nyere forskning, at stigmatisering – primært af kvinder – stadig ligger i luften. Mænd finder fx. kvinder mindre attraktive at danne par med, hvis kvinderne har mere end fem tidligere elskere bag sig. Evolutionspsykologien er altså ikke blevet synderlig påvirket af ligestilling og frisind.

Img
Ligestilling og seksuel frigørelse går ikke altid hånd i hånd. Danske kvinder er stadig bekymrede for at få et dårligt ry, hvis de nemt giver sig fysisk hen. Og med god grund. Mænd vurderer nemlig kvinder som mindre attraktive at danne par med, hvis de har haft sex med over 5.

Kun 30 pct. af kvinder i Skandinavien var tilfredse efter sidste gang, de havde uforpligtende sex. For mændene var tallet over 50 pct.

– Jeg tror aldrig, jeg virkelig har fortrudt et one night stand. Det skulle da lige være, hvis jeg næste dag ikke kunne overskue at nå til en fodboldkamp, konkluderer Christian.

Men sex bliver altså bedre, når du kender din partner, og I kan udvikle jer sammen.

Læs også: Naturen har svaret: Så længe bør I date før I knalder

Opret gratis profil for at læse mere.

Vil du læse mere? Med en gratis profil får du fri adgang til alt vores spændende indhold om parforhold, singleliv, online dating og alle kærlighedslivets aspekter.

Opret gratis profil
Maria fra single.dk

Lad mig hjælpe dig med at finde din nye kæreste ❤️
Er du en mand eller kvinde?